Przysmak kolonii Katarzyny Safanów (Szczecin)

Przysmak kolonii
Przysmak kolonii

Sposób przygotowania:

  • Ryż gotujemy w garnku.
    • Mięso makreli dokładnie oddzielamy od ości.
      • Cebulę obieramy i siekamy drobno.
        • Posiekaną cebule smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim.
          • Dodajemy startą na grubej tarce marchewkę
            • Dokładnie mieszamy.
              • Po krótkiej chwili dodajemy podobnie starte pieczarki.
                • Dusimy, aż warzywa zmiękną.
                  • Dodajemy resztę przypraw oraz koncentrat pomidorowy.
                    • Smażymy przez chwilę.
                      • Odstawiamy i studzimy.
                        • Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy rozdrobnioną makrelę i ugotowany ryż.
                          • Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
                            • Dodajemy odrobinę pieprzu cayenne, aby paprykarz był lekko pikantny.

                              Sposób przygotowania:

                              • Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do temperatury 180°C.
                                • Formę o wymiarach 10 x 20 cm smarujemy tłuszczem
                                  • Mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy w misce.
                                    • Do suchej mieszanki wlewamy piwo cały czas mieszając.
                                      • Ciasto przelać do formy, posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym.
                                        • Pieczemy przez około 45-55 minut, aż chleb nabierze rumianego koloru.
                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości