Skóreczki w centeczki Tomasza Gołębiewskiego (Łódź)

Skóreczki w centeczki
Skóreczki w centeczki

Sposób przygotowania:

  • Piersi kaczki osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Skórę nacinamy nożem w jedną stronę
  • Do rondla wlewamy wino oraz miód i dodajemy przyprawy
  • Mieszamy i zagotowujemy
  • Gotujemy na mniejszym ogniu około 1 - 2 minuty, aż marynata zgęstnieje
  • Dokładnie studzimy
  • Piersi kaczki wkładamy do zamykanego pojemniczka
  • Wlać marynatę i dokładnie rozprowadzamy na mięsie
  • Pojemnik zamykam i wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę
  • W czasie marynowania mięso kilkakrotnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Mięso wyjmujemy z marynaty i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Piersi smażymy około 5 minut na patelni skórką do dołu
  • Przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut
  • Piersi zdejmujemy z patelni i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Pozostawiamy na 8 minut, żeby chwilę mięso „odpoczęło”
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na dokładnie 5 minut.
  • Mięso wyjmujemy z piekarnika, kładziemy na desce, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystudzenia.
  • Piersi kroimy w wąskie paski
  • Podajemy z żurawiną podgrzaną z gruszką i odrobiną białego wina
podziel się:

Pozostałe wiadomości