Przysmak szpaka Aleksandry Jegorow (Suwałki)

Przysmak szpaka
Przysmak szpaka

Sposób przygotowania:

  • Cytrynę dokładnie myjemy i obieramy.
    • Z obranej cytryny wyciskamy sok.
      • Czereśnie drylujemy
        • Zagotowujemy 1 litr wody z cukrem, goździkami, cynamonem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny.
          • Do wrzącej wody wrzucamy czereśnie i gotujemy przez 10 minut.
            • Połowę czereśni, skórkę z cytryny, cynamon i goździki wyjmujemy z wody.
              • Pozostałą część czereśni miksujemy.
                • Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody.
                  • Wlewamy do zupy i gotujemy, mieszając co jakiś czas
                    • Dodajemy odłożone czereśnie i śmietanę
                      • Ponownie gotujemy i dosładzamy wedle uznania.
                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości