Przepisy ZOFII BORUCIŃSKIEJ, sezon 5, Warszawa

Mniam różowe
Mniam różowe

PRZYSTAWKA:

Mniam różowe

Składniki:

  • 2 opakowania jogurtu greckiego
  • 1/2 litra maślanki
  • 1/2 l kefiru
  • pęczek botwinki
  • 1 duży burak czerwony
  • 1 ogórek zielony
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 200 g wędzonego kurczaka
  • 8 jajek przepiórczych
  • sól, pieprz czarny mielony
  • cukier
  • ocet spirytusowy 10%
  • kiełki lucerny lub kiełki słonecznika

Sposób przygotowania:

Ugotowanego buraka ścieramy na tarce. Botwinkę drobno siekamy. Całość razem gotujemy w małej ilości wody przez 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i octem do smaku. Studzimy. Maślankę jogurt i kefir razem mieszamy, dodajemy buraki z botwinką i wywarem, w którym się gotowały. Następnie dodajemy starty na tarce ogórek i rzodkiewki oraz drobno posiekany szczypiorek i koperek. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki. Danie podajemy z drobno pokrojonym wędzony kurczakiem, przepiórczymi jajkami, udekorowane kiełkami.

DANIE GŁÓWNE:

Mniam czerwono–bordowo – zielone

Mniam czerwono-bordowo-zielone
Mniam czerwono-bordowo-zielone

Polędwiczki

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • opakowanie suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztarda dijon
  • pieprz czarny mielony
  • 2 duże buraki
  • 4 łyżki octu winnego
  • sól

Sposób przygotowania:

W polędwiczce robimy wgłębienie i nadziewamy śliwkami. Tak przygotowane mięso marynujemy w rozmarynie, czosnku, musztardzie, soli i pieprzu i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 15-20 minut. Przed podaniem kroimy na plastry. Buraki zalewamy wodą, doprawiamy solą pieprzem. Gotujemy do miękkości. Dodajemy ocet winny i zostawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy ze skorki i kroimy w cieniutkie plasterki. Przed podaniem podgrzewamy w wodzie, w której się wcześniej gotowały. Na talerzu układamy kilka plastrów buraka, na nich zielony sos i pokrojone mięso. Podajemy z kopytkami i sałatką.

Kopytka

Składniki:

  • 1 kg startych ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 czerwone papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Paprykę gotujemy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, miksujemy i łączymy z ziemniakami. Następnie dodajemy mąkę, jajka i doprawiamy papryką w proszku. Z masy wyrabiamy ciasto i wykrajamy kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

Sos zielony

Składniki:

  • 1 l rosołu
  • duży pęczek natki pietruszki
  • duży pęczek kopru
  • mały por – tylko część zielona
  • mały brokuł

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki gotujemy w rosole przez 15 minut. Następnie miksujemy i doprawiamy do smaku.

Sałatka

Składniki:

  • 1 opakowanie rukoli
  • pęczek rzodkiewki
  • 4 szalotki

Sposób przygotowania:

Pokrojone rzodkiewki mieszamy z rukolą i drobno posiekaną szalotką. Polewamy sosem do sałatki.

Sos do sałatki

Składniki:

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 łyżka stołowa musztardy dijon
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • szczypta czosnku granulowanego
  • sól
  • szczypta pieprz czarnego mielonego
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

DESER:

Mniam biało –czarne

Mniam biało-czarne
Mniam biało-czarne

Składniki:

  • 3 tabliczki białej czekolady
  • 2 tabliczki ciemnej, gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
  • 1/2 l śmietany tortowej 36 %
  • 1/2 kg truskawek
  • borówka amerykańska do dekoracji
  • świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Schłodzoną śmietanę ubijamy, stopniowo dodając rozpuszczoną białą czekoladą. Gotową masę przekładamy do małych foremek i zanurzamy w niej truskawki. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Ciemną czekoladę roztapiamy i rozsmarowujemy na grubej foli (optymalnie: koszulkach biurowych), następnie umieszczamy w zamrażarce na kilka godzin. Na talerzu rozsypujemy duże kawałki ciemnej czekolady oddzielonej wcześniej od folii. Następnie z foremek wyjmujemy zastygniętą białą czekoladę z truskawkami i układamy na talerzyku udekorowanym ciemną czekoladą. Gotowy deser dekorujemy borówkami, truskawkami, miętą i czarną czekoladą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości