Sos - Sposób przygotowania:
- Jogurt mieszamy z majonezem
- Czosnek obieramy i wyciskamy
- Dodajemy sól, paprykę i odrobinę koperku
- Odstawiamy, aby składniki przeszły smakiem
Zapiekanka - Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną gotujemy
- Dusimy obrane i pokrojone pieczarki
- Dodajemy odrobinę soku z cytryny, aby nie ściemniały
- Paprykę kroimy w wąskie paski i lekko podsmażamy
- W misce rozbijamy jajka i lekko ubijamy mieszając z solą, pieprzem, ziołami i papryką ostrą oraz słodką Ugotowaną kaszę studzimy
- Ser kroimy w kostkę
- Wszystkie składniki łączymy w dużej misce, dodajemy poszatkowaną pietruszkę oraz koperek i zalewamy sosem jajecznym
- Pieczemy naczyniu żaroodpornym przez około 40 minut w 180°C
- Podajemy na talerzach z sosem czosnkowym oraz kremem balsamicznym
podziel się: