PrzepisyWOJCIECHA CEBULSKIEGO, sezon 5, Kielce

Krem z ogródka
Krem z ogródka

PRZYSTAWKA:

Krem z ogródka

Składniki:

  • 3 średnie cebule
  • 4 nieduże cukinie
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%
  • masło
  • sól, pieprz
  • kostka rosołowa lub bulion
  • listki bazylii do dekoracji
  • groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Cebule kroimy w piórka i przesmażamy na złocisty kolor na maśle, przyprawiając odrobiną soli i pieprzem. Cukinie kroimy w plasterki i podsmażamy z obu stron na maśle. Łączymy cukinię z cebulą i dusimy. Dodajemy bulion lub kostkę rosołową, jeśli to konieczne podlewamy odrobiną wody, tak, aby zupa się nie przypaliła. Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia i jeszcze ciepłą zupę miksujemy. Następnie delikatnie podgrzewamy. Danie podajemy udekorowane kleksem śmietany, listkiem bazylii i groszkiem ptysiowym.

DANIE GŁÓWNE:

Kurak na grzybobraniu

Kurak na grzybobraniu
Kurak na grzybobraniu

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • oliwa
  • 30 dag żółtego sera
  • przyprawa uniwersalna
  • curry
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • około5 łyżek mąki pszennej
  • około5 łyżek bułki tartej
  • mały słoiczek majonezu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 6 sporych ziemniaków
  • olej

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Przyprawiamy z obu stron, w ilości wedle uznania: przyprawą uniwersalną, przyprawą do kurczaka, papryką w proszku i czarnym pieprzem. Wkładamy do naczynia na noc do lodówki. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki i razem z posiekaną cebulą dusimy na patelni na oliwie. Mięso panierujemy w jajku, mące oraz śmietanie, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron do delikatnego zrumienienia. Na usmażonych kotletach wykładamy duszone pieczarki z cebulą, dodajemy majonez. Całość przykrywamy plastrem żółtego sera. Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 160oC. Podajemy z talarkami ziemniaków, podsmażonych we frytkownicy i posypanych kurkumą oraz z plastrami pomidorów i ogórka.

DESER:

Tropiki na jajach

Tropiki na jajach
Tropiki na jajach

Składniki:

  • 3-4 białka (w zależności od wielkości jajek)
  • 15 dkg cukru pudru
  • fix do śmietany
  • 3/4 l śmietany 30%
  • 1 puszka krojonych ananasów
  • świeże maliny

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka łączymy z cukrem pudrem i miksujemy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Gotową masę wykładamy na dno tortownicy. Pieczemy w temperaturze 115oC przez 1,5 godziny. Śmietanę miksujemy razem z fixem. Po upieczeniu, bezę zostawiamy do ostygnięcia. Na wystudzoną bezę układamy warstwę bitej śmietany, warstwę owoców i ponownie warstwę bitej śmietany. Wierzch ciasta dekorujemy owocami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości