Sekret ogrodu Grzegorza Bogaczyka (Kraków)

Sekret ogrodu
Sekret ogrodu

Sposób przygotowania:

  • Na patelni podgrzewamy 200 ml wody i około 1 szklanki cukru
  • Do sosu wrzucamy porzeczki oraz daktyle pokrojone w ćwiartki
  • Dusimy na bardzo wolnym ogniu.
  • Bekon układamy na papierze do pieczenia i wsadzamy na kilka minut do pieca rozgrzanego do temperatury 200°C.
  • Roladę kozią dzielimy na cztery porcje
  • Każdą z części rolady obtaczamy w bardzo drobno posiekanych daktylach
  • Przygotowane rolady owijamy przypieczonym bekonem i całość wkładamy do pieca na kilka minut.
  • Na dużym talerzu rozprowadzamy łyżkę sosu.
  • Układamy wyjęte z pieca gorące roladki.
  • Obok układamy garstkę kiełków skropionych wcześniej łyżeczką oleju rydzowego.
  • W osobnym naczyniu podgrzewamy mleko z kilkoma pokrojonymi daktylami.
  • Gdy mleko przejdzie smakiem daktyli, wyjmujemy je.
  • Dodajemy pół łyżeczki lecytyny sojowej i ubijamy sztywną pianę z mleka przy użyciu miksera dyspersyjnego.
  • Pianą dekorujemy roladki i całość oprószamy młotkowanym czerwonym pieprzem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości