"Rakôrka gòtëje" (Żona rakarza gotuje) Damroki Kwidzynskiej (Trójmiasto i okolice)

Rakôrka gòtëje
Rakôrka gòtëje

Sposób przygotowania:

  • Oczyszczone, opłukane raki wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem pęczka kopru – gotujemy 10-15 minut.
  • Obieramy szyjki z mięsa.
  • Pozostałe resztki: skorupki kleszczy, odnóża, skorupy płuczemy, suszymy i tłuczemy w moździerzu na miazgę.
  • W rondelku na wolnym ogniu roztapiamy kostkę masła, dodajemy do tego utłuczone resztki po rakach i trzymamy na małym ogniu ok. 10 min.
  • Następnie przelewamy otrzymane masło rakowe przez gazę, by pozbyć się resztek.
  • Masło rakowe łączymy z wywarem z ryb i mięsem rakowym, dodajemy pół łyżeczki cukru, gotujemy ok. 10 minut.
  • Stygnącą zupę zagęszczamy żółtkiem, zabielamy śmietaną wg uznania i doprawiamy.
  • Podajemy z posiekanym koperkiem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości