Sposób przygotowania:
- Kroimy boczek w małą kostkę, wołowinę w kostkę ok. 3 - 5 cm, czosnek i cebulę drobno, marchew w plasterki bądź większe kawałki, szalotki tylko obieramy, pieczarki oczyszczamy i odrywamy nóżki (mają zostać same kapelusze w całości).
- Na patelni roztapiamy 1/3 przygotowanego masła i smażymy boczek na rumiano. Następnie przerzucamy do żeliwnego naczynia.
- Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy porcjami wołowinę – tylko do zrumienienia (w środku mięso ma być krwiste!). Przerzucamy ją do boczku. Wylewamy tłuszcz.
- Na patelni rozgrzewamy następną 1/3 masła i smażymy cebulę z czosnkiem i marchewką. Po dokładnie trzech minutach posypujemy mąką i ciągle mieszając smażymy jeszcze przez dwie minuty.
- Całość zalewamy winem i 1- 1,5l bulionu – doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. minuty.
- Wyłączamy ogień i przelewamy zawartość patelni do naczynia z mięsem.
- Przygotowany gulasz solimy, pieprzymy obficie, wrzucamy bouquet garni, koncentrat pomidorowy i mieszamy.
- Wstawiamy zamknięte naczynie na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 150 ℃.
- Po dwóch godzinach smażymy szalotki na pozostałej części masła– zdejmujemy je z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy pieczarki.
- Szalotki i pieczarki dorzucamy do naczynia i zapiekamy jeszcze pół godziny. W tym czasie sos powinien już gęstnieć.
Zapiekane ziemniaki
Sposób przygotowania:
- W małym garnku rozpuszczamy masło i smażymy czosnek.
- Dodajemy mąkę i ubijamy, aby nie było żadnych grudek.
- Powoli dodajemy mleko jednocześnie mieszając, aby upewnić się, że mieszanka jest gładka.
- Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia. Kroimy ziemniaki na cienkie plastry i układamy w foremce. Wlewamy sos na wierzch ziemniaków, posypujemy parmezanem.
- Pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 ℃ .
- Posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy.
podziel się: