Przysmak kolonii Katarzyny Safanów (Szczecin)

Przysmak kolonii
Przysmak kolonii

Sposób przygotowania:

  • Ryż gotujemy w garnku.
  • Mięso makreli dokładnie oddzielamy od ości.
  • Cebulę obieramy i siekamy drobno.
  • Posiekaną cebule smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim.
  • Dodajemy startą na grubej tarce marchewkę
  • Dokładnie mieszamy.
  • Po krótkiej chwili dodajemy podobnie starte pieczarki.
  • Dusimy, aż warzywa zmiękną.
  • Dodajemy resztę przypraw oraz koncentrat pomidorowy.
  • Smażymy przez chwilę.
  • Odstawiamy i studzimy.
  • Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy rozdrobnioną makrelę i ugotowany ryż.
  • Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Dodajemy odrobinę pieprzu cayenne, aby paprykarz był lekko pikantny.

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Formę o wymiarach 10 x 20 cm smarujemy tłuszczem
  • Mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy w misce.
  • Do suchej mieszanki wlewamy piwo cały czas mieszając.
  • Ciasto przelać do formy, posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym.
  • Pieczemy przez około 45-55 minut, aż chleb nabierze rumianego koloru.
podziel się:

Pozostałe wiadomości