Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzewamy i mieszamy z cukrem.
- Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
- Mąkę mieszamy z solą, jajkami, rozpuszczonym masłem.
- Dodajemy drożdże z mlekiem.
- Wyrabiamy ciasto i w razie potrzeby dodajemy mąki.
- Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Dzielimy ciasto na 2 części i rozwałkowujemy na równy prostokąt o grubości 0,5-1 cm.
- Smarujemy masłem i posypujemy cynamonem z cukrem.
- Zwijamy w rulon i kroimy na plastry o szerokości 2-3 centymetrów.
- Bułki drożdżowe pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.
- Do soku z pomarańczy wsypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy.
- Powstałym lukrem smarujemy wystudzone bułki.
podziel się: