Przepisy ZOFII BORUCIŃSKIEJ, sezon 5, Warszawa

Mniam różowe
Mniam różowe

PRZYSTAWKA:

Mniam różowe

Składniki:

  • 2 opakowania jogurtu greckiego
    • 1/2 litra maślanki
      • 1/2 l kefiru
        • pęczek botwinki
          • 1 duży burak czerwony
            • 1 ogórek zielony
              • pęczek rzodkiewki
                • pęczek koperku
                  • pęczek szczypiorku
                    • 200 g wędzonego kurczaka
                      • 8 jajek przepiórczych
                        • sól, pieprz czarny mielony
                          • cukier
                            • ocet spirytusowy 10%
                              • kiełki lucerny lub kiełki słonecznika

                                Sposób przygotowania:

                                Ugotowanego buraka ścieramy na tarce. Botwinkę drobno siekamy. Całość razem gotujemy w małej ilości wody przez 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i octem do smaku. Studzimy. Maślankę jogurt i kefir razem mieszamy, dodajemy buraki z botwinką i wywarem, w którym się gotowały. Następnie dodajemy starty na tarce ogórek i rzodkiewki oraz drobno posiekany szczypiorek i koperek. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki. Danie podajemy z drobno pokrojonym wędzony kurczakiem, przepiórczymi jajkami, udekorowane kiełkami.

                                DANIE GŁÓWNE:

                                Mniam czerwono–bordowo – zielone

                                Mniam czerwono-bordowo-zielone
                                Mniam czerwono-bordowo-zielone

                                Polędwiczki

                                Składniki:

                                • 2 polędwiczki wieprzowe
                                  • opakowanie suszonych śliwek kalifornijskich
                                    • 1 gałązka świeżego rozmarynu
                                      • 3 ząbki czosnku
                                        • 1 łyżka musztarda dijon
                                          • pieprz czarny mielony
                                            • 2 duże buraki
                                              • 4 łyżki octu winnego
                                                • sól

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  W polędwiczce robimy wgłębienie i nadziewamy śliwkami. Tak przygotowane mięso marynujemy w rozmarynie, czosnku, musztardzie, soli i pieprzu i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 15-20 minut. Przed podaniem kroimy na plastry. Buraki zalewamy wodą, doprawiamy solą pieprzem. Gotujemy do miękkości. Dodajemy ocet winny i zostawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy ze skorki i kroimy w cieniutkie plasterki. Przed podaniem podgrzewamy w wodzie, w której się wcześniej gotowały. Na talerzu układamy kilka plastrów buraka, na nich zielony sos i pokrojone mięso. Podajemy z kopytkami i sałatką.

                                                  Kopytka

                                                  Składniki:

                                                  • 1 kg startych ziemniaków
                                                    • 250 g mąki pszennej
                                                      • 3 jajka
                                                        • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                          • 3 czerwone papryki
                                                            • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Paprykę gotujemy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, miksujemy i łączymy z ziemniakami. Następnie dodajemy mąkę, jajka i doprawiamy papryką w proszku. Z masy wyrabiamy ciasto i wykrajamy kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

                                                              Sos zielony

                                                              Składniki:

                                                              • 1 l rosołu
                                                                • duży pęczek natki pietruszki
                                                                  • duży pęczek kopru
                                                                    • mały por – tylko część zielona
                                                                      • mały brokuł

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Wszystkie składniki gotujemy w rosole przez 15 minut. Następnie miksujemy i doprawiamy do smaku.

                                                                        Sałatka

                                                                        Składniki:

                                                                        • 1 opakowanie rukoli
                                                                          • pęczek rzodkiewki
                                                                            • 4 szalotki

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Pokrojone rzodkiewki mieszamy z rukolą i drobno posiekaną szalotką. Polewamy sosem do sałatki.

                                                                              Sos do sałatki

                                                                              Składniki:

                                                                              • 1/2 szklanki oliwy
                                                                                • 1 łyżka stołowa musztardy dijon
                                                                                  • 1/2 szklanki wody
                                                                                    • 1 łyżka octu winnego
                                                                                      • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
                                                                                        • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
                                                                                          • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
                                                                                            • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
                                                                                              • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
                                                                                                • szczypta czosnku granulowanego
                                                                                                  • sól
                                                                                                    • szczypta pieprz czarnego mielonego
                                                                                                      • szczypta cukru

                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                        Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

                                                                                                        DESER:

                                                                                                        Mniam biało –czarne

                                                                                                        Mniam biało-czarne
                                                                                                        Mniam biało-czarne

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • 3 tabliczki białej czekolady
                                                                                                          • 2 tabliczki ciemnej, gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
                                                                                                            • 1/2 l śmietany tortowej 36 %
                                                                                                              • 1/2 kg truskawek
                                                                                                                • borówka amerykańska do dekoracji
                                                                                                                  • świeża mięta do dekoracji

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    Schłodzoną śmietanę ubijamy, stopniowo dodając rozpuszczoną białą czekoladą. Gotową masę przekładamy do małych foremek i zanurzamy w niej truskawki. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Ciemną czekoladę roztapiamy i rozsmarowujemy na grubej foli (optymalnie: koszulkach biurowych), następnie umieszczamy w zamrażarce na kilka godzin. Na talerzu rozsypujemy duże kawałki ciemnej czekolady oddzielonej wcześniej od folii. Następnie z foremek wyjmujemy zastygniętą białą czekoladę z truskawkami i układamy na talerzyku udekorowanym ciemną czekoladą. Gotowy deser dekorujemy borówkami, truskawkami, miętą i czarną czekoladą.

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości