Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy w garnku.
- Mięso makreli dokładnie oddzielamy od ości.
- Cebulę obieramy i siekamy drobno.
- Posiekaną cebule smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim.
- Dodajemy startą na grubej tarce marchewkę
- Dokładnie mieszamy.
- Po krótkiej chwili dodajemy podobnie starte pieczarki.
- Dusimy, aż warzywa zmiękną.
- Dodajemy resztę przypraw oraz koncentrat pomidorowy.
- Smażymy przez chwilę.
- Odstawiamy i studzimy.
- Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy rozdrobnioną makrelę i ugotowany ryż.
- Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Dodajemy odrobinę pieprzu cayenne, aby paprykarz był lekko pikantny.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do temperatury 180°C.
- Formę o wymiarach 10 x 20 cm smarujemy tłuszczem
- Mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy w misce.
- Do suchej mieszanki wlewamy piwo cały czas mieszając.
- Ciasto przelać do formy, posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym.
- Pieczemy przez około 45-55 minut, aż chleb nabierze rumianego koloru.
podziel się: