Róbmy swoje! Jakuba Matuszewskiego (Warszawa)

Róbmy swoje
Róbmy swoje

Halibut

Sposób przygotowania:

  • Rybę płuczemy trzy razy w zimnej wodzie i osuszamy
  • Rybę nacieramy solą, pieprzem i startą skórką z limonki
  • Wyciśnięty sok z limonki łączymy z oliwą i smarujemy mięso łososia
  • Zostawiamy na 15 minut do zamarynowania w lodówce Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą
  • Rybę pokrojoną na porcję wkładamy do naczynia żaroodpornego skórką do dołu
  • Na rybę kładziemy masło
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C
  • Rybę pieczemy przez 10 minut
  • Zwiększamy temperaturę do 220°C i włączamy opcję grillowania grill od góry i pieczemy kolejne 10 minut

Sos chimichurri

Sposób przygotowania:

  • Natkę pietruszki płuczemy, dorywamy liście i wkładamy do pojemnika blendera
  • Dodajemy liście oregano i kolendry, obrany i pokrojony na plasterki czosnek, pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę papryczkę chili, pokrojoną na plasterki szalotkę
  • Dolewamy oliwę, sok z cytryny i ocet
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Wszystkie składniki dokładnie blendujemy

Salsa Mango

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewamy olej w rondelku
  • Dodajemy pokrojone w kostkę mango, pokrojoną paprykę kurkumę
  • Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut
  • Dodajemy pół szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego oraz szalotkę
  • Przykrywamy i dusimy przez kolejne 5 minut, aż składniki będą miękkie
  • Następnie gotujemy bez przykrycia, aż sos się zredukuje i będzie gęsty
  • Dodajemy posiekaną kolendrę
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Czarne tagliatelle

Sposób przygotowania:

  • Wodę solimy 3 łyżkami soli morskiej
  • Wrzucamy około 400 g czarnego tagiatelle
  • Gotujemy około 10 minut
  • Odcedzamy i przelewamy zimną wodą
  • Na patelni rozpuścić masło
  • Przecinamy pomidorki na pół i układamy półokrągłą stroną do dna patelni
  • Po 4 minutach smażenia do pomidorków dodajemy wino
  • Dusimy pod przykryciem
  • Po 8 minutach duszenia dodajemy pietruszkę
  • Po 10 minutach duszenia zdejmujemy z ognia
  • Podsmażone pomidorki cherry podajemy na czarnym tagliatelle

Sałata z winegretem

Sposób przygotowania:

  • Aby przygotować winegret łączymy 3 łyżki oliwy extra vergine, półtorej łyżki miodu, 1 łyżeczkę skórki startej z cytryny oraz sól i pieprz
  • sałatę płuczemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki
  • Liście sałaty polewamy przygotowanych sosem winegret
podziel się:

Pozostałe wiadomości