Sposób przygotowania:
- - Mąkę przesiewamy do dużej misy przez sito, podobnie jak cukier puder.
- - Dodajemy drobne kawałki masła, margaryny oraz żółtka.
- - Wyrabiamy dłonią, aż uzyskamy jednolitą masę.
- - Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- - W tym czasie drobno posiekane jabłka podsmażymy z cukrem, cynamonem i rodzynkami.
- - Gotowe ciasto wyjmujemy i dzielimy na dwie równe części.
- - Jedną część wałkujemy na kształt blachy o grubości około 5 mm i pieczemy w temperaturze 200°C przez 20 minut.
- - Wkładamy kajmak z puszką do gotującej wody, aby uzyskał płynną konsystencję.
- - Na upieczony spód nakładamy masę jabłkową.
- - Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i ucieramy na grubej tarce na górną część szarlotki.
- - Całość wkładamy z powrotem do piekarnika na 20 minut.
- - W trakcie pieczenia ciasta rozgrzewamy w piekarniku żeliwne tacki, na które nałożymy rozgrzany kajmak.
- - Porcję upieczonego ciasta układamy na ciepłej polewie, a na wierzchu kładziemy gałkę lub dwie lodów.
- - Dekorujemy liskiem mięty oraz odrobiną sosu balsamicznego.
podziel się: