Sałatka z gruszką, łosoś w migdałach i trifle, czyli smakowite wariacje dentystki

Trifle z sherry i owocami
Trifle z sherry i owocami

HANNA SUDZIŃSKA- przepisy

Przystawka

Fantazyjna sałatka z gruszką

(czas przygotowania: 40 minut)

Składniki:

  • 3 gruszki
    • 1/2 cytryny
      • 500 g filetów drobiowych
        • granulowany czosnek
          • suszone zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia, mięta, majeranek, szałwia)
            • garść orzechów włoskich
              • 1 łyżka cukru
                • sałata lodowa
                  • rukola
                    • kiełki słonecznika
                      • 250 g jogurtu naturalnego
                        • 250 g majonezu
                          • 2 duże ząbki czosnku

                            Sposób przygotowania:

                            Filety drobiowe solimy, przyprawiamy granulowanym czosnkiem i suszonymi ziołami. Przyprawione mięso grillujemy na patelni, używając niewielkiej ilości oleju. Następnie kroimy zarumienione filety w cienkie paseczki. Sałatę lodową rwiemy na drobne części. Obraną gruszkę kroimy w półksiężyce i skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie kruszymy na małe kawałeczki, wrzucamy je razem z cukrem na patelnię, trzymamy na niewielkim ogniu aż cukier oblepi orzechy. Następnie odkładamy, żeby ostygły. Majonez mieszamy z jogurtem, uzyskując gładki sos, po czym dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Na dużym talerzu układamy warstwami: sałatę lodową polaną sosem, rukolę, gruszki, pierś kurczaka, orzechy, kiełki słonecznika.

                            Fantazyjna sałatka z gruszką
                            Fantazyjna sałatka z gruszką
                            Źródło: TVN

                            Danie główne

                            Łosoś w migdałach z krewetkami

                            podany z ziemniaczaną wariacją i świeżym szpinakiem

                            (czas przygotowania: 1h)

                            Składniki:

                            • 700 g fileta z łososia
                              • sól
                                • biały pieprz
                                  • curry
                                    • suszona natka pietruszki
                                      • mąka
                                        • 200 g krewetek
                                          • czosnek granulowany
                                            • łyżka soku z cytryny
                                              • garść płatków migdałów
                                                • 1 łyżka masła
                                                  • 8 ziemniaków
                                                    • 100 g pora
                                                      • 7 szt. zielonych oliwek
                                                        • 7 szt. czarnych oliwek
                                                          • 7 szt. suszonych pomidorów
                                                            • olej
                                                              • 180 g świeżego szpinaku
                                                                • 2 ząbki czosnku
                                                                  • 1/2 łyżeczki miodu
                                                                    • 1/2 łyżeczki musztardy
                                                                      • 1 łyżeczka startego imbiru
                                                                        • 1 łyżka octu winnego
                                                                          • 200 g oleju

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Obrane ziemniaki kroimy w „ósemki", dodajemy pieprz, sól i granulowany czosnek (do smaku). Następnie mieszamy z niewielką ilością oleju. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wstawiamy ziemniaki na 20-25 min. Gdy ziemniaki są już podpieczone, dodajemy pokrojone w cienkie paski zielone i czarne oliwki, suszone pomidory i pora.

                                                                            Przygotowanie sosu:

                                                                            Wyciskamy 2 ząbki czosnku dodajemy miód, musztardę, tarty imbir, sól i pieprz do smaku, a następnie mieszamy powoli dodając olej. Polewamy sosem świeże listki szpinaku.

                                                                            Przygotowanie łososia:

                                                                            Filety z łososia kroimy na 4 równe kawałki, przyprawiamy solą, białym pieprzem, curry, suszoną natką pietruszki i delikatnie oprószamy mąką. Następnie smażymy w dużej ilości oleju. Po usmażeniu zdejmujemy łososia z patelni, pozostawiając na niej minimalną ilość oleju, na którym rumienimy płatki migdałów. Dodajemy łyżkę masła i krewetki doprawione solą, granulowanym czosnkiem i sokiem z cytryny. Filety posypujemy zrumienionymi płatkami migdałów i krewetkami.

                                                                            Łosoś w migdałach z krewetkami
                                                                            Łosoś w migdałach z krewetkami
                                                                            Źródło: TVN

                                                                            Deser

                                                                            Trifle z sherry i owocami

                                                                            (czas przygotowania: 40minut)

                                                                            • 400 g śmietanki 30%
                                                                              • 2 opakowania produktu w proszku zagęszczającego śmietanę
                                                                                • 1 płaska łyżka cukru pudru
                                                                                  • 1/2 laski wanilii
                                                                                    • 200 ml sherry
                                                                                      • 16 szt. biszkoptów
                                                                                        • 20 szt. ciasteczek bakaliowych
                                                                                          • 250 g borówek amerykańskich
                                                                                            • około 15 truskawek
                                                                                              • 90 g gorzkiej czekolady
                                                                                                • 90 ml śmietanki 30%
                                                                                                  • 1 łyżka masła

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    Śmietankę ubijamy na sztywno z produktem zagęszczającym i cukrem pudrem. Następnie dodajemy miąższ z połowy laski wanilii.

                                                                                                    Deser podajemy w wysokich szklankach układając warstwy w następującej kolejności:

                                                                                                    - 2 biszkopty namoczone w sherry, pokrojone w kostkę

                                                                                                    - 2 pokruszone ciasteczka bakaliowe

                                                                                                    - warstwa bitej śmietany

                                                                                                    - borówki amerykańskie

                                                                                                    - 2 biszkopty pokrojone w kostkę i namoczone w sherry

                                                                                                    - 2 pokruszone ciasteczka bakaliowe

                                                                                                    - warstwa bitej śmietany

                                                                                                    - 3 truskawki pokrojone w drobną kostkę

                                                                                                    - cienka warstwa bitej śmietany

                                                                                                    Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Bezpośrednio przed podaniem przygotowujemy polewę czekoladową: w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady i łyżkę masła. Po uzyskaniu jednorodnej konsystencji powoli dodajemy śmietankę. Na koniec polewamy deser ciepłą polewą.

                                                                                                    Trifle z sherry i owocami
                                                                                                    Trifle z sherry i owocami
                                                                                                    Źródło: TVN

                                                                                                    Autor: TVN

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                    Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                                    Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                                    Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                                    Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                                    "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                                    "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                                    W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                                    W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                                    "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                                    "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                                    "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                                    "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                                    Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                                    Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                                    Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                                    Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!