Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Dodajemy cukier puder, odrobinę soli morskiej oraz pokrojone na kawałki zimne masło.
- Miksujemy do czasu, aż powstanie drobna kruszonka
- Do zmiksowanej masy wlewamy zimną wodę.
- Mieszamy, aby powstało gładkie ciasto.
- Z ciasta tworzymy kulę, którą spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 45 minut.
- Owoce mieszamy z gałką muszkatołową, cynamonem i ekstraktem migdałowym.
- Formę na tatrę o średnicy 23-24 cm smarujemy grubo masłem.
- Schłodzone ciasto dzieli na dwie równe części.
- Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta, podsypując w razie potrzeby mąką.
- Rozwałkowanym ciastem wykładamy spód i boki formy.
- Drugą część ciasta także rozwałkowujemy i wycinamy paski.
- Na ciasto znajdujące się w formie wykładamy owoce.
- Na wierzchu układamy paski z drugiej części ciasta.
- Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C przez około 50 minut.
- Deser podajemy z lodami śmietankowymi.
podziel się: