Sposób przygotowania:
Steki:
- Mięso kroimy w 4-5 cm plastry w poprzek .
- Czosnek rozgniatamy, dodajemy rozmaryn i oliwę – nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na około 2 h.
- Mięso smażymy z obydwu stron po około 3 minuty z każdej strony.
- Następnie pieczemy w 80°C przez około 10- 15 minut.
- Mięso wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na około 5 minut
Puree z batatów:
- Mleko wlewamy do garnka, dodajemy pokrojone drobno bataty i gotujemy do miękkości.
- Całość miksujemy i gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem masła, ciągle mieszając do uzyskania konsystencji puree.
- Doprawiamy, solą i pieprzem.
Pieczone warzywa korzeniowe
- Warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę.
- Blanszujemy warzywa w gotującej się wodzie przez około 5 minut.
- Studzimy warzywa, dodajemy oliwę, tymianek, rozgnieciony czosnek, cukier.
- Wysypujemy warzywa na blachę, pieczemy w temperaturze 130 °C około 20 minut.
Sos
- Na patelni robimy zasmażkę ( mąka, masło).
- Zagotowujemy bulion, dodajemy połowę zasmażki, miód i koniak.
- Gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji sosu
podziel się: