Sposób przygotowania:
- Gęsinę nacieramy solą i majerankiem i odstawiamy do lodówki na całą noc.
- Mieszamy musztardę, majeranek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, rozmaryn, cynamon i miód.
- Powstałą masą nacieramy mięso
- Gęsinę umieszczamy w dużym naczyniu.
- Jabłka kroimy w półksiężyce i obkładamy nimi gęsinę.
- Całość zalewamy oliwą i marynujemy przez 2 dni w lodówce.
- Zamarynowane mięso grillujemy przez 7 minut z każdej strony.
- Grillowane mięso odstawiamy na chwilę.
- Gęsinę kroimy na niewielkie kawałki.
- Na mięsie układamy pokrojony w grube plastry ser kozi.
- Polewamy sosem truskawkowym.
- Dekorujemy roszponką i truskawkami.
- Podajemy z pokrojoną chałką.
Sos truskawkowy
- Do garnka wsypujemy cukier i skrapiamy wodą.
- Gotujemy, aż powstanie karmel.
- Dodajemy truskawki, miód i sok z limonki.
- Wlewamy wino i trzymamy przez na ogniu.
- Miksujemy na gładko.
podziel się: