„Sens życia” Arek Maksym

Sens życia
Sens życia

Sposób przygotowania:

Steki:

  • Mięso kroimy w 4-5 cm plastry w poprzek .
  • Czosnek rozgniatamy, dodajemy rozmaryn i oliwę – nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na około 2 h.
  • Mięso smażymy z obydwu stron po około 3 minuty z każdej strony.
  • Następnie pieczemy w 80°C przez około 10- 15 minut.
  • Mięso wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na około 5 minut

Puree z batatów:

  • Mleko wlewamy do garnka, dodajemy pokrojone drobno bataty i gotujemy do miękkości.
  • Całość miksujemy i gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem masła, ciągle mieszając do uzyskania konsystencji puree.
  • Doprawiamy, solą i pieprzem.

Pieczone warzywa korzeniowe

  • Warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę.
  • Blanszujemy warzywa w gotującej się wodzie przez około 5 minut.
  • Studzimy warzywa, dodajemy oliwę, tymianek, rozgnieciony czosnek, cukier.
  • Wysypujemy warzywa na blachę, pieczemy w temperaturze 130 °C około 20 minut.

Sos

  • Na patelni robimy zasmażkę ( mąka, masło).
  • Zagotowujemy bulion, dodajemy połowę zasmażki, miód i koniak.
  • Gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji sosu
podziel się:

Pozostałe wiadomości