Rodzinne wspomnienia Adama Jakubiaka (Słupsk)

Rodzinne wspomnienia
Rodzinne wspomnienia

Sposób przygotowania:

  • Szafran namaczamy w wodzie.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Cebulę obieramy i kroimy drobno.
  • Pokrojoną cebulę smażymy przez około 10 minut.
  • Dodajemy wyciśnięty czosnek, tymianek, liście laurowe oraz pokrojoną czerwoną paprykę.
  • Gotujemy przez 5 minut, aż papryka zmięknie.
  • Dodajemy pokrojone pomidory i suszoną paprykę.
  • Dusimy przez kolejne 5 minut, cały czas mieszając.
  • Dodajemy wywar rybny, wodę wraz z namoczonym szafranem i mielone migdały.
  • Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień.
  • Gotujemy przez 5-10 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Filety z dorsza i łososia kroimy na 2-centymetrowe kawałki.
  • Do sosu dodajemy pokrojone filety oraz krewetki i omułki.
  • Zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie i gotujemy przez 5 minut.
  • Danie podajemy ze świeżym pieczywem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości