Sposób przygotowania:
● Buraka obieramy, gotujemy i kroimy na cienkie plastry.
● Plastry z buraka układamy na talerzu.
● Na wierzch kruszymy miękki ser kozi.
● Figi kroimy na ćwiartki.
● Każdą ćwiartkę owijamy plastrem szynki parmeńskiej.
● Ser halloumi kroimy w kostkę.
● Na patyki do szaszłyków nadziewamy na zmianę figi w szynce i ser halloumi.
● Szaszłyki posypujemy startą skórką cytryny.
● Grillujemy na patelni do czasu, aż ser się zarumieni, a figi będą miękkie.
● Ocet balsamiczny, oliwę i miód łączymy i dokładnie mieszamy.
● Szaszłyki podajemy na liściach rukoli i polewamy sosem balsamiczno-miodowym.
● Bagietkę kroimy ukośnie na kromki.
● Pomidory kroimy w kostkę.
● Pokrojone pomidory łączymy z bazylią, solą, czosnkiem i oliwą z oliwek.
● Kromki bagietki smarujemy masłem czosnkowym
● Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 2 minuty.
Na zapieczone kromki nakładamy pomidory, skraplamy oliwą i posypujemy startym parmezanem.