Sposób przygotowania:
- Szafran namaczamy w wodzie.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Cebulę obieramy i kroimy drobno.
- Pokrojoną cebulę smażymy przez około 10 minut.
- Dodajemy wyciśnięty czosnek, tymianek, liście laurowe oraz pokrojoną czerwoną paprykę.
- Gotujemy przez 5 minut, aż papryka zmięknie.
- Dodajemy pokrojone pomidory i suszoną paprykę.
- Dusimy przez kolejne 5 minut, cały czas mieszając.
- Dodajemy wywar rybny, wodę wraz z namoczonym szafranem i mielone migdały.
- Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień.
- Gotujemy przez 5-10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Filety z dorsza i łososia kroimy na 2-centymetrowe kawałki.
- Do sosu dodajemy pokrojone filety oraz krewetki i omułki.
- Zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie i gotujemy przez 5 minut.
- Danie podajemy ze świeżym pieczywem.
podziel się: