Sekret ludu biegaczy Gniewomira Skrzysińskiego (Bieszczady)

Sekret ludu biegaczy
Sekret ludu biegaczy

Sposób przygotowania:

Ciasto

● Tofu umieszczamy w misce.

● Dodajemy sok i skórkę z cytryny, cukier puder i połowę puszki mleka kokosowego.

● Składniki dokładnie blendujemy.

● Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.

● Powstałą masę wstawiamy do lodówki na 15 minut.

● Pół szklanki roślinnego mleka łączymy z agarem

● Mleko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około minutę.

● Wyciągamy z lodówki wcześniej przygotowaną masę z tofu.

● Ponownie mieszamy, a następnie wlewamy mleko wraz z agarem i jeszcze przez chwilę mieszamy trzepaczką.

● Powstałe ciasto przelewamy na przygotowany i schłodzony spód i odstawiamy do ostygnięcia.

Spód

● Daktyle zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na 10 minut.

● Płatki owsiane blendujemy z kakao do momentu, aż uzyskają konsystencję proszku.

● Dodajemy odcedzone z wody daktyle i olej kokosowy

● Blendujemy ponownie, aż składniki dokładnie się połączą.

● Przygotowaną masę wylewamy na spód blachy do pieczenia.

● Blachę wkładamy do lodówki na 10 minut.

Wierzch

● W wysokim naczyniu umieszczamy pół puszki chłodnego mleka kokosowego.

● Dodajemy sok z cytryny.

● Ubijamy.

● Powstałą masę układamy na wierch ciasta i dekorujemy owocami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości