Przysmak szpaka Aleksandry Jegorow (Suwałki)

Przysmak szpaka
Przysmak szpaka

Sposób przygotowania:

  • Cytrynę dokładnie myjemy i obieramy.
  • Z obranej cytryny wyciskamy sok.
  • Czereśnie drylujemy
  • Zagotowujemy 1 litr wody z cukrem, goździkami, cynamonem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny.
  • Do wrzącej wody wrzucamy czereśnie i gotujemy przez 10 minut.
  • Połowę czereśni, skórkę z cytryny, cynamon i goździki wyjmujemy z wody.
  • Pozostałą część czereśni miksujemy.
  • Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody.
  • Wlewamy do zupy i gotujemy, mieszając co jakiś czas
  • Dodajemy odłożone czereśnie i śmietanę
  • Ponownie gotujemy i dosładzamy wedle uznania.
podziel się:

Pozostałe wiadomości