Przepisy WOJCIECHA ŁOPACIŃSKIEGO, 4 sezon, Toruń

Bangkok zanurzony w cytrynowym kokosie
Bangkok zanurzony w cytrynowym kokosie

PRZYSTAWKA:

Bangkok zanurzony w cytrynowym kokosie

Składniki:

  • włoszczyzna
  • kurczak
  • papryka czerwona i zielona
  • rzodkiew japońska daikon
  • imbir
  • papryczka chili
  • grzyby mun
  • mleczko kokosowe
  • sos rybny
  • sos ostrygowy
  • sól
  • kiełki
  • szczypta przyprawy uniwersalnej
  • trawa cytrynowa
  • limonka
  • imbir

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy klasyczny wywar na włoszczyźnie i piersi z kurczaka, razem z imbirem, grzybami mun i papryczką chili. W trakcie gotowania do wywaru dodajemy trawę cytrynową oraz kawałek obranego imbiru. Następnie kroimy w paski surowe papryki i rzodkiew. Gotowy wywar mieszamy w proporcji: 50/50 z mleczkiem kokosowym. Doprawiamy do smaku sosem rybnym, sosem ostrygowym, przyprawą uniwersalną oraz sokiem z limonki. Po minucie od zagotowania dodajemy pokrojone surowe warzywa i gotujemy następne 2 minuty. Gotową zupę podajemy z wyjętą z zupy i pokrojoną w pasku piersią z kurczaka. Posypujemy kiełkami.

DANIE GŁÓWNE:

Włoska ulicznica w czerwieni

Włoska ulicznica w czerwieni
Włoska ulicznica w czerwieni

Składniki:

  • spaghetti
  • olej z oliwek
  • czosnek
  • zielone i czarne oliwki
  • anchois
  • kapary
  • peperoncino
  • pomidory pelati w całości
  • tuńczyk w kawałkach w oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Na rozgrzany olej wrzucamy obrany czosnek i peperoncino. Po chwili dodajemy drobno pokrojone oliwki, kapary i anchois dla podkreślenia smaku. Następnie dorzucamy odcedzonego z oleju tuńczyka, pokrojoną natkę pietruszki oraz pomidory pelati. Gotujemy kilka minut. W dużym garnku gotujemy spaghetti w osolonej wodzie, koniecznie al dente. Dobrze jest zatrzymać, po odcedzeniu, gotowanie makaronu poprzez przelanie go obficie, (ale krótko) zimną wodą. Na koniec mieszamy sos z makaronem. Głęboki talerz dekorujemy octem balsamico. Danie posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki oraz parmezanem.

DESER:

Domowy specjał skąpany w pomarańczach

Domowy specjał skąpany w pomarańczach
Domowy specjał skąpany w pomarańczach

Składniki:

  • 4 naleśniki
  • cukier trzcinowy
  • 3 pomarańcze
  • śliwowica lub świerkówka
  • limonka
  • masło
  • lody waniliowe
  • cynamon
  • liść mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier trzcinowy, dolewając sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy. Do zredukowanego sosu (5 minut) wkładamy gotowe naleśniki złożone w trójkąty. Smażymy 3 minuty na jednej stronie dodając 2 łyżki masła. Wlewamy 50ml śliwowicy (lub świerkówki) i podpalamy. Czekamy aż płomień sam zgaśnie. Na talerzu układamy naleśniki, wlewamy gęsty sos pomarańczowy i do dekoracji układamy 2 plasterki pomarańczy. Dokładamy gałkę lodów waniliowych, posypujemy cynamonem i dekorujemy listkiem mięty.

Naleśniki

Składniki:

  • jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki tortowej
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy klasyczne naleśniki: do miski wsypujemy szczyptę soli i cukru dodajemy jajko i garść mąki. Całość mieszamy, dodajemy szklankę mleka i garść mąki tortowej. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.

podziel się:

Pozostałe wiadomości