Skwierczący Grójec Artura Balasa (Lublin)

Skwierczący Grójec
Skwierczący Grójec
Deser

Sposób przygotowania:

  • - Mąkę przesiewamy do dużej misy przez sito, podobnie jak cukier puder.
  • - Dodajemy drobne kawałki masła, margaryny oraz żółtka.
  • - Wyrabiamy dłonią, aż uzyskamy jednolitą masę.
  • - Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  • - W tym czasie drobno posiekane jabłka podsmażymy z cukrem, cynamonem i rodzynkami.
  • - Gotowe ciasto wyjmujemy i dzielimy na dwie równe części.
  • - Jedną część wałkujemy na kształt blachy o grubości około 5 mm i pieczemy w temperaturze 200°C przez 20 minut.
  • - Wkładamy kajmak z puszką do gotującej wody, aby uzyskał płynną konsystencję.
  • - Na upieczony spód nakładamy masę jabłkową.
  • - Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i ucieramy na grubej tarce na górną część szarlotki.
  • - Całość wkładamy z powrotem do piekarnika na 20 minut.
  • - W trakcie pieczenia ciasta rozgrzewamy w piekarniku żeliwne tacki, na które nałożymy rozgrzany kajmak.
  • - Porcję upieczonego ciasta układamy na ciepłej polewie, a na wierzchu kładziemy gałkę lub dwie lodów.
  • - Dekorujemy liskiem mięty oraz odrobiną sosu balsamicznego.
podziel się:

Pozostałe wiadomości