Sposób przygotowania:
- Mięso marynujemy dzień wcześniej. Jagnięcinę oczyszczamy z błonek i tłuszczu. Kroimy na mniejsze części. Wkładamy do plastikowego worka razem z rozgniecioną główką czosnku, posiekaną czekoladą, rozmarynem, 150 ml piwa i sosem worcestershire. Worek zamykamy szczelnie z jak najmniejszą ilością powietrza. Wkładamy do lodówki.
- Mięso wyciągamy z worka, marynatę przelewamy do naczynia żaroodpornego, a mięso osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty.
- Mięso obsmażamy z każdej strony, przekładamy do naczynia.
- Na patelnię wlewamy resztę piwa tak, żeby zmyć skarmelizowane soki. Przelewamy do naczynia z mięsem.
- Kroimy warzywa i przekładamy do naczynia razem z przyprawami. Jeśli w naczyniu będzie zbyt mało płynu możemy dolać szklankę wody.
- Pieczemy 5-10 godzin w temperaturze 120 ℃.
- Po tym czasie oddzielamy mięso od warzyw i rękoma rozrywamy na strzępy.
- Sos przecedzamy sitem do rondla. Redukujemy go do konsystencji śmietany.
- Jabłka kroimy w 2 cm kostkę razem ze skórką. Dodajemy oliwę, cukier, sok z cytryny i wanilię wydobytą z jednej laski. Mieszamy dokładnie i pieczemy na otwartej blaszce na złoty kolor.
- Mieszamy śmietanę z tartym chrzanem w proporcji 5 do 1.
Wrapy:
- Odmierzamy 400g mąki, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Wlewamy stopiony smalec lub masło. Mieszamy wstępnie widelcem, dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy widelcem.
- Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy przez 7 minut.
- Dzielimy ciasto na 8 równych kulek.
- Rozgrzewamy dużą patelnię lub kamień do pizzy na 230 ℃. Wałkujemy ciasto na okrągłe wrapy o wielkości patelni lub kamienia. Podsypujemy mąką, żeby placki nie przywierały. Placki powinny być bardzo cienkie.
- Pieczemy przez ok. 10 sekund z każdej strony.
- Po wystudzeniu trzymamy zamknięte w foliowym worku.
- Na wrapie układamy kolejno trochę sera cheddar, szarpaną jagnięcinę, łyżkę sosu z pieczenia, pieczone jabłka, łyżkę śmietany z chrzanem, 3 łyżki białej fasoli z puszki, natkę pietruszki, kilka kropel pikantnego sosu i jeszcze trochę cheddara.
- Składamy wszystko w kształt zbliżony do krokieta Podgrzewamy na patelni przez kilka minut, żeby stopić ser i podgrzać wszystkie składniki w środku.
podziel się: