Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w krążki.
- Z mąki i bułki tartej przygotowujemy panierkę.
- Każdy krążek cebuli moczymy w jajku i obtaczamy panierką.
- Krążki smażymy na głębokim tłuszczu.
- Smażymy na złoty kolor.
- Usmażone krążki odsączamy na papierowych ręcznikach.
- Natkę pietruszki, gałązkę rozmarynu i dwie garści bułki tartej wrzucamy do misy robota kuchennego.
- Szatkujemy na wysokich obrotach, aż składniki zaczną przypominać mech.
- Ze śmietany i chrzanu przygotowujemy sos.
- Parmezan ścieramy.
- Starty ser rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C, aż nabierze ciemnozłotego koloru.
- Steki posypujemy mielonym pieprzem, który wklepujemy w mięso.
- Na patelni ceramicznej rozgrzewamy niewielką ilość oleju ryżowego.
- Na rozgrzany olej rzucamy steki i przykrywamy.
- Steki smażymy na jednej stronie przez 4 minuty.
- Przerzucamy na drugą stronę i smażymy przez 3 minuty.
- Usmażone mięso pozostawiamy, aby „odpoczęło”
- Steki solimy niewielką ilością soli morskiej.
- Mięso podajemy z jadalnym mchem, parmezanem i sosem śmietanowo-chrzanowym.
podziel się: