Radość jaźni Gniewomira Skrzysińskiego (Bieszczady)

Radość jaźni
Radość jaźni

Sposób przygotowania:

● Bakłażany myjemy i kroimy w dużą kostkę.

● Kawałki bakłażana dusimy na patelni, aż będą miękkie.

● Pomidory parzymy we wrzątku.

● Sparzone pomidory obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.

● W woku rozgrzewamy tłuszcz.

● Na rozgrzany tłuszcza wsypujemy nasiona kuminu, kolendrę imbir i asafoteidę.

● Lekko podsmażamy.

● Do podsmażonych przypraw dodajemy pokrojone pomidory oraz kurkumę.

● Smażymy do czasu, aż kawałki pomidorów zaczną się rozpadać.

● Tofu kroimy w kwadraty i smażymy na głębokim oleju, aż nabierze złotobrązowego koloru.

● Duszone bakłażany oraz usmażone tofu dodajemy do pomidorów z przyprawami.

● Doprawiamy solą i dodajemy liście kozieradki.

● Danie dusimy na małym ogniu przez 3-4 minuty.

Warzywa - Sposób przygotowania:

● Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.

● Pokrojone warzywa umieszczamy w misce.

● Do wysokiego naczynia wlewamy olej.

● Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy do uzyskania jednolitego roztworu.

● Gotową przygotowaną mieszankę wlewamy do miski z pokrojonymi warzywami.

● Dokładnie mieszamy.

● Warzywa przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C do czas, aż ziemniaki będą miękkie.

Papadamy - Sposób przygotowania:

● Wszystkie składniki, poza miętą, łączymy i dokładnie mieszamy.

● Miętę umieszczamy w sitku i moczymy w przygotowanym roztworze przez 30 minut.

● Miętę podajemy przystrojoną plastrami cytryny.

podziel się:

Pozostałe wiadomości