Quiche lorraine Justyny Zielińskiej (Warszawa)

Quiche lorraine
Quiche lorraine
Przystawka

Quiche lorraine

Ciasto:

Sposób przygotowania:

  • - Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, posiekane masło oraz jajko i razem rozcieramy na drobną kruszonkę
  • - Dodajemy mleko i szybko zagniatamy gładkie ciasto tworząc na końcu kulę
  • - Powstała formę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

  • - Boczek kroimy w kostkę i i smażymy na patelni, aż zacznie wytapiać się tłuszcz.
  • - Pora kroimy w piórka, dodajemy do boczku i dusimy około 10 minut.
  • - Na koniec dodajemy syrop klonowy i starty ser.

Masa jajeczna:

Sposób przygotowania:

  • - W misce miksujemy jajko z żółtkami.
  • - Dodajemy śmietanę, ser mascarpone i mleko.
  • - Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  • - Ponownie miksujemy, aby powstała jednolita masa.

Sposób przygotowania całości:

  • - Wyjmujemy ciasto z lodówki i podsypując mąką (stolnicę i wałek) rozwałkowujemy na placek.
  • - Wycinamy 5 kół o średnicy nieco większej niż forma na tartelinkę.
  • - Formy smarujemy masłem i przekładamy do każdej ciasto wylepiając dna i boki.
  • - Ponownie wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  • - Wyjmujemy formy z lodówki.
  • - Spód ciast dziurkujemy widelcem, przykrywamy dna oraz boki folią aluminiową.
  • - Na dno wsypujemy suchą fasolę.
  • - Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 °C.
  • - Usuwamy folię i pieczemy dalej przez około 13 minut.
  • - Wyjmujemy formy z piekarnika i nakładamy do każdej nadzienie, a następnie zalewamy masą jajeczną oraz posypujemy startym serem.
  • - Ponownie pieczemy przez około 25-30 minut do czasu, aż masa jajeczna się zetnie.

Sałatka:

Sposób przygotowania:

  • - Wszystkie składniki na sos vinegret łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy, najlepiej w zamkniętym słoiku.
  • - Składniki na sałatkę mieszamy razem z sosem i wykładamy na talerz.
podziel się:

Pozostałe wiadomości