Słodkie pobudzenie Sławomira Źwiernika (Zamość)

Słodkie pobudzenie
Słodkie pobudzenie

Sposób przygotowania:

· Jajka ubijamy z cukrem.

· Dodajmy olej i miksujemy dalej aż będzie jasno żółty.

· Szpinak dokładnie odciskamy.

· Do ubitych jajek dodajemy szpinak, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i cukier z wanilią.

· Ponownie miksujemy.

· Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

· Tortownicę wykładamy papierem i przekładamy ciasto.

· Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 45 minut.

· Upieczone ciasto studzimy i przecinamy wzdłuż na pół.

Krem

· Śmietankę z cukrem ubijamy na sztywno.

· W trakcie ubijania dodajemy ser mascarpone.

· Krem umieszczamy na obu częściach ciasta

· Dekorujemy pestkami granatu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości