PRZEMYSŁAW NIEMYJSKI- przepisy
Przystawka
Marokańska sałatka bakłażanowa z kuskusemSkładniki:
· 300 g kuskusa + 400 ml wody
· 2 średnie bakłażany
· 1 średnia marchewka (ugotowana)
· 1 cebula
· 1 łyżka masła
· 200 ml oliwy z oliwek
· 2 łyżki kaparów z zalewy
· 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
· 2 duże garście posiekanej natki pietruszki
Przyprawy – sól, pieprz, 3 łyżeczki mielonego kuminu, szczypta cynamonu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 0,25 łyżeczki zmielonych goździków, 1 łyżeczka grubej soli morskiej, 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Bakłażany myjemy, kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Solimy z obu stron i pozostawiamy na około 30 – 40 minut. Po upływie tego czasu myjemy je ponownie i osuszamy w papierowym ręczniku. Przekrajamy każdy plaster na pół.
Mieszamy przyprawy: kumin, słodką paprykę, cynamon, sól morską, przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i dodajemy do nich 3 łyżki oliwy. Całość mieszamy i zalewamy bakłażany, tak żeby równomiernie pokryć wszystkie plastry.
Zalewamy kuskus wodą i delikatnie mieszamy. Przykrywamy miskę z kuskusem folią spożywczą i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie kroimy marchewkę w pół talarki, a cebulę w kostkę. Kiedy kuskus wchłonie wodę, odkrywamy naczynie i spulchniamy go widelcem.
Posiekaną cebulę szklimy na 3 łyżkach oliwy, następnie zdejmujemy z patelni. Wlewamy pozostałą oliwę i smażymy bakłażany. Uwaga: patelnia musi być gorąca, żeby bakłażany nie chłonęły oliwy. Następnie wyjmujemy je z patelni i mieszamy z cebulą, marchewką oraz posiekanymi kaparami.
Do pozostałej na patelni oliwy dodajemy masło. Po rozpuszczeniu masła wrzucamy kuskus i chwilę smażymy. Następnie dodajemy warzywa, natkę pietruszki oraz posiekany drobno zielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Danie główne
Tagine z kurczakiem
Składniki:
- 3 piersi kurczaka
- 4 marchewki
- 8 ziemniaków
- 100 g oliwek: zielonych i czarnych
- 1 czerwona papryka
- 4 papryczki jalapeño
- 1 cukinia
- 12 sztuk pieczarek
- cytryna do smaku
- przyprawy: kurkuma, szafran, imbir, korzeń mielony, cynamon, kminek,
czosnek, bazylia, tymianek, sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- 2 cebule
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę z ziół na bazie oliwy z oliwek i zalewamy nią kurczaka na około 2 godziny przed gotowaniem. Marchewkę kroimy w kostkę, a ziemniaki wzdłuż. Całość umieszczamy w marokańskim glinianym naczyniu. Gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Można podać w jednym dużym naczyniu glinianym lub każdemu z gości indywidualnie.
Deser:
Truskawki w obłokachSkładniki:
- 500 ml śmietany 30% lub więcej
- 2 bezy średniej wielkości
- 20 sztuk świeżych truskawek
- 4 salaterki lub duże kieliszki
Sposób przygotowania:
Ubijamy śmietanę na sztywno, następnie dodajemy pokruszone na drobne kawałki bezy. Delikatnie mieszamy. Do schłodzonych salaterek lub kieliszków wkładamy umyte i pokrojone na ćwiartki truskawki. Ubitą śmietaną z bezami zalewamy owocami i dekorujemy na końcu jedną truskawką. Serwujemy z uśmiechem.
Autor: TVN