Sałatka,roladki drobiowe, torcik biszkoptowy, czyli tradycja i eksperyment w kuchni mediatorki

Sałatka,roladki drobiowe, torcik biszkoptowy, czyli tradycja i eksperyment w kuchni mediatorki
Sałatka,roladki drobiowe, torcik biszkoptowy, czyli tradycja i eksperyment w kuchni mediatorki

IWONA TYRNA-ŁOJEK

PRZYSTAWKA

Letnia sałatka śródziemnomorska

czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • ćwiartka arbuza
  • pół puszki brzoskwiń w zalewie
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 1 opakowanie krojonego sera typu feta
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 opakowania pestek ze słonecznika (mogą być również z dyni)

Sposób przygotowania:

Z arbuza i brzoskwiń usuwamy pestki, następnie kroimy je na kawałki wielkości kęsa. Liście sałaty rwiemy na małe kawałki. Wszystko mieszamy razem w dużej misce. Ser feta kruszymy nad sałatką lub wrzucamy do reszty składników pokrojony na małe kawałki. Całość delikatnie mieszamy. Przyprawiamy dużą ilością pieprzu, niewielką ilością soli, na koniec dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Pestki słonecznika lub dyni prażymy na patelni „na sucho”, bez dodatku tłuszczu. Uprażonymi pestkami posypujemy wierzch sałatki.

Letnia sałatka śródziemnomorska
Letnia sałatka śródziemnomorska

DANIE GŁÓWNE

Aromatyczne roladki drobiowe

czas przygotowania: 1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • biała kiełbasa (pól pęta na jeden filet)
  • przyprawy: bazylia, oregano, tymianek (lub inne wg uznania)
  • ryż biały
  • curry
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Białą kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy na plastry, a następnie rozdrabniamy blenderem lub mikserem. Kiełbasę przekładamy na patelnię, dodajemy przyprawy. Całość smażymy do miękkości i wydobycia aromatu ziół. Kiełbasę odstawiamy na bok do ostygnięcia. Filety z kurczaka płuczemy wodą i lekko rozbijamy. Na filety nakładamy usmażoną kiełbasę i zawijamy w ruloniki. Ruloniki podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy kiełbasę, a następnie dusimy je do miękkości przez około godzinę. Rolady podajemy na ciepło z sosem, ryżem i sałatką. Ryż gotujemy według wskazań na etykiecie producenta. W celu uzyskania ciekawego koloru dodajemy curry. Po wystygnięciu, ryż podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, dzięki czemu nie będzie suchy i ułatwi to nadanie mu pożądanego kształtu. Ryż formujemy na talerzu w stożki używając odwróconych salaterek.

Sos

Składniki:

  • 1 ser typu camembert
  • musztarda
  • przyprawy: bazylia, oregano, tymianek (lub inne wg uznania)
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Obrany ze skóry ser typu camembert kroimy na kawałeczki, wrzucamy na patelnię, po czym dodajemy dwie łyżeczki musztardy i przyprawy. Ser smażymy, dodając oliwę z oliwek lub sos, który pozostał z pieczenia rolad. Konsystencja sosu zależy od ilości dodanej oliwy lub sosu z rolad (według własnego uznania).

Sałatka

Składniki:

  • 1 opakowanie mozzarelli (małe kulki)
  • pomidory koktajlowe
  • czarne oliwki bez pestek
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • bazylia
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Mozzarellki wyciągamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy umyte i przekrojone na pół małe pomidorki koktajlowe oraz wyciągnięte z zalewy czarne oliwki bez pestek. Wszystko ze sobą delikatnie mieszamy, dodając jednocześnie odrobinę oliwy z oliwek, a następnie doprawiamy oregano, bazylią i majerankiem według własnego uznania. Jeżeli mozzarellki wydają się nam zbyt duże, kroimy je na pół, tak jak w przypadku pomidorków koktajlowych.

Aromatyczne roladki drobiowe
Aromatyczne roladki drobiowe

DESER

Torcik biszkoptowy w złocistych migdałach z likierem

czas przygotowania: 1 godzina

Ciasto biszkoptowe

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 mąki pszennej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu spirytusowego

Sposób przygotowania:

Białka jajek ubijamy na sztywno z cukrem. Żółtka dokładnie mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Obie masy mieszamy ze sobą jednocześnie dodając mąki. Ciasto pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Masa do tortu

Składniki:

  • 1/2 opakowania śmietany kremówki
  • 2 opakowania zagęszczacza skrobiowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1/2 likieru alkoholowego
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania:

Ubijamy śmietanę kremówkę, dodając do niej na koniec zagęszczacz skrobiowy. Do bitej śmietany dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe oraz startą na tarce o grubych oczkach czekoladę. Na koniec dolewamy likier i wszystko dokładnie mieszamy.

Z ciasta biszkoptowego układamy spód do tortu o grubości ok. 1 centymetra. Resztę ciasta odcinamy, kruszymy i dodajemy do masy tortowej. Na spód tortu nakładamy masę z pokruszonym ciastem i całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Płatki migdałów złocimy na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy wystygną, posypujemy nimi torcik. Część złoconych migdałów możemy wykorzystać do dekoracji talerzy.

Torcik biszkoptowy
Torcik biszkoptowy

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości