PRZYSTAWKA:
Mniam różowe
Składniki:
- 2 opakowania jogurtu greckiego
- 1/2 litra maślanki
- 1/2 l kefiru
- pęczek botwinki
- 1 duży burak czerwony
- 1 ogórek zielony
- pęczek rzodkiewki
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 200 g wędzonego kurczaka
- 8 jajek przepiórczych
- sól, pieprz czarny mielony
- cukier
- ocet spirytusowy 10%
- kiełki lucerny lub kiełki słonecznika
Sposób przygotowania:
Ugotowanego buraka ścieramy na tarce. Botwinkę drobno siekamy. Całość razem gotujemy w małej ilości wody przez 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i octem do smaku. Studzimy. Maślankę jogurt i kefir razem mieszamy, dodajemy buraki z botwinką i wywarem, w którym się gotowały. Następnie dodajemy starty na tarce ogórek i rzodkiewki oraz drobno posiekany szczypiorek i koperek. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki. Danie podajemy z drobno pokrojonym wędzony kurczakiem, przepiórczymi jajkami, udekorowane kiełkami.
DANIE GŁÓWNE:
Mniam czerwono–bordowo – zielone
Polędwiczki
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- opakowanie suszonych śliwek kalifornijskich
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztarda dijon
- pieprz czarny mielony
- 2 duże buraki
- 4 łyżki octu winnego
- sól
Sposób przygotowania:
W polędwiczce robimy wgłębienie i nadziewamy śliwkami. Tak przygotowane mięso marynujemy w rozmarynie, czosnku, musztardzie, soli i pieprzu i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 15-20 minut. Przed podaniem kroimy na plastry. Buraki zalewamy wodą, doprawiamy solą pieprzem. Gotujemy do miękkości. Dodajemy ocet winny i zostawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy ze skorki i kroimy w cieniutkie plasterki. Przed podaniem podgrzewamy w wodzie, w której się wcześniej gotowały. Na talerzu układamy kilka plastrów buraka, na nich zielony sos i pokrojone mięso. Podajemy z kopytkami i sałatką.
Kopytka
Składniki:
- 1 kg startych ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czerwone papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Paprykę gotujemy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, miksujemy i łączymy z ziemniakami. Następnie dodajemy mąkę, jajka i doprawiamy papryką w proszku. Z masy wyrabiamy ciasto i wykrajamy kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Sos zielony
Składniki:
- 1 l rosołu
- duży pęczek natki pietruszki
- duży pęczek kopru
- mały por – tylko część zielona
- mały brokuł
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki gotujemy w rosole przez 15 minut. Następnie miksujemy i doprawiamy do smaku.
Sałatka
Składniki:
- 1 opakowanie rukoli
- pęczek rzodkiewki
- 4 szalotki
Sposób przygotowania:
Pokrojone rzodkiewki mieszamy z rukolą i drobno posiekaną szalotką. Polewamy sosem do sałatki.
Sos do sałatki
Składniki:
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 łyżka stołowa musztardy dijon
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- szczypta czosnku granulowanego
- sól
- szczypta pieprz czarnego mielonego
- szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
DESER:
Mniam biało –czarne
Składniki:
- 3 tabliczki białej czekolady
- 2 tabliczki ciemnej, gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
- 1/2 l śmietany tortowej 36 %
- 1/2 kg truskawek
- borówka amerykańska do dekoracji
- świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Schłodzoną śmietanę ubijamy, stopniowo dodając rozpuszczoną białą czekoladą. Gotową masę przekładamy do małych foremek i zanurzamy w niej truskawki. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Ciemną czekoladę roztapiamy i rozsmarowujemy na grubej foli (optymalnie: koszulkach biurowych), następnie umieszczamy w zamrażarce na kilka godzin. Na talerzu rozsypujemy duże kawałki ciemnej czekolady oddzielonej wcześniej od folii. Następnie z foremek wyjmujemy zastygniętą białą czekoladę z truskawkami i układamy na talerzyku udekorowanym ciemną czekoladą. Gotowy deser dekorujemy borówkami, truskawkami, miętą i czarną czekoladą.