IWONA TYRNA-ŁOJEK
PRZYSTAWKA
Letnia sałatka śródziemnomorska
czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- ćwiartka arbuza
- pół puszki brzoskwiń w zalewie
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 1 opakowanie krojonego sera typu feta
- oliwa z oliwek extra virgin
- cytryna
- sól
- pieprz
- 1/3 opakowania pestek ze słonecznika (mogą być również z dyni)
Sposób przygotowania:
Z arbuza i brzoskwiń usuwamy pestki, następnie kroimy je na kawałki wielkości kęsa. Liście sałaty rwiemy na małe kawałki. Wszystko mieszamy razem w dużej misce. Ser feta kruszymy nad sałatką lub wrzucamy do reszty składników pokrojony na małe kawałki. Całość delikatnie mieszamy. Przyprawiamy dużą ilością pieprzu, niewielką ilością soli, na koniec dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Pestki słonecznika lub dyni prażymy na patelni „na sucho”, bez dodatku tłuszczu. Uprażonymi pestkami posypujemy wierzch sałatki.
DANIE GŁÓWNE
Aromatyczne roladki drobiowe
czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- biała kiełbasa (pól pęta na jeden filet)
- przyprawy: bazylia, oregano, tymianek (lub inne wg uznania)
- ryż biały
- curry
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy na plastry, a następnie rozdrabniamy blenderem lub mikserem. Kiełbasę przekładamy na patelnię, dodajemy przyprawy. Całość smażymy do miękkości i wydobycia aromatu ziół. Kiełbasę odstawiamy na bok do ostygnięcia. Filety z kurczaka płuczemy wodą i lekko rozbijamy. Na filety nakładamy usmażoną kiełbasę i zawijamy w ruloniki. Ruloniki podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy kiełbasę, a następnie dusimy je do miękkości przez około godzinę. Rolady podajemy na ciepło z sosem, ryżem i sałatką. Ryż gotujemy według wskazań na etykiecie producenta. W celu uzyskania ciekawego koloru dodajemy curry. Po wystygnięciu, ryż podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, dzięki czemu nie będzie suchy i ułatwi to nadanie mu pożądanego kształtu. Ryż formujemy na talerzu w stożki używając odwróconych salaterek.
Sos
Składniki:
- 1 ser typu camembert
- musztarda
- przyprawy: bazylia, oregano, tymianek (lub inne wg uznania)
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Obrany ze skóry ser typu camembert kroimy na kawałeczki, wrzucamy na patelnię, po czym dodajemy dwie łyżeczki musztardy i przyprawy. Ser smażymy, dodając oliwę z oliwek lub sos, który pozostał z pieczenia rolad. Konsystencja sosu zależy od ilości dodanej oliwy lub sosu z rolad (według własnego uznania).
Sałatka
Składniki:
- 1 opakowanie mozzarelli (małe kulki)
- pomidory koktajlowe
- czarne oliwki bez pestek
- oliwa z oliwek
- oregano
- bazylia
- majeranek
Sposób przygotowania:
Mozzarellki wyciągamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy umyte i przekrojone na pół małe pomidorki koktajlowe oraz wyciągnięte z zalewy czarne oliwki bez pestek. Wszystko ze sobą delikatnie mieszamy, dodając jednocześnie odrobinę oliwy z oliwek, a następnie doprawiamy oregano, bazylią i majerankiem według własnego uznania. Jeżeli mozzarellki wydają się nam zbyt duże, kroimy je na pół, tak jak w przypadku pomidorków koktajlowych.
DESER
Torcik biszkoptowy w złocistych migdałach z likierem
czas przygotowania: 1 godzina
Ciasto biszkoptowe
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 mąki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu spirytusowego
Sposób przygotowania:
Białka jajek ubijamy na sztywno z cukrem. Żółtka dokładnie mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Obie masy mieszamy ze sobą jednocześnie dodając mąki. Ciasto pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Masa do tortu
Składniki:
- 1/2 opakowania śmietany kremówki
- 2 opakowania zagęszczacza skrobiowego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 10 dag wiórek kokosowych
- 1/2 likieru alkoholowego
- 1/2 tabliczki białej czekolady
Sposób przygotowania:
Ubijamy śmietanę kremówkę, dodając do niej na koniec zagęszczacz skrobiowy. Do bitej śmietany dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe oraz startą na tarce o grubych oczkach czekoladę. Na koniec dolewamy likier i wszystko dokładnie mieszamy.
Z ciasta biszkoptowego układamy spód do tortu o grubości ok. 1 centymetra. Resztę ciasta odcinamy, kruszymy i dodajemy do masy tortowej. Na spód tortu nakładamy masę z pokruszonym ciastem i całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Płatki migdałów złocimy na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy wystygną, posypujemy nimi torcik. Część złoconych migdałów możemy wykorzystać do dekoracji talerzy.
Autor: TVN