Sposób przygotowania:
- Oczyszczone, opłukane raki wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem pęczka kopru – gotujemy 10-15 minut.
- Obieramy szyjki z mięsa.
- Pozostałe resztki: skorupki kleszczy, odnóża, skorupy płuczemy, suszymy i tłuczemy w moździerzu na miazgę.
- W rondelku na wolnym ogniu roztapiamy kostkę masła, dodajemy do tego utłuczone resztki po rakach i trzymamy na małym ogniu ok. 10 min.
- Następnie przelewamy otrzymane masło rakowe przez gazę, by pozbyć się resztek.
- Masło rakowe łączymy z wywarem z ryb i mięsem rakowym, dodajemy pół łyżeczki cukru, gotujemy ok. 10 minut.
- Stygnącą zupę zagęszczamy żółtkiem, zabielamy śmietaną wg uznania i doprawiamy.
- Podajemy z posiekanym koperkiem.
podziel się: