Sposób przygotowania:
● Do garnka wlewamy wino.
● Czosnek obieramy i siekamy i dodajemy do wina
● Plastry schabu zawijamy w folię aluminiową i rozbijamy za pomocą tłuczka.
● Kawałki schabu nacieramy solą, pieprzem i musztardą.
● Mięso wkładamy do garbka z winem.
● Dodajemy świeże zioła
● Odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
● Zamarynowane mięso smażymy na patelni z obu stron.
● Gotowe mięso powinno być miękkie w środku.
● Schab polewamy sosem i podajemy z sałatką
Sos
● Kaszę gotujemy według przepisu producenta.
● Suszone śliwki siekamy.
● Posiekane śliwki zalewamy dwiema szklankami gazowanej wody.
● Dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
● Doprawiamy odrobiną soli himalajskiej.
● Dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego.
● Dodajemy 2 łyżki cukru.
● Mieszamy intensywnie.
● Dodajemy śmietanę i mieszamy.
Sałatka
● Ogórki obieramy.
● Kroimy w grube plastry.
● Plastry ogórka kroimy na skos w kształt litery X.
● Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce.
● Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki.
● Pokrojone warzywa wrzucamy do salaterek.
● Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek.
● Doprawiamy solą i pieprzem.
● Dokładnie mieszamy.
● Dodajemy rukolę oraz kukurydzę i kapary.
● Dekorujemy listkami bazylii i pędami lukerny.