Pyszne kąski z szaro-białej gąski
Marynata
Sposób przygotowania:
- - Kolendrę, goździki i przyprawę korzenną do marynaty ucieramy w moździerzu.
- - Skórę na gęsi delikatnie nacinamy w kratkę.
- - Marynatą wysypujemy dno sporego płaskiego naczynia i na niej układamy piersi, mięsem do dołu.
- - Przykrywamy i odstawiamy na noc.
Gęś
Sposób przygotowania:
- - Piersi smażymy na patelni skórą do dołu wytapiając jak najwięcej tłuszczu
- - Mięso zdejmujemy na talerz
- - Tłuszcz zlewamy do rondelka i piersi ponownie kładziemy na suchej już patelni, mięsem do dołu.
- - Gdy się zezłocą przenosimy je do naczynia żaroodpornego (skórą do góry)
- - Na gorącą patelnię nakładamy wiśniową konfiturę, dodajemy wino, rozmaryn, przyprawę korzenną, miód i ocet balsamiczny
- - Całość zagotowujemy
- - Następnie przelewamy sos do gęsiny
- - Całość polewamy odrobiną wytopionego tłuszczu
- - Przykrywamy i dusimy w piekarniku około 1,5 godziny
Gruszki
Sposób przygotowania:
- - Gruszki kroimy na pół.
- - Wyjmujemy delikatnie gniazda nasienne i smażymy na maśle.
- - Następnie przekładamy gruszki do naczynia żaroodpornego wyłożonego pergaminem, skórką do dołu i pieczemy 40 minut w 180 °C.
- - Po tym czasie dokładamy rozmaryn (kładziemy go na owocach) i pieczemy 20-30 minut.
Buraczki w glazurze
Sposób przygotowania:
- - Na rozgrzaną patelnię wlewamy miód i lekko go karmelizujemy.
- - Dodajemy goździki, skórkę z cytryny, wiśnie, ocet i rozmaryn – mieszamy.
- - Dodajemy pokrojone w plasterki buraki – gotujemy 5 minut.
- - Wyjmujemy buraki, a sos redukujemy.
- - Buraki ponownie wkładamy do powstałej glazury i lekko podgrzewamy przed podaniem.
Zobacz wideo:
Pyszne kąski z szaro-białej gąski Huberta Adamkiewicza (Warszawa) WIDEO PRZEPIS
podziel się: