Rostbef marynowany, dorsz i śliwki na gorąco, czyli sposób Asi na pyszną biesiadę

Rostbef marynowany, dorsz i śliwki na gorąco, czyli sposób Asi na pyszną biesiadę
Rostbef marynowany, dorsz i śliwki na gorąco, czyli sposób Asi na pyszną biesiadę

JOANNA SKWARSKA

PRZYSTAWKA: Rostbef marynowany w sosie sojowym

marynowanie mięsa około: 6 godzin przygotowanie (w tym mrożenie): około 40 minutSkładniki:

  • 500 g rostbefu wołowego bez kości
  • 1,5 szklanki oleju
  • 3 sztuki limonki
  • marynowany pieprz – czerwony i zielony po ok. 5 ziarenek na porcję

Marynata

  • 400 ml jasnego sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżka ziaren sezamu

Pieczywo czosnkowe

  • bułka prowansalska 8 kromek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Na suchej patelni prażymy sezam na złoty kolor. Sos sojowy mieszamy z winem, imbirem, sezamem i posiekanym czosnkiem. Rostbef czyścimy z błon, myjemy i osuszamy. Przekładamy do wąskiego naczynia. Wołowinę zalewamy marynatą i pozostawiamy na 6 godzin. Mięso osuszamy ręcznikiem kuchennym bądź lnianym. Przekładamy do oleju na 1 godzinę. Następnie odsączamy, zawijamy w folię spożywczą i mrozimy minimum 30 - 45 minut, a nawet 2 h. Mięso lepiej się wtedy kroi. Na koniec kroimy rostbef na cienkie plastry, delikatnie smarujemy marynatą i podajemy z limonką, marynowanym pieprzem i pieczywem czosnkowym. Pieczywo czosnkowe przed podaniem smarujemy oliwą z oliwek zmieszaną z czosnkiem i zapiekamy w piekarniku przez ok. 5 min.

Rostbef marynowany w sosie sojowym
Rostbef marynowany w sosie sojowym

DANIE GŁÓWNE:Dorsz podany w ziołach i borowikach czas przygotowania: 60 minutSkładniki:

  • ok. 600 g filetów z dorsza (150 g na porcję)
  • 16 plasterków cienkiego wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 listków mięty
  • 5 gałązek tymianku

Sos kremowy

  • 150 ml białego wina
  • 2 duże stołowe łyżki musztardy gruboziarnistej francuskiej
  • łyżka stołowa miodu lipowego
  • 130 ml śmietany 18%
  • pół białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Ragout z grzybów leśnych (borowików)

  • 500 g borowików świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki masła
  • pół białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Dorsza kroimy na około10 cm kawałki, oczyszczamy ze skórki i ewentualnie z ości. Czosnek, tymianek i miętę siekamy i obtaczamy w nich dorsza. Następnie zawijamy dorsza w plastry boczku oraz w papier do pieczenia robiąc „cukiereczki”. Takie cukiereczki podsmażamy na oleju po ok. 3 min z każdej strony i wkładamy do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika na ok. 12-14 minut. Następnie na patelni podgrzewamy masło i podsmażamy borowiki, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Na środek talerza lejemy sos, na nim kładziemy kawałek dorsza i ozdabiamy borowikami oraz ziołami.

Dorsz w ziołach i borowikach
Dorsz w ziołach i borowikach

DESER:Śliwki na gorącoczas przygotowania: 45minutSkładniki:

  • 1 kg śliwek słodkich i twardych
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 g piernika
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 6 sztuk goździka
  • 2 cm świeżego imbiru

Sposób przygotowania:

Wydrążone śliwki tniemy na połówki. W garnku karmelizujemy miód i dodajemy: goździki, imbir, anyż i 1/6 skórki z pomarańczy oraz czerwone wytrawne wino. Gotujemy na małym ogniu. Redukujemy do konsystencji oleju, cały czas mieszając przez ok. 15-20 minut. Przecedzamy i dodajemy śliwki. Po ok. 5 minutach odstawiamy z palnika i czekamy, żeby śliwki przeszły sosem. Na głębokim talerzu wykładamy porcję śliwek, a na wierzch kładziemy 2 lub 3 kulki lodów rumowych i posypujemy piernikiem.

Lody rumowe

czas przygotowania: ok. 10 godzin

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml tłustej śmietanki
  • 50 ml rumu
  • laska wanilii
  • 6 żółtek
  • ok. 100 g cukru

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu podgrzewamy 250 ml mleka i 250 ml tłustej, słodkiej śmietany do momentu aż zacznie unosić się po ściankach naczynia. Wlewamy 50 ml rumu, dodajemy środek laski wanilii i zostawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski wkładamy 6 żółtek i 100 g cukru pudru. Ubijamy masę, aż będzie kremowa i gęsta. Podgrzewamy ponownie mleko ze śmietaną. Po zagotowaniu wlewamy żółtka z cukrem, ubijamy mikserem ustawionym na niskie obroty. Składniki muszą się dokładnie połączyć. Na małym ogniu mieszamy masę drewnianą łyżką, aż będzie się do niej przyklejać. Studzimy, wstawiając naczynie do miski z zimna wodą i mieszamy. Następnie całość ubijamy na gęstą masę i po przelaniu do natłuszczonego pojemnika wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika.

Śliwki na gorąco
Śliwki na gorąco

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości