Przysmak Chingis-Chana Fatimy Zblewskiej (Trójmiasto)

Przysmak Chingis-Chana
Przysmak Chingis-Chana

Sposób przygotowania:

  • Gęsinę nacieramy solą i majerankiem i odstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Mieszamy musztardę, majeranek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, rozmaryn, cynamon i miód.
  • Powstałą masą nacieramy mięso
  • Gęsinę umieszczamy w dużym naczyniu.
  • Jabłka kroimy w półksiężyce i obkładamy nimi gęsinę.
  • Całość zalewamy oliwą i marynujemy przez 2 dni w lodówce.
  • Zamarynowane mięso grillujemy przez 7 minut z każdej strony.
  • Grillowane mięso odstawiamy na chwilę.
  • Gęsinę kroimy na niewielkie kawałki.
  • Na mięsie układamy pokrojony w grube plastry ser kozi.
  • Polewamy sosem truskawkowym.
  • Dekorujemy roszponką i truskawkami.
  • Podajemy z pokrojoną chałką.

Sos truskawkowy

  • Do garnka wsypujemy cukier i skrapiamy wodą.
  • Gotujemy, aż powstanie karmel.
  • Dodajemy truskawki, miód i sok z limonki.
  • Wlewamy wino i trzymamy przez na ogniu.
  • Miksujemy na gładko.
podziel się:

Pozostałe wiadomości