Skarby Kapitana Nemo Bartka Bala (Szczecin)

Skarby Kapitana Nemo
Skarby Kapitana Nemo

Sposób przygotowania:

  • W dużym garnku rozgrzewamy oliwę.
  • Wrzucamy pokrojone w kostkę cebule, por, seler oraz koper włoski.
  • Dolewamy wina i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  • Dodajemy posiekany czosnek i pomidory.
  • Gotujemy przez około 10 minut.
  • Dodajemy szafran, skórki pomarańczy, przecier pomidorowy, kawałki ryb, owoce morza i zalewamy wodą.
  • Doprawiamy pieprzem.
  • Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 40 minut.
  • Umieszczamy sito nad drugim dużym garnkiem.
  • Przelewamy zupę przez sito i mocno wyciskamy.
  • Dodajemy ostrygi i gotujemy około 4 minut.
  • Podajemy z grzankami i startym serem Gruyere
podziel się:

Pozostałe wiadomości