Sałatka, tagine z kurczakiem i truskawki w obłokach, czyli szczypta orientu u Przemka

Tagine z kurczakiem
Tagine z kurczakiem

PRZEMYSŁAW NIEMYJSKI- przepisy

Przystawka

Marokańska sałatka bakłażanowa z kuskusemSkładniki:

· 300 g kuskusa + 400 ml wody

· 2 średnie bakłażany

· 1 średnia marchewka (ugotowana)

· 1 cebula

· 1 łyżka masła

· 200 ml oliwy z oliwek

· 2 łyżki kaparów z zalewy

· 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy

· 2 duże garście posiekanej natki pietruszki

Przyprawy – sól, pieprz, 3 łyżeczki mielonego kuminu, szczypta cynamonu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 0,25 łyżeczki zmielonych goździków, 1 łyżeczka grubej soli morskiej, 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Bakłażany myjemy, kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Solimy z obu stron i pozostawiamy na około 30 – 40 minut. Po upływie tego czasu myjemy je ponownie i osuszamy w papierowym ręczniku. Przekrajamy każdy plaster na pół.

Mieszamy przyprawy: kumin, słodką paprykę, cynamon, sól morską, przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i dodajemy do nich 3 łyżki oliwy. Całość mieszamy i zalewamy bakłażany, tak żeby równomiernie pokryć wszystkie plastry.

Zalewamy kuskus wodą i delikatnie mieszamy. Przykrywamy miskę z kuskusem folią spożywczą i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie kroimy marchewkę w pół talarki, a cebulę w kostkę. Kiedy kuskus wchłonie wodę, odkrywamy naczynie i spulchniamy go widelcem.

Posiekaną cebulę szklimy na 3 łyżkach oliwy, następnie zdejmujemy z patelni. Wlewamy pozostałą oliwę i smażymy bakłażany. Uwaga: patelnia musi być gorąca, żeby bakłażany nie chłonęły oliwy. Następnie wyjmujemy je z patelni i mieszamy z cebulą, marchewką oraz posiekanymi kaparami.

Do pozostałej na patelni oliwy dodajemy masło. Po rozpuszczeniu masła wrzucamy kuskus i chwilę smażymy. Następnie dodajemy warzywa, natkę pietruszki oraz posiekany drobno zielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Marokańska sałatka
Marokańska sałatka
Źródło: TVN

Danie główne

Tagine z kurczakiem

Składniki:

  • 3 piersi kurczaka
  • 4 marchewki
  • 8 ziemniaków
  • 100 g oliwek: zielonych i czarnych
  • 1 czerwona papryka
  • 4 papryczki jalapeño
  • 1 cukinia
  • 12 sztuk pieczarek
  • cytryna do smaku
  • przyprawy: kurkuma, szafran, imbir, korzeń mielony, cynamon, kminek,

czosnek, bazylia, tymianek, sól, pieprz do smaku

  • oliwa z oliwek
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę z ziół na bazie oliwy z oliwek i zalewamy nią kurczaka na około 2 godziny przed gotowaniem. Marchewkę kroimy w kostkę, a ziemniaki wzdłuż. Całość umieszczamy w marokańskim glinianym naczyniu. Gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Można podać w jednym dużym naczyniu glinianym lub każdemu z gości indywidualnie.

Tagine z kurczakiem
Tagine z kurczakiem
Źródło: TVN

Deser:

Truskawki w obłokachSkładniki:

  • 500 ml śmietany 30% lub więcej
  • 2 bezy średniej wielkości
  • 20 sztuk świeżych truskawek
  • 4 salaterki lub duże kieliszki

Sposób przygotowania:

Ubijamy śmietanę na sztywno, następnie dodajemy pokruszone na drobne kawałki bezy. Delikatnie mieszamy. Do schłodzonych salaterek lub kieliszków wkładamy umyte i pokrojone na ćwiartki truskawki. Ubitą śmietaną z bezami zalewamy owocami i dekorujemy na końcu jedną truskawką. Serwujemy z uśmiechem.

Truskawki w obłokach
Truskawki w obłokach
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości