„Pszczela banda w sadzie” Jonasz Olesiak

Pszczela banda w sadzie
Pszczela banda w sadzie

Sposób przygotowania:

  • Odcinamy górę jabłka.
  • Drążymy w jabłku otwór i wyciągamy pestki tworząc miseczkę z jabłka.
  • Orzechy włoskie siekamy i mieszamy z miodem i cynamonem.
  • Mieszankę wkładamy do wydrążonego jabłka. Na całość kładziemy łyżkę masła i przykrywamy wcześniej odciętą górą.
  • Nadziane jabłka wkładamy do piekarnika na 180 °C na 15 minut.
  • W misce miksujemy na wolnych obrotach przez 10 sekund śmietanę, 2 żółtka, cukier wanilinowy i cukier.
  • Całość przelewamy do garnka, podgrzewamy na około 80 °C i mieszamy przez 10 minut.
  • Przelewamy do miski na lody lub foremki i zamrażamy przez minimum 6 godzin.
podziel się:

Pozostałe wiadomości