Ryba na torach Mirosława Madei (Śląsk)

Ryba na torach
Ryba na torach

Sposób przygotowania:

Placek gryczany

  • Kaszę gryczaną gotujemy, studzimy i ugniatamy.
  • Ziemniaka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Por siekamy drobno.
  • Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Powstałą masę smażymy na patelni.

Sałatka śledziowa

  • Płaty śledziowe moczymy w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.
  • Namoczone płaty kroimy w kostkę.
  • Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy białym pieprzem.
  • Jajka gotujemy na twardo.
  • Uotowane jajka kroimy w kostkę.
  • Ogórki kroimy w kostkę.
  • Wszystkie składniki łączymy i mieszamy.
  • Dodajemy majonez według uznania i ponownie mieszamy.
  • Gotową sałatkę ukladamy na upieczony placek gryczany.
  • Dekorujemy kawałkami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości