Sposób przygotowania:
- Piersi kaczki osuszamy papierowym ręcznikiem
- Skórę nacinamy nożem w jedną stronę
- Do rondla wlewamy wino oraz miód i dodajemy przyprawy
- Mieszamy i zagotowujemy
- Gotujemy na mniejszym ogniu około 1 - 2 minuty, aż marynata zgęstnieje
- Dokładnie studzimy
- Piersi kaczki wkładamy do zamykanego pojemniczka
- Wlać marynatę i dokładnie rozprowadzamy na mięsie
- Pojemnik zamykam i wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę
- W czasie marynowania mięso kilkakrotnie mieszamy
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Mięso wyjmujemy z marynaty i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Piersi smażymy około 5 minut na patelni skórką do dołu
- Przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut
- Piersi zdejmujemy z patelni i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pozostawiamy na 8 minut, żeby chwilę mięso „odpoczęło”
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na dokładnie 5 minut.
- Mięso wyjmujemy z piekarnika, kładziemy na desce, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystudzenia.
- Piersi kroimy w wąskie paski
- Podajemy z żurawiną podgrzaną z gruszką i odrobiną białego wina
podziel się: