Przepisy Wojciecha Kołogrywa, 5 sezon, Warszawa

przepisy
przepisy

PRZYSTAWKA:

Placuchy Babuchy

Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 mała cebula
  • 1 jabłko
  • 20 dag wędzonego łososia
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • przyprawa uniwersalna
  • kiełki do dekoracji

Sos czosnkowy

Składniki:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach, następnie odsączamy z wody i odstawiamy na 15 minut. Odciśniętą wodę z ziemniaków zachowujemy. Do masy ziemniaczanej dodajemy roztrzepane jajko, startą lub bardzo drobno pokrojoną cebulę, mąkę, przyprawy oraz wodę z ziemniaków. Do smażenia placków używamy patelni teflonowej. Placki smażymy w dużej ilości oleju, wtedy uzyskają najładniejszy kolor i smak. Następnie każdy placek odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Łososia i jabłko kroimy na drobną kosteczkę, mieszamy. Jogurt naturalny łączymy z majonezem, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Całość mieszamy. Na usmażone placki wykładamy łososia zmieszanego z jabłkiem. Polewamy sosem czosnkowym. Dekorujemy kiełkami.

DANIE GŁÓWNE:

Z ust do ust, czyli afrodyzjak dla podniebienia

Z ust do ust
Z ust do ust

Składniki:

  • 4 ozory wieprzowe
  • garść suszonych grzybów
  • duże opakowanie śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 buraki
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 4 główki czosnku

Sposób przygotowania:

Ozory gotujemy do miękkości przez około 3-4 godziny w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego. Ugotowane ozory studzimy, oczyszczamy ze skóry i kawałków tłuszczu, i kroimy w drobną kostkę. Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i gotujemy przez około 30 minut. Następnie wyjmujemy z powstałego wywaru i drobno kroimy w paski. Do wywaru grzybowego dodajemy plastry cebuli oraz pokrojone wcześniej grzyby. Następnie dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę ozory. Całość doprawiamy do smaku. Główki czosnku ścinamy od góry, solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 160°C przez 30 minut. Ozory w sosie grzybowym podajemy na plastrach gotowanych buraków i upieczoną główką czosnku.

DESER:

Teraz To Tyjemy

Teraz to Tyjemy
Teraz to Tyjemy

Składniki:

  • duża paczka herbatników
  • 2 łyżki miodu
  • duże opakowanie śmietany 36%
  • opakowanie mleka skondensowanego
  • opakowanie masy krówkowej
  • laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l mleka 3,2 %
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Herbatniki bardzo drobno kruszymy. Następnie dodajemy do nich dwie łyżki miodu i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. W szklanych pucharkach układamy kolejne warstwy deseru: na samym spodzie herbatniki z miodem, następnie masę krówkową i sos waniliowy. W zależności od wielkości naszych pucharków możemy ułożyć nawet kilka poziomów, zachowując odpowiednią kolejność. Dekorujemy bitą śmietaną, pokruszonymi herbatnikami i listkami mięty.

Sos waniliowy

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy miąższ. Następnie żółtka, cukier, mąkę i miąższ wanilii mieszamy razem do otrzymania jednolitej konsystencji. Dolewamy mleko i dodajemy całą laskę wanilii. Na małym ogniu podgrzewamy nieustannie mieszając, aż sos zgęstnieje, pilnując, aby się nie zagotował.

podziel się:

Pozostałe wiadomości