PRZYSTAWKA:
Bangkok zanurzony w cytrynowym kokosie
Składniki:
- włoszczyzna
- kurczak
- papryka czerwona i zielona
- rzodkiew japońska daikon
- imbir
- papryczka chili
- grzyby mun
- mleczko kokosowe
- sos rybny
- sos ostrygowy
- sól
- kiełki
- szczypta przyprawy uniwersalnej
- trawa cytrynowa
- limonka
- imbir
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy klasyczny wywar na włoszczyźnie i piersi z kurczaka, razem z imbirem, grzybami mun i papryczką chili. W trakcie gotowania do wywaru dodajemy trawę cytrynową oraz kawałek obranego imbiru. Następnie kroimy w paski surowe papryki i rzodkiew. Gotowy wywar mieszamy w proporcji: 50/50 z mleczkiem kokosowym. Doprawiamy do smaku sosem rybnym, sosem ostrygowym, przyprawą uniwersalną oraz sokiem z limonki. Po minucie od zagotowania dodajemy pokrojone surowe warzywa i gotujemy następne 2 minuty. Gotową zupę podajemy z wyjętą z zupy i pokrojoną w pasku piersią z kurczaka. Posypujemy kiełkami.
DANIE GŁÓWNE:
Włoska ulicznica w czerwieni
Składniki:
- spaghetti
- olej z oliwek
- czosnek
- zielone i czarne oliwki
- anchois
- kapary
- peperoncino
- pomidory pelati w całości
- tuńczyk w kawałkach w oleju
- natka zielonej pietruszki
- parmezan
Sposób przygotowania:
Na rozgrzany olej wrzucamy obrany czosnek i peperoncino. Po chwili dodajemy drobno pokrojone oliwki, kapary i anchois dla podkreślenia smaku. Następnie dorzucamy odcedzonego z oleju tuńczyka, pokrojoną natkę pietruszki oraz pomidory pelati. Gotujemy kilka minut. W dużym garnku gotujemy spaghetti w osolonej wodzie, koniecznie al dente. Dobrze jest zatrzymać, po odcedzeniu, gotowanie makaronu poprzez przelanie go obficie, (ale krótko) zimną wodą. Na koniec mieszamy sos z makaronem. Głęboki talerz dekorujemy octem balsamico. Danie posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki oraz parmezanem.
DESER:
Domowy specjał skąpany w pomarańczach
Składniki:
- 4 naleśniki
- cukier trzcinowy
- 3 pomarańcze
- śliwowica lub świerkówka
- limonka
- masło
- lody waniliowe
- cynamon
- liść mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier trzcinowy, dolewając sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy. Do zredukowanego sosu (5 minut) wkładamy gotowe naleśniki złożone w trójkąty. Smażymy 3 minuty na jednej stronie dodając 2 łyżki masła. Wlewamy 50ml śliwowicy (lub świerkówki) i podpalamy. Czekamy aż płomień sam zgaśnie. Na talerzu układamy naleśniki, wlewamy gęsty sos pomarańczowy i do dekoracji układamy 2 plasterki pomarańczy. Dokładamy gałkę lodów waniliowych, posypujemy cynamonem i dekorujemy listkiem mięty.
Naleśniki
Składniki:
- jajko
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki tortowej
- szklanka mleka
- szczypta soli
- szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy klasyczne naleśniki: do miski wsypujemy szczyptę soli i cukru dodajemy jajko i garść mąki. Całość mieszamy, dodajemy szklankę mleka i garść mąki tortowej. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.