Pyszne kąski z szaro-białej gąski Huberta Adamkiewicza (Warszawa)

Pyszne kąski
Pyszne kąski
Danie główne

Pyszne kąski z szaro-białej gąski

Marynata

Sposób przygotowania:

  • - Kolendrę, goździki i przyprawę korzenną do marynaty ucieramy w moździerzu.
  • - Skórę na gęsi delikatnie nacinamy w kratkę.
  • - Marynatą wysypujemy dno sporego płaskiego naczynia i na niej układamy piersi, mięsem do dołu.
  • - Przykrywamy i odstawiamy na noc.

Gęś

Sposób przygotowania:

  • - Piersi smażymy na patelni skórą do dołu wytapiając jak najwięcej tłuszczu
  • - Mięso zdejmujemy na talerz
  • - Tłuszcz zlewamy do rondelka i piersi ponownie kładziemy na suchej już patelni, mięsem do dołu.
  • - Gdy się zezłocą przenosimy je do naczynia żaroodpornego (skórą do góry)
  • - Na gorącą patelnię nakładamy wiśniową konfiturę, dodajemy wino, rozmaryn, przyprawę korzenną, miód i ocet balsamiczny
  • - Całość zagotowujemy
  • - Następnie przelewamy sos do gęsiny
  • - Całość polewamy odrobiną wytopionego tłuszczu
  • - Przykrywamy i dusimy w piekarniku około 1,5 godziny

Gruszki

Sposób przygotowania:

  • - Gruszki kroimy na pół.
  • - Wyjmujemy delikatnie gniazda nasienne i smażymy na maśle.
  • - Następnie przekładamy gruszki do naczynia żaroodpornego wyłożonego pergaminem, skórką do dołu i pieczemy 40 minut w 180 °C.
  • - Po tym czasie dokładamy rozmaryn (kładziemy go na owocach) i pieczemy 20-30 minut.

Buraczki w glazurze

Sposób przygotowania:

  • - Na rozgrzaną patelnię wlewamy miód i lekko go karmelizujemy.
  • - Dodajemy goździki, skórkę z cytryny, wiśnie, ocet i rozmaryn – mieszamy.
  • - Dodajemy pokrojone w plasterki buraki – gotujemy 5 minut.
  • - Wyjmujemy buraki, a sos redukujemy.
  • - Buraki ponownie wkładamy do powstałej glazury i lekko podgrzewamy przed podaniem.

Zobacz wideo:

Pyszne kąski z szaro-białej gąski Huberta Adamkiewicza (Warszawa) WIDEO PRZEPIS

podziel się:

Pozostałe wiadomości