Sposób przygotowania:
- Ryby myjemy i suszymy.
- Na jednym boku każdej ryby robimy 3 nacięcia nożem.
- Następnie oprószamy solą morską (w środku i na zewnątrz) i skrapiamy sosem sojowym, oliwą i sokiem z cytryny.
- Dokładnie namaczamy w powstałej mieszance.
- Do środka ryby wkładamy czosnek, dodajemy musztardę oraz po około 2/3 łyżeczki drobno pokruszonego lub zmielonego kolorowego pieprzu.
- Odstawić na około pół godziny.
- Gotujemy osoloną wodę w garnku.
- Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
- Wrzucamy na wrzątek i gotować przez około 13 minut aż będą miękkie.
- Odcedzamy, wykładamy na talerz i posypujemy rozmarynem oraz 2 łyżeczkami zmielonego kolorowego pieprzu.
- Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy.
- Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym naciętym bokiem do góry.
- Polewamy resztą marynaty z talerza.
- Bok z nacięciami smarujemy roztopionym masłem.
- Obok ryb układamy bataty oraz resztę przepołowionych wzdłuż ząbków czosnku.
- Pieczemy w piekarniku przez 16 minut w temperaturze 250°C.
- W połowie pieczenia na dno formy wlewamy wino.
- Podajemy z kolendrą, śmietaną oprószoną ostrą papryką i cząstkami cytryny.
- Jako dodatek podajemy roszponkę i sałatę polaną winegret.
podziel się: