Sposób przygotowania:
● Bakłażany myjemy i kroimy w dużą kostkę.
● Kawałki bakłażana dusimy na patelni, aż będą miękkie.
● Pomidory parzymy we wrzątku.
● Sparzone pomidory obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
● W woku rozgrzewamy tłuszcz.
● Na rozgrzany tłuszcza wsypujemy nasiona kuminu, kolendrę imbir i asafoteidę.
● Lekko podsmażamy.
● Do podsmażonych przypraw dodajemy pokrojone pomidory oraz kurkumę.
● Smażymy do czasu, aż kawałki pomidorów zaczną się rozpadać.
● Tofu kroimy w kwadraty i smażymy na głębokim oleju, aż nabierze złotobrązowego koloru.
● Duszone bakłażany oraz usmażone tofu dodajemy do pomidorów z przyprawami.
● Doprawiamy solą i dodajemy liście kozieradki.
● Danie dusimy na małym ogniu przez 3-4 minuty.
Warzywa - Sposób przygotowania:
● Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
● Pokrojone warzywa umieszczamy w misce.
● Do wysokiego naczynia wlewamy olej.
● Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy do uzyskania jednolitego roztworu.
● Gotową przygotowaną mieszankę wlewamy do miski z pokrojonymi warzywami.
● Dokładnie mieszamy.
● Warzywa przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C do czas, aż ziemniaki będą miękkie.
Papadamy - Sposób przygotowania:
● Wszystkie składniki, poza miętą, łączymy i dokładnie mieszamy.
● Miętę umieszczamy w sitku i moczymy w przygotowanym roztworze przez 30 minut.
● Miętę podajemy przystrojoną plastrami cytryny.