Sakiewki z serem pleśniowym, krewetki i krem mascarpone, czyli orient w kuchni Oli

Sakiewki z serem pleśniowym, krewetki i krem mascarpone, czyli orient w kuchni Oli
Sakiewki z serem pleśniowym, krewetki i krem mascarpone, czyli orient w kuchni Oli

ALEKSANDRA LEWIŃSKA

PRZYSTAWKA

Sakiewki z serem pleśniowym w asyście świeżego szpinaku i mandarynek

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 1 opakowanie sera roquefort
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Ciasto filo kroimy na kwadraty o wielkości około 10 na 10 cm. Układamy trzy kwadraty jeden na drugim, przy czym, dla lepszego klejenia, dwa dolne smarujemy masłem. Na środek wierzchniej warstwy ciasta kładziemy jedną łyżeczkę sera. Zawijamy ciasto na kształt sakiewek. Zaciskamy palcami wierzchołek sakiewki, aby ciasto się skleiło. Rozgrzewamy piekarnik do 165 stopni. Sakiewki pieczemy przez około 15 minut, aż do uzyskania beżowego koloru ciasta. Podajemy na ciepło.

Sałatka

Składniki:

  • 1 opakowanie młodego szpinaku
  • 1 mała puszka mandarynek
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki połówek orzechów włoskich
  • ok. 100 g boczku pancetta w plastrach
  • parmezan do dekoracji
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu naturalnego płynnego
  • 1 pomarańcza
  • sól według uznania
  • pieprz według uznania

Sposób przygotowania:

Orzechy prażymy na blasze przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni lub na patelni. Należy je często mieszać, aby się nie przypaliły. Pancettę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na chrupko na suchej, teflonowej patelni. Następnie boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i odstawiamy do przestudzenia. Mandarynki odsączamy z zalewy. W dużej misce mieszamy szpinak, odsączone mandarynki, pokrojoną drobno cebulę, uprażone orzechy oraz podsmażoną pancettę. Sos do sałatki przygotowujemy z wyciśniętego soku z pomarańczy, octu balsamicznego, musztardy francuskiej, miodu, soli i pieprzu. Ważne, aby po uzyskaniu jednolitej konsystencji sosu dolać, cały czas mieszając, pół szklanki oliwy z oliwek. Na koniec całość dekorujemy płatkami parmezanu.

Sakiewki z serem pleśniowym
Sakiewki z serem pleśniowym

DANIE GŁÓWNE

Krewetki po tajsku serwowane na sticky rice

Składniki:

  • 1 kg krewetek królewskich lub tygrysich
  • 1 duże kłącze imbiru
  • 1 główka czosnku
  • 1 opakowanie trawy cytrynowej
  • 3-4 papryczki chili (zielone lub czerwone)
  • 2 opakowania drobnego szczypiorku
  • 2-3 łyżki płynnego miodu naturalnego
  • 2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Imbiru nie obieramy, myjemy i kroimy w długie i wąskie słupki. Obieramy główkę czosnku. Papryczki chili kroimy w cienkie kółeczka. Jeżeli chcemy, by potrawa była ostrzejsza, pozostawiamy pestki. Miażdżymy trawę cytrynową, posługując się np. trzonkiem noża. Szczypiorek kroimy w paski o grubości 1-2 cm. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy jedną kostkę masła. Jeśli pojawi się piana, zbieramy ją łyżką i wyrzucamy. Kolejno na patelnię wrzucamy: 3/4 przygotowanego imbiru, 3/4 wyciśniętego czosnku, 3/4 przygotowanego chili, całą trawę cytrynową oraz miód. Na koniec dorzucamy krewetki. Nie szkodzi, jeśli są zamrożone. Całość gotujemy na dużym palniku bez przykrycia aż do zredukowania całego sosu. Może to trwać od 15 do 30 minut. Pod koniec gotowania, 5 minut przed zdjęciem z ognia, dodajemy do dania pozostały czosnek, imbir i papryczki chili. Gotową potrawę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Ryż

Składniki:

  • 1 kg sticky rice (wietnamski ryż klejący)
  • ciepła woda

Sposób przygotowania:

Ryż moczymy w ciepłej wodzie przez około 10 minut. Następnie przekładamy go do szklanej miski. Naczynie z ryżem przykrywamy i wstawiamy na trzy minuty do kuchenki mikrofalowej nastawionej na maksymalną moc. Po tym czasie ryż mieszamy i ponownie umieszczamy go w kuchence mikrofalowej na trzy minuty. Czynność powtarzamy dopóki cały ryż nie stanie się półprzezroczysty.

Krewetki po tajsku
Krewetki po tajsku

DESER

Krem mascarpone z owocami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasteczek piernikowych lub imbirowych
  • 2 duże opakowania sera mascarpone
  • 6 żółtek
  • 24 łyżeczki drobnego cukru
  • owoce według uznania
  • świeża mięta

Sposób przygotowania:

Żółtka miksujemy z cukrem na białą masę. Stale mieszając, dodajemy po łyżce sera mascarpone. W wysokiej, przezroczystej szklance układamy warstwowo owoce, masę serową i rozkruszone ciastka. Staramy się, aby warstw było przynajmniej trzy. Na wierzchu układamy owoce i całość dekorujemy miętą. Na koniec deser możemy posypać brązowym cukrem.

Krem mascarpone z owocami
Krem mascarpone z owocami

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości