Quiche lorraine
Ciasto:
Sposób przygotowania:
- - Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, posiekane masło oraz jajko i razem rozcieramy na drobną kruszonkę
- - Dodajemy mleko i szybko zagniatamy gładkie ciasto tworząc na końcu kulę
- - Powstała formę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut
Nadzienie:
Sposób przygotowania:
- - Boczek kroimy w kostkę i i smażymy na patelni, aż zacznie wytapiać się tłuszcz.
- - Pora kroimy w piórka, dodajemy do boczku i dusimy około 10 minut.
- - Na koniec dodajemy syrop klonowy i starty ser.
Masa jajeczna:
Sposób przygotowania:
- - W misce miksujemy jajko z żółtkami.
- - Dodajemy śmietanę, ser mascarpone i mleko.
- - Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
- - Ponownie miksujemy, aby powstała jednolita masa.
Sposób przygotowania całości:
- - Wyjmujemy ciasto z lodówki i podsypując mąką (stolnicę i wałek) rozwałkowujemy na placek.
- - Wycinamy 5 kół o średnicy nieco większej niż forma na tartelinkę.
- - Formy smarujemy masłem i przekładamy do każdej ciasto wylepiając dna i boki.
- - Ponownie wstawiamy do lodówki na 20 minut.
- - Wyjmujemy formy z lodówki.
- - Spód ciast dziurkujemy widelcem, przykrywamy dna oraz boki folią aluminiową.
- - Na dno wsypujemy suchą fasolę.
- - Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 °C.
- - Usuwamy folię i pieczemy dalej przez około 13 minut.
- - Wyjmujemy formy z piekarnika i nakładamy do każdej nadzienie, a następnie zalewamy masą jajeczną oraz posypujemy startym serem.
- - Ponownie pieczemy przez około 25-30 minut do czasu, aż masa jajeczna się zetnie.
Sałatka:
Sposób przygotowania:
- - Wszystkie składniki na sos vinegret łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy, najlepiej w zamkniętym słoiku.
- - Składniki na sałatkę mieszamy razem z sosem i wykładamy na talerz.
podziel się: