Słodkie lenistwo Aleksandry Dąbskiej (Szczecin)

Słodkie lenistwo
Słodkie lenistwo

Sposób przygotowania:

Spód

  • Ciastka dokładnie rozgniatamy.
  • Masło mieszamy łyżką i dodajemy pokruszone ciastka.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa

  • Czekoladę umieszczamy w naczyniu
  • Naczynie ustawiamy na garnku z gotującą się wodą.
  • Pozostawiamy, aż czekolada się rozpuści.
  • Śmietankę ubijamy na sztywno.
  • Ser miksujemy z aromatem waniliowym.
  • Do roztopionej czekolady dodać 1/3 ubitej śmietanki i energicznie mieszamy.
  • Dodajemy pozostałą część śmietanę.
  • Dokładnie i energicznie mieszamy na jednolitą masę.
  • Do sera dodajemy masę czekoladową i miksujemy.
  • Gotową masę serową na przygotowany wcześniej spód z ciastek.
  • Wyrównujemy i wstawiamy sernik do lodówki na kilka godziny.

Sos owocowy

  • Do rondelka z grubym dnem wkładamy owoce.
  • Dodajemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż owoce puszczą sok.
  • Zdejmujemy owoce z ognia i miksujemy, aby powstał mus.
  • Mus ponownie umieszczamy na ogniu.
  • Dodajemy mąkę kukurydzianą, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
  • Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Sernik ostrożnie wyjmujemy z tortownicy.
  • Na wierzch sernika wykładamy sos owocowy.
  • Brzegi posypać wiórkami białej czekolady.
podziel się:

Pozostałe wiadomości