Sposób przygotowania:
Ciasto
● Tofu umieszczamy w misce.
● Dodajemy sok i skórkę z cytryny, cukier puder i połowę puszki mleka kokosowego.
● Składniki dokładnie blendujemy.
● Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
● Powstałą masę wstawiamy do lodówki na 15 minut.
● Pół szklanki roślinnego mleka łączymy z agarem
● Mleko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około minutę.
● Wyciągamy z lodówki wcześniej przygotowaną masę z tofu.
● Ponownie mieszamy, a następnie wlewamy mleko wraz z agarem i jeszcze przez chwilę mieszamy trzepaczką.
● Powstałe ciasto przelewamy na przygotowany i schłodzony spód i odstawiamy do ostygnięcia.
Spód
● Daktyle zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na 10 minut.
● Płatki owsiane blendujemy z kakao do momentu, aż uzyskają konsystencję proszku.
● Dodajemy odcedzone z wody daktyle i olej kokosowy
● Blendujemy ponownie, aż składniki dokładnie się połączą.
● Przygotowaną masę wylewamy na spód blachy do pieczenia.
● Blachę wkładamy do lodówki na 10 minut.
Wierzch
● W wysokim naczyniu umieszczamy pół puszki chłodnego mleka kokosowego.
● Dodajemy sok z cytryny.
● Ubijamy.
● Powstałą masę układamy na wierch ciasta i dekorujemy owocami.