Sałatka z gruszką, łosoś w migdałach i trifle, czyli smakowite wariacje dentystki

Trifle z sherry i owocami
Trifle z sherry i owocami

HANNA SUDZIŃSKA- przepisy

Przystawka

Fantazyjna sałatka z gruszką

(czas przygotowania: 40 minut)

Składniki:

  • 3 gruszki
  • 1/2 cytryny
  • 500 g filetów drobiowych
  • granulowany czosnek
  • suszone zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia, mięta, majeranek, szałwia)
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru
  • sałata lodowa
  • rukola
  • kiełki słonecznika
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 250 g majonezu
  • 2 duże ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Filety drobiowe solimy, przyprawiamy granulowanym czosnkiem i suszonymi ziołami. Przyprawione mięso grillujemy na patelni, używając niewielkiej ilości oleju. Następnie kroimy zarumienione filety w cienkie paseczki. Sałatę lodową rwiemy na drobne części. Obraną gruszkę kroimy w półksiężyce i skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie kruszymy na małe kawałeczki, wrzucamy je razem z cukrem na patelnię, trzymamy na niewielkim ogniu aż cukier oblepi orzechy. Następnie odkładamy, żeby ostygły. Majonez mieszamy z jogurtem, uzyskując gładki sos, po czym dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Na dużym talerzu układamy warstwami: sałatę lodową polaną sosem, rukolę, gruszki, pierś kurczaka, orzechy, kiełki słonecznika.

Fantazyjna sałatka z gruszką
Fantazyjna sałatka z gruszką
Źródło: TVN

Danie główne

Łosoś w migdałach z krewetkami

podany z ziemniaczaną wariacją i świeżym szpinakiem

(czas przygotowania: 1h)

Składniki:

  • 700 g fileta z łososia
  • sól
  • biały pieprz
  • curry
  • suszona natka pietruszki
  • mąka
  • 200 g krewetek
  • czosnek granulowany
  • łyżka soku z cytryny
  • garść płatków migdałów
  • 1 łyżka masła
  • 8 ziemniaków
  • 100 g pora
  • 7 szt. zielonych oliwek
  • 7 szt. czarnych oliwek
  • 7 szt. suszonych pomidorów
  • olej
  • 180 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 200 g oleju

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki kroimy w „ósemki", dodajemy pieprz, sól i granulowany czosnek (do smaku). Następnie mieszamy z niewielką ilością oleju. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wstawiamy ziemniaki na 20-25 min. Gdy ziemniaki są już podpieczone, dodajemy pokrojone w cienkie paski zielone i czarne oliwki, suszone pomidory i pora.

Przygotowanie sosu:

Wyciskamy 2 ząbki czosnku dodajemy miód, musztardę, tarty imbir, sól i pieprz do smaku, a następnie mieszamy powoli dodając olej. Polewamy sosem świeże listki szpinaku.

Przygotowanie łososia:

Filety z łososia kroimy na 4 równe kawałki, przyprawiamy solą, białym pieprzem, curry, suszoną natką pietruszki i delikatnie oprószamy mąką. Następnie smażymy w dużej ilości oleju. Po usmażeniu zdejmujemy łososia z patelni, pozostawiając na niej minimalną ilość oleju, na którym rumienimy płatki migdałów. Dodajemy łyżkę masła i krewetki doprawione solą, granulowanym czosnkiem i sokiem z cytryny. Filety posypujemy zrumienionymi płatkami migdałów i krewetkami.

Łosoś w migdałach z krewetkami
Łosoś w migdałach z krewetkami
Źródło: TVN

Deser

Trifle z sherry i owocami

(czas przygotowania: 40minut)

  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 opakowania produktu w proszku zagęszczającego śmietanę
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii
  • 200 ml sherry
  • 16 szt. biszkoptów
  • 20 szt. ciasteczek bakaliowych
  • 250 g borówek amerykańskich
  • około 15 truskawek
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 90 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Śmietankę ubijamy na sztywno z produktem zagęszczającym i cukrem pudrem. Następnie dodajemy miąższ z połowy laski wanilii.

Deser podajemy w wysokich szklankach układając warstwy w następującej kolejności:

- 2 biszkopty namoczone w sherry, pokrojone w kostkę

- 2 pokruszone ciasteczka bakaliowe

- warstwa bitej śmietany

- borówki amerykańskie

- 2 biszkopty pokrojone w kostkę i namoczone w sherry

- 2 pokruszone ciasteczka bakaliowe

- warstwa bitej śmietany

- 3 truskawki pokrojone w drobną kostkę

- cienka warstwa bitej śmietany

Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Bezpośrednio przed podaniem przygotowujemy polewę czekoladową: w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady i łyżkę masła. Po uzyskaniu jednorodnej konsystencji powoli dodajemy śmietankę. Na koniec polewamy deser ciepłą polewą.

Trifle z sherry i owocami
Trifle z sherry i owocami
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości