Rolne plony w kotlecie Karoliny Zawodnik (Szczecin)

Rolne plony w kotlecie
Rolne plony w kotlecie

Sposób przygotowania:

  • Soczewice gotujemy uważając, żeby się nie rozgotowała
  • Płatki owsiane zalewamy wrzącą wodą i czekamy, aż napęcznieją
  • Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle klarowanym
  • Soczewicę, płatki i cebulę mielimy w maszynce
  • Doprawiamy tymiankiem, solą i czosnkiem
  • Masę formujemy na kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na klarowanym maśle

Sałatka - Sposób przygotowania:

  • Wino, miód, sok z cytryny wlewamy na patelnię i gotujemy.
  • Rukole, kiełki, fasolę, ser feta i słonecznik mieszamy, a następnie polewamy przygotowanym na patelni sosem
  • Po wystygnięciu dodajemy posiekaną miętę.

Sos do kaszy kus kus - Sposób przygotowania:

  • Papryki kroimy w kawałki
  • Cebulę kroimy w ćwiartki
  • Pomidory przecinamy na pół
  • Czosnek zostawiamy w łupinkach.
  • Wszystkie warzywa układamy na blaszce, polewamy odrobiną oliwy i dodajemy przyprawy
  • Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 190°C, od czasu do czasu mieszając.
  • Gotowe warzywa wrzucamy do ciepłego bulionu i miksujemy blenderem
  • Całość doprawiamy do smaku

Kotlety podajemy z sałatką z rukoli i kaszą Kus Kus polaną sosem warzywnym.

podziel się:

Pozostałe wiadomości