PAULINA SOBOTA- przepisy
PRZYSTAWKA
Elektryczna schadzka warzywna
Składniki:
- 2 brzoskwinie
- 2 ciabaty
- 2 łyżki płynnego miodu
- 4 garście rukoli
- 4 plastry żółtego sera (delikatnego w smaku)
Sposób przygotowania:
Pokrojone w plasterki brzoskwinie układamy na ciabatach. Na wierzch kładziemy rukolę i całość przykrywamy plastrem żółtego sera. Następnie ciabaty polewamy miodem i pieczemy na grillu lubw piekarniku w 180 stopniach. Pieczemy do zarumienienia.
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 400 g zielonego ogórka
- 2 awokado
- 0,5 kostki masła
- opakowanie krabów (250-300 g) lub opakowanie paluszków surimi
- 400 ml majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 4 szczypty cukru pudru
- pieprz i sól
- 2 cytryny
- świeży koperek
- brandy do smaku
Sposób przygotowania:
Do pokrojonego w drobną kostkę wydrążonego miąższu awokado, ogórka i cebuli dodajemy rozgniecione ugotowane i ostudzone kraby lub paluszki surimi. Do całości dodajemy masę z majonezu, musztardy, ketchupu i cukru pudru. Dodajemy do smaku pieprz i sól oraz odrobinę brandy. Na koniec skrapiamy cytryną. Gotową, zmieszaną masę wkładamy do łupinek po mango. Mango z farszem podajemy obok ciabaty.
DANIE GŁÓWNE
Do trzech razy sztuka
Składniki:
- 30 dag mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
- 30 dag piersi z indyka
- 60 dag filetów z dorsza
- papryka czerwona i zielona
- cebula
- 2 - 3 cukinie pokrojone w grube plastry
- 20 dag pomidorków cherry
- papryka mielona
Sposób przygotowania:
Wkładamy kostki mięsa wieprzowego i indyka do marynaty, po czym odstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie na patyczki nakładamy kolejno: mięso, cukinię i pomidorki. Przed położeniem na grilla lub włożeniem do piekarnika gotowe szaszłyki możemy posmarować olejem, by się lepiej zarumieniły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z każdej strony, aż szaszłyki nabiorą koloru. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Rybę posypujemy solą i bazylią, polewamy olejem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Cebulę kroimy w ćwiartki. Paprykę, cebulę i pomidorki zawijamy w cienkie plastry ryby, tak aby powstały roladki. Na patyczki nabijamy kolejno kawałki cukinii i roladki z ryby. Szaszłyki skrapiamy olejem i opiekamy 5-7 minut w piekarniku w 180 stopniach.
Marynata do mięsa: mieszamy szczyptę papryki słodkiej, szczyptę ostrej, mielonej i 1 łyżkę ziół prowansalskich oraz 3 łyżki oleju.
DESER
Z Grecji do Brazylii z sarkarem
Składniki:
- 2 ananasy
- duży jogurt grecki
- cukier trzcinowy (czyli sarkar)
Sposób przygotowania:
Przekrojonego wzdłuż ananasa z wyżłobionym środkiem używamy jako miseczki. Pokrojone w paski kawałki miąższu umieszczamy ponownie w łupinach, polewamy je jogurtem i posypujemy cukrem. Danie możemy podać od razu lub schłodzić w lodówce.
Autor: TVN