Sposób przygotowania:
● Suchą ciecierzycę płuczemy pod bieżącą wodą.
● Ciecierzycę umieszczamy w garnku i zalewamy 3 szklankami zimnej wody.
● Odstawiamy na całą noc.
● Ciecierzycę w zalewie solimy i zagotowujemy.
● Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 1½ godziny.
● Odcedzamy i zostawiamy wodę, w której gotowała się ciecierzyca.
● Na patelnię wlewamy kilka łyżek mleka kokosowego.
● Dodajemy pastę curry i podsmażamy.
● Dodajemy miąższ dyni i pokrojoną cebulę.
● Doprawiamy odrobiną soli i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając.
● Dodajemy paprykę w proszku i kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę.
● Dolewamy kilka łyżek wody, w której gotowana była ciecierzyca.
● Dodajemy 5 łyżek mleka i smażymy przez 1 minutę.
● Wlewamy resztę mleka kokosowego i zagotowujemy.
● Gotujemy przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
● Dolewamy stopniowo bulion i gotujemy przez około 10 minut, aż dynia będzie miękka.
● Dodajemy liście szpinaku, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
● Przed podaniem delikatnie skrapiamy sokiem z limonki.