Przeszyty stek Jakuba Bartnika (Warszawa)

Przeszyty stek
Przeszyty stek

Sposób przygotowania:

  • Olej rozgrzewamy na patelni.
  • Steki smażymy na bardzo gorącym oleju.
  • Smażymy stek przez 2 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej.

Dodatki - Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
  • Ugotowane ziemniaki podsmażamy na patelni.
  • Buraki gotujemy.
  • Ugotowane buraki kroimy.
  • Do buraków dodajemy odrobinę chrzanu i śmietany i miksujemy.
  • Steki układamy na rukoli.

Falafel - Sposób przygotowania:

  • Dzień przed przygotowywaniem dania ciecierzycę zalewamy dużą ilością zimnej wody
  • Ciecierzycę odcedzamy, opłukujemy i mielimy razem z pokrojoną cebulą.
  • Do zmielonej masy dodajemy natkę pietruszki, sodę i przyprawy.
  • Dokładnie mieszamy i dodajemy 2 łyżki wody.
  • Masę umieszczamy w naczyniu, które szczelnie zakrywamy folią.
  • Naczynie wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
  • Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej.
  • Z masy formujemy małe, lekko spłaszczone kulki.
  • Kulki z ciecierzycy wrzucamy na gorący olej i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony.
  • Usmażone kulki przekładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć tłuszcz.
  • Podajemy ze świeżymi warzywami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości