"Ruda blondyna" Kamili Juchniewicz (Mazury)

Ruda blondyna
Ruda blondyna

Sposób przygotowania:

  • Do wysokiej patelni wlewamy pół szklanki buliony warzywnego

i dodajemy pokrojonego pora

  • Dusimy do momentu zredukowania wywaru
  • Następnie dodajemy serek śmietankowy, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  • Na środku rozłożonego ciasta francuskiego układamy warstwami łososia, przygotowaną masę z patelni oraz pokrojoną mozzarellę
  • Cisto francuskie nacinamy w paski po bokach i naprzemiennie składamy w warkocz.
  • Roztrzepanym żółtkiem smarujemy wierzch i posypujemy rozmarynem
  • Wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika, pieczemy 40 minut.

PULPA

Sposób przygotowania:

  • Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę.
  • Następnie wrzucamy całą pulpę i pastę, blendujemy.
  • Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Na dnie miseczki układamy pokrojoną mozzarellę, zalewamy gorącą pulpą i posypujemy bazylią.
  • Na talerzu obok podajemy Bułkę z ciasta francuskiego z łososiem
podziel się:

Pozostałe wiadomości