MONIKA MINORCZYK
PRZYSTAWKA
Sałatka z truskawkami w sosie balsamicznym
Czas przygotowania: 20 min.
• garść rukoli • garść młodych liści szpinaku • mix sałat • świeża bazylia • 4 dojrzałe truskawki pokrojone na połówki • 5 plastrów sera mozzarella • 5 kostek sera gorgonzola • garść łuskanych pestek słonecznika • świeżo zmielony czarny pieprz • 2 kostki/łyżeczki brązowego cukru • ocet balsamiczny • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Sos balsamiczny
20 ml octu balsamicznego wlewamy do naczynia. Naczynie stawiamy na ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając. Następnie dosypujemy 2 łyżeczki brązowego cukru. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Sałatka
Szpinak, rukolę, mix sałat osuszamy i odcinamy twarde łodyżki. Układamy na talerzu, skrapiamy oliwą z oliwek, ewentualnie sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w plastry truskawki, mozzarellę oraz ser gorgonzola. Dodajemy pestki słonecznika, które wcześniej smażymy ok. 5-7 min na suchej, rozgrzanej patelni. Posypujemy pieprzem i doprawiamy listkami świeżej bazylii. Całość polewamy sosem balsamicznym.
DANIE GŁÓWNE
Łosoś ze szpinakiem na tagliatelle
Czas przygotowania: 25 minŁosoś:
• 1 kawałek świeżego łososia, 150g • 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1/2 cytryny
• świeży koperek
• suszony majeranek • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz Zielone Tagliatelle:
• 100-150 g tagliatelle • 2 łyżki oliwy z oliwek • bulion z oliwą z oliwek z ziołami • sól morska Szpinak:
• 3 garście świeżego szpinaku o małych liściach • 3 łyżki oliwy z oliwek
• 15 g sera gorgonzola
• 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18%
• 5 ząbków czosnku • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie, oregano, świeża bazylia.Sposób przygotowania:
- Łosoś:
Łososia suszymy i usuwamy z niego ości. Filet układamy na folii aluminiowej. Następnie nakłuwamy go widelcem, po czym polewamy sokiem z cytryny. Całość zawijamy szczelnie w folię tak, aby do środka nie wlewała się woda. Napełniamy patelnię do połowy wrzącą wodą i kładziemy na niej zawiniętą rybę. Dusimy na parze przez ok. 10 minut. Należy uważać, aby nie przesuszyć łososia. Powinien być miękki w środku i rozpuszczać się w ustach jak mus czekoladowy.
- Tagliatelle
Do 1 litra gotującej wody wrzucamy 100 gram makaronu. Dodajemy kostkę bulionową z oliwą z oliwek i solimy. Można dodać trochę oliwy, która zapobiegnie przywieraniu oraz sklejaniu się makaronu. Gotujemy do uzyskania al dente. Odcedzamy i mieszamy z kawałkiem masła lub odrobiną oliwy.
- Szpinak:
Szpinak myjemy, dokładnie osuszamy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy oliwę i lekko podsmażamy, cały czas mieszając. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, aż szpinak zmięknie. Na koniec dodajemy śmietankę i pokrojony ser gorgonzola (można ewentualnie doprawić solą, pamiętajmy jednak, że gorgonzola sama w sobie jest dosyć słona).
Talerze podgrzewamy (np. w gorącej wodzie) i układamy na nich porcję makaronu, starając się nadać mu ładny kształt. Na wierzch kładziemy szpinak i porcję łososia. Talerz skrapiamy oliwą, tworząc wzór dookoła potrawy. Posypujemy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dekorujemy świeżą bazylią i podajemy z kawałkami cytryny.
DESER
Gruszki w czekoladzie
Czas przygotowania: 15 min
• 2 gruszki • butelka białego, słodkiego wina • 1/2 tabliczki gorzkiej/słodkiej czekolady • 1 łyżka masła
• 2 łyżki prażonych płatków z migdałów
Gruszki obieramy ze skórki, pozostawiając ogonek. Kroimy je na pół, usuwamy gniazda nasienne. Owoce gotujemy na małym ogniu na parze w winie lub w syropie z wody i cukru - dosyć krótko, aby owoce się nie rozpadły. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Gorące gruszki polewamy ciepłym sosem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Serwujemy na ciepło.
Autor: TVN