PRZYSTAWKA:
Czosnkowy paluch boży
Ciasto
Składniki:
- 500-600 g mąki pszennej (typu”00”)
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- szczypta ziół prowansalskich
- pieprz kolorowy
- sól
- 1 szklanka letniej wody
- 25 g drożdży
Sposób przygotowania:
Mąkę przesypujemy do głębokiego naczynia. Dodajemy oliwę, jogurt naturalny i przyprawy. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże, następnie dodajemy je do naczynia z mąką powoli mieszając w lewą stronę. Stopniowo dosypujemy mąkę aż do momentu, w którym ciasto uzyska odpowiednią pulchność. Gotowe odstawiamy do lodówki, do wyrośnięcia. Po około 2 godzinach, schłodzone ciasto dzielimy na małe kawałki i ręcznie wałkujemy, aby uzyskały kształt „palucha”. Odstawiamy na moment, dając czas na wyrośnięcie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220oC i natychmiast zmniejszamy do 200oC. Pieczemy przez około 15 minut do momentu zarumienienia. Gotowe paluchy smarujemy przygotowanym sosem winegret.
Sos czosnkowy
Składniki:
- 1 opakowanie śmietany 18%
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Vinegret
Składniki:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Sos pomidorowy
Składniki:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- szczypta oregano
- szczypta bazylii
- szczypta ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, a następnie przecier pomidorowy. Smażymy przez około 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku według uznania.
DANIE GŁÓWNE:
Dziki Zachód
Składniki:
- 1 kg schabu z sarny
- 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 1 włoszczyzna: marchewka, pietruszka, cebula, por, seler
- 400-500 g słoniny
- kilka ziaren owoców jałowca
- pieprz kolorowy
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 pęczek świeżego rozmarynu
- 1/2 butelki półwytrawnego czerwonego wina
- oliwa z oliwek
- 1 kg ziemniaków
Sposób przygotowania:
Mięso oczyszczamy z błon, żyłek i tłuszczu i rozcinamy na plaster. Wnętrze schabu delikatnie posypujemy roztartymi w moździerzu przyprawami: solą, pieprzem, cząbrem i owocami jałowca a następnie wykładamy suszonymi pomidorami i plasterkami słoniny. Schab zwijamy i przewiązujemy sznurkiem - najlepiej dratwą. Ponownie posypujemy przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki słoniny oraz pokrojoną włoszczyznę. Na wierzch wykładamy przygotowane wcześniej mięso, dodajemy resztę włoszczyzny, gałązkę rozmarynu, liść laurowy i trzy ziarenka ziela angielskiego. Do naczynia wlewamy pół butelki wina. Pieczemy w temperaturze 220oC, co jakiś czas obracając pieczeń na drugą stronę. Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, moczymy w oliwie i wykładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220oC do miękkości. 5 minut przed końcem pieczenia, posypujemy posiekanym rozmarynem, szczyptą soli oraz kolorowym pieprzem. Podajemy z przygotowanymi do przystawki sosami.
Wersja wegetariańska
Składniki:
- 2 papryki czerwone
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 kg borowików
- 30 dag sera żółtego
- 2-3 cebule
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- 1/2 marchewki
- 1/2 pietruszki
Sposób przygotowania:
Górę papryki ( przy „ogonku”) odcinamy a następnie oczyszczamy dokładnie z ziaren. Drobno posiekane pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekane borowiki oraz drobno pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość przez chwilę podsmażamy aż do połączenia się smaków. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowane wcześniej papryki faszerujemy warstwowo: pokrojonym w kostkę serem, warzywnym farszem a następnie ponownie serem. Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 10-15 min.
DESER:
Francuski jabłkowy rarytas
Brioszka
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 10 jajek
- 40 g drożdży
- garść rodzynek
- 500 g prawdziwego masła
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże. W osobnym naczyniu roztapiamy masło, które następnie wlewamy do naczynia z mąką. Wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Gotowe ciasto dzielimy na równe części. Każdą część formujemy w kształt kulki, a następnie blisko siebie układamy w foremce. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy wodą zmieszaną z żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 20 minut.
Brioszka smażona w rumie
Składniki:
- 1 litr mleka 0,5% tłuszczu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 ml rumu
- skórka z jednej cytryny
- 2 jajka
- 1 kostka prawdziwego masła
- brioszka
Składniki do dekoracji:
- 1 jabłko do dekoracji
- 4 gałki lodów waniliowych
- świeża mięta do dekoracji
- cynamon
Sposób przygotowania:
Brioszkę (najlepiej jedno-dwudniową) kroimy na grube kromki, które następnie moczymy w mleku wymieszanym z cynamonem, rumem, jajkami, cukrem waniliowym oraz startą skórką cytrynową. Smażymy z obu stron na maśle. Jabłka kroimy na plasterki. Pieczemy w temperaturze 180oC do momentu aż będą miękkie. Pięć minut przed końcem pieczenia delikatnie obsypujemy cynamonem. Smażoną brioszkę podajemy z pieczonym jabłkiem i gałką lodów waniliowych. Całość dekorujemy listkiem mięty i posypujemy cynamonem.