Sposób przygotowania:
● Buraki obieramy i owijamy w folie aluminiową.
● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 1½ do 2 godzin.
● Upieczone buraki kroimy w cienkie plastry, polewamy octem jabłkowym i odstawiamy do lodówki.
● Seler obieramy kroimy w talarki.
● Kawałki selera wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
● Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem
● Seler, papryczkę chilli i suszone pomidory siekamy drobno.
● Buraki wyjmujemy z lodówki i wrzucamy na drugą patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju.
● Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
● Dodajemy posiekany por, chilli i pomidory.
● Gdy warzywa się zarumienią, patelnię zdejmujemy z ognia.
● Na suchej patelni prażymy siemię lniane.
● Mozzarellę kroimy w grube plastry.
● Na talerzach układamy po jednym kawałku selera, dwa talarki buraka.
● Buraki skrapiamy odrobiną octu jabłkowego.
● Na burakach układamy plastry mozzarelli.
● Na mozzarellę wykładamy podsmażony por, chilli i pomidory.
● Danie posypujemy prażonym siemieniem lnianym i posiekaną natką pietruszki.
● Doprawiamy mielonym pieprzem i solą.