Sposób przygotowania:
Placek gryczany
- Kaszę gryczaną gotujemy, studzimy i ugniatamy.
- Ziemniaka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Por siekamy drobno.
- Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Powstałą masę smażymy na patelni.
Sałatka śledziowa
- Płaty śledziowe moczymy w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.
- Namoczone płaty kroimy w kostkę.
- Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy białym pieprzem.
- Jajka gotujemy na twardo.
- Uotowane jajka kroimy w kostkę.
- Ogórki kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki łączymy i mieszamy.
- Dodajemy majonez według uznania i ponownie mieszamy.
- Gotową sałatkę ukladamy na upieczony placek gryczany.
- Dekorujemy kawałkami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.
podziel się: