Rybka lubi pływać Ewy Glińskiej (Warszawa)

Rybka lubi pływać
Rybka lubi pływać
Danie główne

Sposób przygotowania:

  • Ryby myjemy i suszymy.
    • Na jednym boku każdej ryby robimy 3 nacięcia nożem.
      • Następnie oprószamy solą morską (w środku i na zewnątrz) i skrapiamy sosem sojowym, oliwą i sokiem z cytryny.
        • Dokładnie namaczamy w powstałej mieszance.
          • Do środka ryby wkładamy czosnek, dodajemy musztardę oraz po około 2/3 łyżeczki drobno pokruszonego lub zmielonego kolorowego pieprzu.
            • Odstawić na około pół godziny.
              • Gotujemy osoloną wodę w garnku.
                • Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
                  • Wrzucamy na wrzątek i gotować przez około 13 minut aż będą miękkie.
                    • Odcedzamy, wykładamy na talerz i posypujemy rozmarynem oraz 2 łyżeczkami zmielonego kolorowego pieprzu.
                      • Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy.
                        • Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym naciętym bokiem do góry.
                          • Polewamy resztą marynaty z talerza.
                            • Bok z nacięciami smarujemy roztopionym masłem.
                              • Obok ryb układamy bataty oraz resztę przepołowionych wzdłuż ząbków czosnku.
                                • Pieczemy w piekarniku przez 16 minut w temperaturze 250°C.
                                  • W połowie pieczenia na dno formy wlewamy wino.
                                    • Podajemy z kolendrą, śmietaną oprószoną ostrą papryką i cząstkami cytryny.
                                      • Jako dodatek podajemy roszponkę i sałatę polaną winegret.
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości