Przepisy Wojciecha Pieprzycy, sezon 6, Warszawa

Czosnkowy paluch boży.jpg
Czosnkowy paluch boży.jpg

PRZYSTAWKA:

Czosnkowy paluch boży

Ciasto

Składniki:

  • 500-600 g mąki pszennej (typu”00”)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • 1 szklanka letniej wody
  • 25 g drożdży

Sposób przygotowania:

Mąkę przesypujemy do głębokiego naczynia. Dodajemy oliwę, jogurt naturalny i przyprawy. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże, następnie dodajemy je do naczynia z mąką powoli mieszając w lewą stronę. Stopniowo dosypujemy mąkę aż do momentu, w którym ciasto uzyska odpowiednią pulchność. Gotowe odstawiamy do lodówki, do wyrośnięcia. Po około 2 godzinach, schłodzone ciasto dzielimy na małe kawałki i ręcznie wałkujemy, aby uzyskały kształt „palucha”. Odstawiamy na moment, dając czas na wyrośnięcie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220oC i natychmiast zmniejszamy do 200oC. Pieczemy przez około 15 minut do momentu zarumienienia. Gotowe paluchy smarujemy przygotowanym sosem winegret.

Sos czosnkowy

Składniki:

  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Vinegret

Składniki:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Sos pomidorowy

Składniki:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • szczypta ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, a następnie przecier pomidorowy. Smażymy przez około 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku według uznania.

DANIE GŁÓWNE:

Dziki Zachód.jpg
Dziki Zachód.jpg

Dziki Zachód

Składniki:

  • 1 kg schabu z sarny
  • 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
  • 1 włoszczyzna: marchewka, pietruszka, cebula, por, seler
  • 400-500 g słoniny
  • kilka ziaren owoców jałowca
  • pieprz kolorowy
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 pęczek świeżego rozmarynu
  • 1/2 butelki półwytrawnego czerwonego wina
  • oliwa z oliwek
  • 1 kg ziemniaków

Sposób przygotowania:

Mięso oczyszczamy z błon, żyłek i tłuszczu i rozcinamy na plaster. Wnętrze schabu delikatnie posypujemy roztartymi w moździerzu przyprawami: solą, pieprzem, cząbrem i owocami jałowca a następnie wykładamy suszonymi pomidorami i plasterkami słoniny. Schab zwijamy i przewiązujemy sznurkiem - najlepiej dratwą. Ponownie posypujemy przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki słoniny oraz pokrojoną włoszczyznę. Na wierzch wykładamy przygotowane wcześniej mięso, dodajemy resztę włoszczyzny, gałązkę rozmarynu, liść laurowy i trzy ziarenka ziela angielskiego. Do naczynia wlewamy pół butelki wina. Pieczemy w temperaturze 220oC, co jakiś czas obracając pieczeń na drugą stronę. Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, moczymy w oliwie i wykładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220oC do miękkości. 5 minut przed końcem pieczenia, posypujemy posiekanym rozmarynem, szczyptą soli oraz kolorowym pieprzem. Podajemy z przygotowanymi do przystawki sosami.

Wersja wegetariańska

Składniki:

  • 2 papryki czerwone
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 kg borowików
  • 30 dag sera żółtego
  • 2-3 cebule
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki

Sposób przygotowania:

Górę papryki ( przy „ogonku”) odcinamy a następnie oczyszczamy dokładnie z ziaren. Drobno posiekane pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekane borowiki oraz drobno pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość przez chwilę podsmażamy aż do połączenia się smaków. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowane wcześniej papryki faszerujemy warstwowo: pokrojonym w kostkę serem, warzywnym farszem a następnie ponownie serem. Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 10-15 min.

Francuski rarytas.jpg
Francuski rarytas.jpg

DESER:

Francuski jabłkowy rarytas

Brioszka

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 jajek
  • 40 g drożdży
  • garść rodzynek
  • 500 g prawdziwego masła
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże. W osobnym naczyniu roztapiamy masło, które następnie wlewamy do naczynia z mąką. Wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Gotowe ciasto dzielimy na równe części. Każdą część formujemy w kształt kulki, a następnie blisko siebie układamy w foremce. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy wodą zmieszaną z żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 20 minut.

Brioszka smażona w rumie

Składniki:

  • 1 litr mleka 0,5% tłuszczu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 ml rumu
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 jajka
  • 1 kostka prawdziwego masła
  • brioszka

Składniki do dekoracji:

  • 1 jabłko do dekoracji
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • świeża mięta do dekoracji
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Brioszkę (najlepiej jedno-dwudniową) kroimy na grube kromki, które następnie moczymy w mleku wymieszanym z cynamonem, rumem, jajkami, cukrem waniliowym oraz startą skórką cytrynową. Smażymy z obu stron na maśle. Jabłka kroimy na plasterki. Pieczemy w temperaturze 180oC do momentu aż będą miękkie. Pięć minut przed końcem pieczenia delikatnie obsypujemy cynamonem. Smażoną brioszkę podajemy z pieczonym jabłkiem i gałką lodów waniliowych. Całość dekorujemy listkiem mięty i posypujemy cynamonem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości