Sałatka z truskawkami, łosoś, gruszki w czekoladzie, czyli tradycja w kuchni żołnierki

Sałatka z truskawkami, łosoś, gruszki w czekoladzie, czyli tradycja w kuchni żołnierki
Sałatka z truskawkami, łosoś, gruszki w czekoladzie, czyli tradycja w kuchni żołnierki

MONIKA MINORCZYK

PRZYSTAWKA

Sałatka z truskawkami w sosie balsamicznym

Czas przygotowania: 20 min.

• garść rukoli • garść młodych liści szpinaku • mix sałat • świeża bazylia • 4 dojrzałe truskawki pokrojone na połówki • 5 plastrów sera mozzarella • 5 kostek sera gorgonzola • garść łuskanych pestek słonecznika • świeżo zmielony czarny pieprz • 2 kostki/łyżeczki brązowego cukru • ocet balsamiczny • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Sos balsamiczny

20 ml octu balsamicznego wlewamy do naczynia. Naczynie stawiamy na ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając. Następnie dosypujemy 2 łyżeczki brązowego cukru. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.

Sałatka

Szpinak, rukolę, mix sałat osuszamy i odcinamy twarde łodyżki. Układamy na talerzu, skrapiamy oliwą z oliwek, ewentualnie sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w plastry truskawki, mozzarellę oraz ser gorgonzola. Dodajemy pestki słonecznika, które wcześniej smażymy ok. 5-7 min na suchej, rozgrzanej patelni. Posypujemy pieprzem i doprawiamy listkami świeżej bazylii. Całość polewamy sosem balsamicznym.

Sałatka z truskawkami
Sałatka z truskawkami
Źródło: TVN

DANIE GŁÓWNE

Łosoś ze szpinakiem na tagliatelle

Czas przygotowania: 25 minŁosoś:

• 1 kawałek świeżego łososia, 150g • 2 łyżki oliwy z oliwek

• 1/2 cytryny

• świeży koperek

• suszony majeranek • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz Zielone Tagliatelle:

• 100-150 g tagliatelle • 2 łyżki oliwy z oliwek • bulion z oliwą z oliwek z ziołami • sól morska Szpinak:

• 3 garście świeżego szpinaku o małych liściach • 3 łyżki oliwy z oliwek

• 15 g sera gorgonzola

• 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18%

• 5 ząbków czosnku • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie, oregano, świeża bazylia.Sposób przygotowania:

  • Łosoś:

    Łososia suszymy i usuwamy z niego ości. Filet układamy na folii aluminiowej. Następnie nakłuwamy go widelcem, po czym polewamy sokiem z cytryny. Całość zawijamy szczelnie w folię tak, aby do środka nie wlewała się woda. Napełniamy patelnię do połowy wrzącą wodą i kładziemy na niej zawiniętą rybę. Dusimy na parze przez ok. 10 minut. Należy uważać, aby nie przesuszyć łososia. Powinien być miękki w środku i rozpuszczać się w ustach jak mus czekoladowy.

    • Tagliatelle

      Do 1 litra gotującej wody wrzucamy 100 gram makaronu. Dodajemy kostkę bulionową z oliwą z oliwek i solimy. Można dodać trochę oliwy, która zapobiegnie przywieraniu oraz sklejaniu się makaronu. Gotujemy do uzyskania al dente. Odcedzamy i mieszamy z kawałkiem masła lub odrobiną oliwy.

      • Szpinak:

        Szpinak myjemy, dokładnie osuszamy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy oliwę i lekko podsmażamy, cały czas mieszając. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, aż szpinak zmięknie. Na koniec dodajemy śmietankę i pokrojony ser gorgonzola (można ewentualnie doprawić solą, pamiętajmy jednak, że gorgonzola sama w sobie jest dosyć słona).

        Talerze podgrzewamy (np. w gorącej wodzie) i układamy na nich porcję makaronu, starając się nadać mu ładny kształt. Na wierzch kładziemy szpinak i porcję łososia. Talerz skrapiamy oliwą, tworząc wzór dookoła potrawy. Posypujemy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dekorujemy świeżą bazylią i podajemy z kawałkami cytryny.

        Łosoś ze szpinakiem
        Łosoś ze szpinakiem
        Źródło: TVN

        DESER

        Gruszki w czekoladzie

        Czas przygotowania: 15 min

        • 2 gruszki • butelka białego, słodkiego wina • 1/2 tabliczki gorzkiej/słodkiej czekolady • 1 łyżka masła

        • 2 łyżki prażonych płatków z migdałów

        Gruszki obieramy ze skórki, pozostawiając ogonek. Kroimy je na pół, usuwamy gniazda nasienne. Owoce gotujemy na małym ogniu na parze w winie lub w syropie z wody i cukru - dosyć krótko, aby owoce się nie rozpadły. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Gorące gruszki polewamy ciepłym sosem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Serwujemy na ciepło.

        Gruszki w czekoladzie
        Gruszki w czekoladzie
        Źródło: TVN

        Autor: TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości

        Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

        Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

        Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

        Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

        "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

        "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

        W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

        W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

        "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

        "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

        "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

        "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

        Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

        Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

        Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

        Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!