Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Mąkę mieszamy z solą. Następnie powoli dodajemy zimną wodę mieszając ciasto, lecz nie zagniatając, aż do powstania konsystencji kruszonki.
- Wlewamy do ciasta wódkę, czekamy aż wchłonie alkohol.
- Ciasto bez zagniatania zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
- Smarujemy stolnicę masłem.
- Delikatnie rozwałkowujemy ciasto, składamy (tak jak francuskie) znowu lekko rozwałkowujemy, czynność powtarzamy około 3 razy, aż powstanie jednolita masa.
- Ciasto dzielimy na około 10 kawałków, każdy rozwałkowujemy na kształt krążka (wałkować należy od środka do brzegów).
Nadzienie I:
- Mięso mielone mieszamy z solą, pieprzem i drobno posiekaną lub zmieloną cebulą, dodajemy wodę i mieszamy. Powstaje farsz.
- Blanszowany szpinak kropimy cytryną, dodajemy sól oraz posiekany ser ricotta (można wzbogacić czosnkiem) i mieszamy. Powstaje farsz.
Nadzienie II:
- Na krążki z ciasta nakładamy porcję farszu i szczelnie zamykamy.
- Smażymy na głębokim oleju z obydwu stron do uzyskania mocnego zrumienienia.
podziel się: