Rozkosz grabarza
Lody waniliowe
Sposób przygotowania:
- - Gotujemy śmietankę ze 100g cukru.
- - W misce ubijamy żółtka z pozostałym cukrem.
- - Stopniowo i bardzo ostrożnie wlewamy śmietankę do ubitych żółtek - cały czas mieszając.
- - Masę przelewamy do garnka i podgrzewamy do około 80°C.
- - Odstawiamy z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy.
- - Całość wlewamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na około 1,5 godziny.
- - Po 1,5 godziny wkładamy do zamrażalnika.
Sos angielski
Sposób przygotowania:
- - Przekrawamy laskę wanilii wzdłuż i wydobywamy ziarenka.
- - Ziarenka wrzucamy do garnka z mlekiem i śmietanką.
- - Podgrzewamy.
- - Ubijamy żółtka z cukrem i dodajemy powoli mleko ze śmietanką.
- - Całość przelewamy do garnka i podgrzewamy.
Fondant czekoladowy
Sposób przygotowania:
- - Smarujemy formy do muffinek masłem i posypujemy odrobiną kakao.
- - Rozpuszczamy gorącą czekoladę z masłem.
- - Dodajemy mąkę i mieszamy.
- - W oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem i wlewamy do czekoladowej masy.
- - Całość przekładamy do foremek i pieczemy 8 minut w temperaturze 180°C.
podziel się: