HANNA SUDZIŃSKA- przepisy
Przystawka
Fantazyjna sałatka z gruszką
(czas przygotowania: 40 minut)
Składniki:
- 3 gruszki
- 1/2 cytryny
- 500 g filetów drobiowych
- granulowany czosnek
- suszone zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia, mięta, majeranek, szałwia)
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru
- sałata lodowa
- rukola
- kiełki słonecznika
- 250 g jogurtu naturalnego
- 250 g majonezu
- 2 duże ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Filety drobiowe solimy, przyprawiamy granulowanym czosnkiem i suszonymi ziołami. Przyprawione mięso grillujemy na patelni, używając niewielkiej ilości oleju. Następnie kroimy zarumienione filety w cienkie paseczki. Sałatę lodową rwiemy na drobne części. Obraną gruszkę kroimy w półksiężyce i skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie kruszymy na małe kawałeczki, wrzucamy je razem z cukrem na patelnię, trzymamy na niewielkim ogniu aż cukier oblepi orzechy. Następnie odkładamy, żeby ostygły. Majonez mieszamy z jogurtem, uzyskując gładki sos, po czym dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Na dużym talerzu układamy warstwami: sałatę lodową polaną sosem, rukolę, gruszki, pierś kurczaka, orzechy, kiełki słonecznika.
Danie główne
Łosoś w migdałach z krewetkami
podany z ziemniaczaną wariacją i świeżym szpinakiem
(czas przygotowania: 1h)
Składniki:
- 700 g fileta z łososia
- sól
- biały pieprz
- curry
- suszona natka pietruszki
- mąka
- 200 g krewetek
- czosnek granulowany
- łyżka soku z cytryny
- garść płatków migdałów
- 1 łyżka masła
- 8 ziemniaków
- 100 g pora
- 7 szt. zielonych oliwek
- 7 szt. czarnych oliwek
- 7 szt. suszonych pomidorów
- olej
- 180 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka octu winnego
- 200 g oleju
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki kroimy w „ósemki", dodajemy pieprz, sól i granulowany czosnek (do smaku). Następnie mieszamy z niewielką ilością oleju. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wstawiamy ziemniaki na 20-25 min. Gdy ziemniaki są już podpieczone, dodajemy pokrojone w cienkie paski zielone i czarne oliwki, suszone pomidory i pora.
Przygotowanie sosu:
Wyciskamy 2 ząbki czosnku dodajemy miód, musztardę, tarty imbir, sól i pieprz do smaku, a następnie mieszamy powoli dodając olej. Polewamy sosem świeże listki szpinaku.
Przygotowanie łososia:
Filety z łososia kroimy na 4 równe kawałki, przyprawiamy solą, białym pieprzem, curry, suszoną natką pietruszki i delikatnie oprószamy mąką. Następnie smażymy w dużej ilości oleju. Po usmażeniu zdejmujemy łososia z patelni, pozostawiając na niej minimalną ilość oleju, na którym rumienimy płatki migdałów. Dodajemy łyżkę masła i krewetki doprawione solą, granulowanym czosnkiem i sokiem z cytryny. Filety posypujemy zrumienionymi płatkami migdałów i krewetkami.
Deser
Trifle z sherry i owocami
(czas przygotowania: 40minut)
- 400 g śmietanki 30%
- 2 opakowania produktu w proszku zagęszczającego śmietanę
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
- 200 ml sherry
- 16 szt. biszkoptów
- 20 szt. ciasteczek bakaliowych
- 250 g borówek amerykańskich
- około 15 truskawek
- 90 g gorzkiej czekolady
- 90 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Śmietankę ubijamy na sztywno z produktem zagęszczającym i cukrem pudrem. Następnie dodajemy miąższ z połowy laski wanilii.
Deser podajemy w wysokich szklankach układając warstwy w następującej kolejności:
- 2 biszkopty namoczone w sherry, pokrojone w kostkę
- 2 pokruszone ciasteczka bakaliowe
- warstwa bitej śmietany
- borówki amerykańskie
- 2 biszkopty pokrojone w kostkę i namoczone w sherry
- 2 pokruszone ciasteczka bakaliowe
- warstwa bitej śmietany
- 3 truskawki pokrojone w drobną kostkę
- cienka warstwa bitej śmietany
Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Bezpośrednio przed podaniem przygotowujemy polewę czekoladową: w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady i łyżkę masła. Po uzyskaniu jednorodnej konsystencji powoli dodajemy śmietankę. Na koniec polewamy deser ciepłą polewą.
Autor: TVN