Sposób przygotowania:
- Soczewice gotujemy uważając, żeby się nie rozgotowała
- Płatki owsiane zalewamy wrzącą wodą i czekamy, aż napęcznieją
- Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle klarowanym
- Soczewicę, płatki i cebulę mielimy w maszynce
- Doprawiamy tymiankiem, solą i czosnkiem
- Masę formujemy na kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na klarowanym maśle
Sałatka - Sposób przygotowania:
- Wino, miód, sok z cytryny wlewamy na patelnię i gotujemy.
- Rukole, kiełki, fasolę, ser feta i słonecznik mieszamy, a następnie polewamy przygotowanym na patelni sosem
- Po wystygnięciu dodajemy posiekaną miętę.
Sos do kaszy kus kus - Sposób przygotowania:
- Papryki kroimy w kawałki
- Cebulę kroimy w ćwiartki
- Pomidory przecinamy na pół
- Czosnek zostawiamy w łupinkach.
- Wszystkie warzywa układamy na blaszce, polewamy odrobiną oliwy i dodajemy przyprawy
- Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 190°C, od czasu do czasu mieszając.
- Gotowe warzywa wrzucamy do ciepłego bulionu i miksujemy blenderem
- Całość doprawiamy do smaku
Kotlety podajemy z sałatką z rukoli i kaszą Kus Kus polaną sosem warzywnym.
podziel się: