Halibut
Sposób przygotowania:
- Rybę płuczemy trzy razy w zimnej wodzie i osuszamy
- Rybę nacieramy solą, pieprzem i startą skórką z limonki
- Wyciśnięty sok z limonki łączymy z oliwą i smarujemy mięso łososia
- Zostawiamy na 15 minut do zamarynowania w lodówce Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą
- Rybę pokrojoną na porcję wkładamy do naczynia żaroodpornego skórką do dołu
- Na rybę kładziemy masło
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C
- Rybę pieczemy przez 10 minut
- Zwiększamy temperaturę do 220°C i włączamy opcję grillowania grill od góry i pieczemy kolejne 10 minut
Sos chimichurri
Sposób przygotowania:
- Natkę pietruszki płuczemy, dorywamy liście i wkładamy do pojemnika blendera
- Dodajemy liście oregano i kolendry, obrany i pokrojony na plasterki czosnek, pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę papryczkę chili, pokrojoną na plasterki szalotkę
- Dolewamy oliwę, sok z cytryny i ocet
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Wszystkie składniki dokładnie blendujemy
Salsa Mango
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy olej w rondelku
- Dodajemy pokrojone w kostkę mango, pokrojoną paprykę kurkumę
- Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut
- Dodajemy pół szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego oraz szalotkę
- Przykrywamy i dusimy przez kolejne 5 minut, aż składniki będą miękkie
- Następnie gotujemy bez przykrycia, aż sos się zredukuje i będzie gęsty
- Dodajemy posiekaną kolendrę
- Doprawiamy solą i pieprzem
Czarne tagliatelle
Sposób przygotowania:
- Wodę solimy 3 łyżkami soli morskiej
- Wrzucamy około 400 g czarnego tagiatelle
- Gotujemy około 10 minut
- Odcedzamy i przelewamy zimną wodą
- Na patelni rozpuścić masło
- Przecinamy pomidorki na pół i układamy półokrągłą stroną do dna patelni
- Po 4 minutach smażenia do pomidorków dodajemy wino
- Dusimy pod przykryciem
- Po 8 minutach duszenia dodajemy pietruszkę
- Po 10 minutach duszenia zdejmujemy z ognia
- Podsmażone pomidorki cherry podajemy na czarnym tagliatelle
Sałata z winegretem
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować winegret łączymy 3 łyżki oliwy extra vergine, półtorej łyżki miodu, 1 łyżeczkę skórki startej z cytryny oraz sól i pieprz
- sałatę płuczemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki
- Liście sałaty polewamy przygotowanych sosem winegret
podziel się: