PRZYSTAWKA:
Krem z ogródka
Składniki:
- 3 średnie cebule
- 4 nieduże cukinie
- 1 małe opakowanie śmietany 18%
- masło
- sól, pieprz
- kostka rosołowa lub bulion
- listki bazylii do dekoracji
- groszek ptysiowy
Sposób przygotowania:
Cebule kroimy w piórka i przesmażamy na złocisty kolor na maśle, przyprawiając odrobiną soli i pieprzem. Cukinie kroimy w plasterki i podsmażamy z obu stron na maśle. Łączymy cukinię z cebulą i dusimy. Dodajemy bulion lub kostkę rosołową, jeśli to konieczne podlewamy odrobiną wody, tak, aby zupa się nie przypaliła. Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia i jeszcze ciepłą zupę miksujemy. Następnie delikatnie podgrzewamy. Danie podajemy udekorowane kleksem śmietany, listkiem bazylii i groszkiem ptysiowym.
DANIE GŁÓWNE:
Kurak na grzybobraniu
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 200 g pieczarek
- oliwa
- 30 dag żółtego sera
- przyprawa uniwersalna
- curry
- przyprawa do kurczaka
- słodka papryka w proszku
- sól, pieprz
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- około5 łyżek mąki pszennej
- około5 łyżek bułki tartej
- mały słoiczek majonezu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 6 sporych ziemniaków
- olej
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Przyprawiamy z obu stron, w ilości wedle uznania: przyprawą uniwersalną, przyprawą do kurczaka, papryką w proszku i czarnym pieprzem. Wkładamy do naczynia na noc do lodówki. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki i razem z posiekaną cebulą dusimy na patelni na oliwie. Mięso panierujemy w jajku, mące oraz śmietanie, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron do delikatnego zrumienienia. Na usmażonych kotletach wykładamy duszone pieczarki z cebulą, dodajemy majonez. Całość przykrywamy plastrem żółtego sera. Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 160oC. Podajemy z talarkami ziemniaków, podsmażonych we frytkownicy i posypanych kurkumą oraz z plastrami pomidorów i ogórka.
DESER:
Tropiki na jajach
Składniki:
- 3-4 białka (w zależności od wielkości jajek)
- 15 dkg cukru pudru
- fix do śmietany
- 3/4 l śmietany 30%
- 1 puszka krojonych ananasów
- świeże maliny
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka łączymy z cukrem pudrem i miksujemy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Gotową masę wykładamy na dno tortownicy. Pieczemy w temperaturze 115oC przez 1,5 godziny. Śmietanę miksujemy razem z fixem. Po upieczeniu, bezę zostawiamy do ostygnięcia. Na wystudzoną bezę układamy warstwę bitej śmietany, warstwę owoców i ponownie warstwę bitej śmietany. Wierzch ciasta dekorujemy owocami.