Słodki smak Florydy Karola Lewandowskiego (Wrocław)

Słodki smak Florydy
Słodki smak Florydy

Sposób przygotowania:

  • Mleko podgrzewamy i mieszamy z cukrem.
  • Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  • Mąkę mieszamy z solą, jajkami, rozpuszczonym masłem.
  • Dodajemy drożdże z mlekiem.
  • Wyrabiamy ciasto i w razie potrzeby dodajemy mąki.
  • Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • Dzielimy ciasto na 2 części i rozwałkowujemy na równy prostokąt o grubości 0,5-1 cm.
  • Smarujemy masłem i posypujemy cynamonem z cukrem.
  • Zwijamy w rulon i kroimy na plastry o szerokości 2-3 centymetrów.
  • Bułki drożdżowe pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.
  • Do soku z pomarańczy wsypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy.
  • Powstałym lukrem smarujemy wystudzone bułki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości