Przepisy Wojciecha Kołogrywa, 5 sezon, Warszawa

przepisy
przepisy

PRZYSTAWKA:

Placuchy Babuchy

Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
    • 1 jajko
      • 2 łyżki mąki
        • 1 mała cebula
          • 1 jabłko
            • 20 dag wędzonego łososia
              • cytryna
                • sól, pieprz
                  • przyprawa uniwersalna
                    • kiełki do dekoracji

                      Sos czosnkowy

                      Składniki:

                      • 1 mały jogurt naturalny
                        • 2 łyżki majonezu
                          • 3 ząbki czosnku
                            • sól, pieprz

                              Sposób przygotowania:

                              Ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach, następnie odsączamy z wody i odstawiamy na 15 minut. Odciśniętą wodę z ziemniaków zachowujemy. Do masy ziemniaczanej dodajemy roztrzepane jajko, startą lub bardzo drobno pokrojoną cebulę, mąkę, przyprawy oraz wodę z ziemniaków. Do smażenia placków używamy patelni teflonowej. Placki smażymy w dużej ilości oleju, wtedy uzyskają najładniejszy kolor i smak. Następnie każdy placek odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Łososia i jabłko kroimy na drobną kosteczkę, mieszamy. Jogurt naturalny łączymy z majonezem, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Całość mieszamy. Na usmażone placki wykładamy łososia zmieszanego z jabłkiem. Polewamy sosem czosnkowym. Dekorujemy kiełkami.

                              DANIE GŁÓWNE:

                              Z ust do ust, czyli afrodyzjak dla podniebienia

                              Z ust do ust
                              Z ust do ust

                              Składniki:

                              • 4 ozory wieprzowe
                                • garść suszonych grzybów
                                  • duże opakowanie śmietany 30%
                                    • 2 ząbki czosnku
                                      • 1 cebula
                                        • 4 buraki
                                          • sól, pieprz
                                            • ziele angielskie
                                              • liść laurowy
                                                • 4 główki czosnku

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Ozory gotujemy do miękkości przez około 3-4 godziny w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego. Ugotowane ozory studzimy, oczyszczamy ze skóry i kawałków tłuszczu, i kroimy w drobną kostkę. Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i gotujemy przez około 30 minut. Następnie wyjmujemy z powstałego wywaru i drobno kroimy w paski. Do wywaru grzybowego dodajemy plastry cebuli oraz pokrojone wcześniej grzyby. Następnie dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę ozory. Całość doprawiamy do smaku. Główki czosnku ścinamy od góry, solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 160°C przez 30 minut. Ozory w sosie grzybowym podajemy na plastrach gotowanych buraków i upieczoną główką czosnku.

                                                  DESER:

                                                  Teraz To Tyjemy

                                                  Teraz to Tyjemy
                                                  Teraz to Tyjemy

                                                  Składniki:

                                                  • duża paczka herbatników
                                                    • 2 łyżki miodu
                                                      • duże opakowanie śmietany 36%
                                                        • opakowanie mleka skondensowanego
                                                          • opakowanie masy krówkowej
                                                            • laska wanilii
                                                              • 4 żółtka
                                                                • 1 łyżka cukru
                                                                  • 1 cukier waniliowy
                                                                    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                      • 1/2 l mleka 3,2 %
                                                                        • gorzka czekolada

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Herbatniki bardzo drobno kruszymy. Następnie dodajemy do nich dwie łyżki miodu i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. W szklanych pucharkach układamy kolejne warstwy deseru: na samym spodzie herbatniki z miodem, następnie masę krówkową i sos waniliowy. W zależności od wielkości naszych pucharków możemy ułożyć nawet kilka poziomów, zachowując odpowiednią kolejność. Dekorujemy bitą śmietaną, pokruszonymi herbatnikami i listkami mięty.

                                                                          Sos waniliowy

                                                                          Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy miąższ. Następnie żółtka, cukier, mąkę i miąższ wanilii mieszamy razem do otrzymania jednolitej konsystencji. Dolewamy mleko i dodajemy całą laskę wanilii. Na małym ogniu podgrzewamy nieustannie mieszając, aż sos zgęstnieje, pilnując, aby się nie zagotował.

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości