Sposób przygotowania:
Spód
- Ciastka dokładnie rozgniatamy.
- Masło mieszamy łyżką i dodajemy pokruszone ciastka.
- Dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa
- Czekoladę umieszczamy w naczyniu
- Naczynie ustawiamy na garnku z gotującą się wodą.
- Pozostawiamy, aż czekolada się rozpuści.
- Śmietankę ubijamy na sztywno.
- Ser miksujemy z aromatem waniliowym.
- Do roztopionej czekolady dodać 1/3 ubitej śmietanki i energicznie mieszamy.
- Dodajemy pozostałą część śmietanę.
- Dokładnie i energicznie mieszamy na jednolitą masę.
- Do sera dodajemy masę czekoladową i miksujemy.
- Gotową masę serową na przygotowany wcześniej spód z ciastek.
- Wyrównujemy i wstawiamy sernik do lodówki na kilka godziny.
Sos owocowy
- Do rondelka z grubym dnem wkładamy owoce.
- Dodajemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż owoce puszczą sok.
- Zdejmujemy owoce z ognia i miksujemy, aby powstał mus.
- Mus ponownie umieszczamy na ogniu.
- Dodajemy mąkę kukurydzianą, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
- Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Sernik ostrożnie wyjmujemy z tortownicy.
- Na wierzch sernika wykładamy sos owocowy.
- Brzegi posypać wiórkami białej czekolady.
podziel się: