Sposób przygotowania:
- Na patelni podgrzewamy 200 ml wody i około 1 szklanki cukru
- Do sosu wrzucamy porzeczki oraz daktyle pokrojone w ćwiartki
- Dusimy na bardzo wolnym ogniu.
- Bekon układamy na papierze do pieczenia i wsadzamy na kilka minut do pieca rozgrzanego do temperatury 200°C.
- Roladę kozią dzielimy na cztery porcje
- Każdą z części rolady obtaczamy w bardzo drobno posiekanych daktylach
- Przygotowane rolady owijamy przypieczonym bekonem i całość wkładamy do pieca na kilka minut.
- Na dużym talerzu rozprowadzamy łyżkę sosu.
- Układamy wyjęte z pieca gorące roladki.
- Obok układamy garstkę kiełków skropionych wcześniej łyżeczką oleju rydzowego.
- W osobnym naczyniu podgrzewamy mleko z kilkoma pokrojonymi daktylami.
- Gdy mleko przejdzie smakiem daktyli, wyjmujemy je.
- Dodajemy pół łyżeczki lecytyny sojowej i ubijamy sztywną pianę z mleka przy użyciu miksera dyspersyjnego.
- Pianą dekorujemy roladki i całość oprószamy młotkowanym czerwonym pieprzem.
podziel się: