"Schadzka warzywna", "Do trzech razy sztuka" i "Z Grecji do Brazylii" na stole wizażystki

Elektryczna schadzka warzywna
Elektryczna schadzka warzywna

PAULINA SOBOTA- przepisy

PRZYSTAWKA

Elektryczna schadzka warzywna

Składniki:

  • 2 brzoskwinie
  • 2 ciabaty
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 4 garście rukoli
  • 4 plastry żółtego sera (delikatnego w smaku)

Sposób przygotowania:

Pokrojone w plasterki brzoskwinie układamy na ciabatach. Na wierzch kładziemy rukolę i całość przykrywamy plastrem żółtego sera. Następnie ciabaty polewamy miodem i pieczemy na grillu lubw piekarniku w 180 stopniach. Pieczemy do zarumienienia.

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 400 g zielonego ogórka
  • 2 awokado
  • 0,5 kostki masła
  • opakowanie krabów (250-300 g) lub opakowanie paluszków surimi
  • 400 ml majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 4 szczypty cukru pudru
  • pieprz i sól
  • 2 cytryny
  • świeży koperek
  • brandy do smaku

Sposób przygotowania:

Do pokrojonego w drobną kostkę wydrążonego miąższu awokado, ogórka i cebuli dodajemy rozgniecione ugotowane i ostudzone kraby lub paluszki surimi. Do całości dodajemy masę z majonezu, musztardy, ketchupu i cukru pudru. Dodajemy do smaku pieprz i sól oraz odrobinę brandy. Na koniec skrapiamy cytryną. Gotową, zmieszaną masę wkładamy do łupinek po mango. Mango z farszem podajemy obok ciabaty.

Elektryczna schadzka warzywna
Elektryczna schadzka warzywna
Źródło: TVN

DANIE GŁÓWNE

Do trzech razy sztuka

Składniki:

  • 30 dag mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
  • 30 dag piersi z indyka
  • 60 dag filetów z dorsza
  • papryka czerwona i zielona
  • cebula
  • 2 - 3 cukinie pokrojone w grube plastry
  • 20 dag pomidorków cherry
  • papryka mielona

Sposób przygotowania:

Wkładamy kostki mięsa wieprzowego i indyka do marynaty, po czym odstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie na patyczki nakładamy kolejno: mięso, cukinię i pomidorki. Przed położeniem na grilla lub włożeniem do piekarnika gotowe szaszłyki możemy posmarować olejem, by się lepiej zarumieniły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z każdej strony, aż szaszłyki nabiorą koloru. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Rybę posypujemy solą i bazylią, polewamy olejem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Cebulę kroimy w ćwiartki. Paprykę, cebulę i pomidorki zawijamy w cienkie plastry ryby, tak aby powstały roladki. Na patyczki nabijamy kolejno kawałki cukinii i roladki z ryby. Szaszłyki skrapiamy olejem i opiekamy 5-7 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Marynata do mięsa: mieszamy szczyptę papryki słodkiej, szczyptę ostrej, mielonej i 1 łyżkę ziół prowansalskich oraz 3 łyżki oleju.

Do trzech razy sztuka
Do trzech razy sztuka
Źródło: TVN

DESER

Z Grecji do Brazylii z sarkarem

Składniki:

  • 2 ananasy
  • duży jogurt grecki
  • cukier trzcinowy (czyli sarkar)

Sposób przygotowania:

Przekrojonego wzdłuż ananasa z wyżłobionym środkiem używamy jako miseczki. Pokrojone w paski kawałki miąższu umieszczamy ponownie w łupinach, polewamy je jogurtem i posypujemy cukrem. Danie możemy podać od razu lub schłodzić w lodówce.

Z Grecji do Brazylii z sarkarem
Z Grecji do Brazylii z sarkarem
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości