Rozkosz grabarza Igi Sadowskiej (Poznań)

Rozkosz grabarza
Rozkosz grabarza
Deser

Rozkosz grabarza

Lody waniliowe

Sposób przygotowania:

  • - Gotujemy śmietankę ze 100g cukru.
  • - W misce ubijamy żółtka z pozostałym cukrem.
  • - Stopniowo i bardzo ostrożnie wlewamy śmietankę do ubitych żółtek - cały czas mieszając.
  • - Masę przelewamy do garnka i podgrzewamy do około 80°C.
  • - Odstawiamy z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy.
  • - Całość wlewamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na około 1,5 godziny.
  • - Po 1,5 godziny wkładamy do zamrażalnika.

Sos angielski

Sposób przygotowania:

  • - Przekrawamy laskę wanilii wzdłuż i wydobywamy ziarenka.
  • - Ziarenka wrzucamy do garnka z mlekiem i śmietanką.
  • - Podgrzewamy.
  • - Ubijamy żółtka z cukrem i dodajemy powoli mleko ze śmietanką.
  • - Całość przelewamy do garnka i podgrzewamy.

Fondant czekoladowy

Sposób przygotowania:

  • - Smarujemy formy do muffinek masłem i posypujemy odrobiną kakao.
  • - Rozpuszczamy gorącą czekoladę z masłem.
  • - Dodajemy mąkę i mieszamy.
  • - W oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem i wlewamy do czekoladowej masy.
  • - Całość przekładamy do foremek i pieczemy 8 minut w temperaturze 180°C.
podziel się:

Pozostałe wiadomości