Sposób przygotowania:
- Olej rozgrzewamy na patelni.
- Steki smażymy na bardzo gorącym oleju.
- Smażymy stek przez 2 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej.
Dodatki - Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki podsmażamy na patelni.
- Buraki gotujemy.
- Ugotowane buraki kroimy.
- Do buraków dodajemy odrobinę chrzanu i śmietany i miksujemy.
- Steki układamy na rukoli.
Falafel - Sposób przygotowania:
- Dzień przed przygotowywaniem dania ciecierzycę zalewamy dużą ilością zimnej wody
- Ciecierzycę odcedzamy, opłukujemy i mielimy razem z pokrojoną cebulą.
- Do zmielonej masy dodajemy natkę pietruszki, sodę i przyprawy.
- Dokładnie mieszamy i dodajemy 2 łyżki wody.
- Masę umieszczamy w naczyniu, które szczelnie zakrywamy folią.
- Naczynie wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
- Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej.
- Z masy formujemy małe, lekko spłaszczone kulki.
- Kulki z ciecierzycy wrzucamy na gorący olej i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony.
- Usmażone kulki przekładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć tłuszcz.
- Podajemy ze świeżymi warzywami.
podziel się: