„Rosyjska ruletka” Wiktor Leonienko

Rosyjska ruletka
Rosyjska ruletka

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Mąkę mieszamy z solą. Następnie powoli dodajemy zimną wodę mieszając ciasto, lecz nie zagniatając, aż do powstania konsystencji kruszonki.
  • Wlewamy do ciasta wódkę, czekamy aż wchłonie alkohol.
  • Ciasto bez zagniatania zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  • Smarujemy stolnicę masłem.
  • Delikatnie rozwałkowujemy ciasto, składamy (tak jak francuskie) znowu lekko rozwałkowujemy, czynność powtarzamy około 3 razy, aż powstanie jednolita masa.
  • Ciasto dzielimy na około 10 kawałków, każdy rozwałkowujemy na kształt krążka (wałkować należy od środka do brzegów).

Nadzienie I:

  • Mięso mielone mieszamy z solą, pieprzem i drobno posiekaną lub zmieloną cebulą, dodajemy wodę i mieszamy. Powstaje farsz.
  • Blanszowany szpinak kropimy cytryną, dodajemy sól oraz posiekany ser ricotta (można wzbogacić czosnkiem) i mieszamy. Powstaje farsz.

Nadzienie II:

  • Na krążki z ciasta nakładamy porcję farszu i szczelnie zamykamy.
  • Smażymy na głębokim oleju z obydwu stron do uzyskania mocnego zrumienienia.
podziel się:

Pozostałe wiadomości