JOANNA SKWARSKA
PRZYSTAWKA: Rostbef marynowany w sosie sojowym
marynowanie mięsa około: 6 godzin przygotowanie (w tym mrożenie): około 40 minutSkładniki:
- 500 g rostbefu wołowego bez kości
- 1,5 szklanki oleju
- 3 sztuki limonki
- marynowany pieprz – czerwony i zielony po ok. 5 ziarenek na porcję
Marynata
- 400 ml jasnego sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżka ziaren sezamu
Pieczywo czosnkowe
- bułka prowansalska 8 kromek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni prażymy sezam na złoty kolor. Sos sojowy mieszamy z winem, imbirem, sezamem i posiekanym czosnkiem. Rostbef czyścimy z błon, myjemy i osuszamy. Przekładamy do wąskiego naczynia. Wołowinę zalewamy marynatą i pozostawiamy na 6 godzin. Mięso osuszamy ręcznikiem kuchennym bądź lnianym. Przekładamy do oleju na 1 godzinę. Następnie odsączamy, zawijamy w folię spożywczą i mrozimy minimum 30 - 45 minut, a nawet 2 h. Mięso lepiej się wtedy kroi. Na koniec kroimy rostbef na cienkie plastry, delikatnie smarujemy marynatą i podajemy z limonką, marynowanym pieprzem i pieczywem czosnkowym. Pieczywo czosnkowe przed podaniem smarujemy oliwą z oliwek zmieszaną z czosnkiem i zapiekamy w piekarniku przez ok. 5 min.
DANIE GŁÓWNE:Dorsz podany w ziołach i borowikach czas przygotowania: 60 minutSkładniki:
- ok. 600 g filetów z dorsza (150 g na porcję)
- 16 plasterków cienkiego wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 5 listków mięty
- 5 gałązek tymianku
Sos kremowy
- 150 ml białego wina
- 2 duże stołowe łyżki musztardy gruboziarnistej francuskiej
- łyżka stołowa miodu lipowego
- 130 ml śmietany 18%
- pół białej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Ragout z grzybów leśnych (borowików)
- 500 g borowików świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki masła
- pół białej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Dorsza kroimy na około10 cm kawałki, oczyszczamy ze skórki i ewentualnie z ości. Czosnek, tymianek i miętę siekamy i obtaczamy w nich dorsza. Następnie zawijamy dorsza w plastry boczku oraz w papier do pieczenia robiąc „cukiereczki”. Takie cukiereczki podsmażamy na oleju po ok. 3 min z każdej strony i wkładamy do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika na ok. 12-14 minut. Następnie na patelni podgrzewamy masło i podsmażamy borowiki, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Na środek talerza lejemy sos, na nim kładziemy kawałek dorsza i ozdabiamy borowikami oraz ziołami.
DESER:Śliwki na gorącoczas przygotowania: 45minutSkładniki:
- 1 kg śliwek słodkich i twardych
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki miodu lipowego
- 400 ml czerwonego wytrawnego wina
- 100 g piernika
- 2 gwiazdki anyżu
- 6 sztuk goździka
- 2 cm świeżego imbiru
Sposób przygotowania:
Wydrążone śliwki tniemy na połówki. W garnku karmelizujemy miód i dodajemy: goździki, imbir, anyż i 1/6 skórki z pomarańczy oraz czerwone wytrawne wino. Gotujemy na małym ogniu. Redukujemy do konsystencji oleju, cały czas mieszając przez ok. 15-20 minut. Przecedzamy i dodajemy śliwki. Po ok. 5 minutach odstawiamy z palnika i czekamy, żeby śliwki przeszły sosem. Na głębokim talerzu wykładamy porcję śliwek, a na wierzch kładziemy 2 lub 3 kulki lodów rumowych i posypujemy piernikiem.
Lody rumowe
czas przygotowania: ok. 10 godzin
Składniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml tłustej śmietanki
- 50 ml rumu
- laska wanilii
- 6 żółtek
- ok. 100 g cukru
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu podgrzewamy 250 ml mleka i 250 ml tłustej, słodkiej śmietany do momentu aż zacznie unosić się po ściankach naczynia. Wlewamy 50 ml rumu, dodajemy środek laski wanilii i zostawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski wkładamy 6 żółtek i 100 g cukru pudru. Ubijamy masę, aż będzie kremowa i gęsta. Podgrzewamy ponownie mleko ze śmietaną. Po zagotowaniu wlewamy żółtka z cukrem, ubijamy mikserem ustawionym na niskie obroty. Składniki muszą się dokładnie połączyć. Na małym ogniu mieszamy masę drewnianą łyżką, aż będzie się do niej przyklejać. Studzimy, wstawiając naczynie do miski z zimna wodą i mieszamy. Następnie całość ubijamy na gęstą masę i po przelaniu do natłuszczonego pojemnika wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika.
Autor: TVN