Rybka lubi pływać Ewy Glińskiej (Warszawa)

Rybka lubi pływać
Rybka lubi pływać
Danie główne

Sposób przygotowania:

  • Ryby myjemy i suszymy.
  • Na jednym boku każdej ryby robimy 3 nacięcia nożem.
  • Następnie oprószamy solą morską (w środku i na zewnątrz) i skrapiamy sosem sojowym, oliwą i sokiem z cytryny.
  • Dokładnie namaczamy w powstałej mieszance.
  • Do środka ryby wkładamy czosnek, dodajemy musztardę oraz po około 2/3 łyżeczki drobno pokruszonego lub zmielonego kolorowego pieprzu.
  • Odstawić na około pół godziny.
  • Gotujemy osoloną wodę w garnku.
  • Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
  • Wrzucamy na wrzątek i gotować przez około 13 minut aż będą miękkie.
  • Odcedzamy, wykładamy na talerz i posypujemy rozmarynem oraz 2 łyżeczkami zmielonego kolorowego pieprzu.
  • Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy.
  • Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym naciętym bokiem do góry.
  • Polewamy resztą marynaty z talerza.
  • Bok z nacięciami smarujemy roztopionym masłem.
  • Obok ryb układamy bataty oraz resztę przepołowionych wzdłuż ząbków czosnku.
  • Pieczemy w piekarniku przez 16 minut w temperaturze 250°C.
  • W połowie pieczenia na dno formy wlewamy wino.
  • Podajemy z kolendrą, śmietaną oprószoną ostrą papryką i cząstkami cytryny.
  • Jako dodatek podajemy roszponkę i sałatę polaną winegret.
podziel się:

Pozostałe wiadomości