Rozkosz pustelnika Marka Lipskiego (Mazury)

Rozkosz pustelnika
Rozkosz pustelnika

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiewamy do miski.
  • Dodajemy cukier puder, odrobinę soli morskiej oraz pokrojone na kawałki zimne masło.
  • Miksujemy do czasu, aż powstanie drobna kruszonka
  • Do zmiksowanej masy wlewamy zimną wodę.
  • Mieszamy, aby powstało gładkie ciasto.
  • Z ciasta tworzymy kulę, którą spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 45 minut.
  • Owoce mieszamy z gałką muszkatołową, cynamonem i ekstraktem migdałowym.
  • Formę na tatrę o średnicy 23-24 cm smarujemy grubo masłem.
  • Schłodzone ciasto dzieli na dwie równe części.
  • Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta, podsypując w razie potrzeby mąką.
  • Rozwałkowanym ciastem wykładamy spód i boki formy.
  • Drugą część ciasta także rozwałkowujemy i wycinamy paski.
  • Na ciasto znajdujące się w formie wykładamy owoce.
  • Na wierzchu układamy paski z drugiej części ciasta.
  • Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C przez około 50 minut.
  • Deser podajemy z lodami śmietankowymi.
podziel się:

Pozostałe wiadomości