PRZYSTAWKA:
Placuchy Babuchy
Placki ziemniaczane
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 mała cebula
- 1 jabłko
- 20 dag wędzonego łososia
- cytryna
- sól, pieprz
- przyprawa uniwersalna
- kiełki do dekoracji
Sos czosnkowy
Składniki:
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach, następnie odsączamy z wody i odstawiamy na 15 minut. Odciśniętą wodę z ziemniaków zachowujemy. Do masy ziemniaczanej dodajemy roztrzepane jajko, startą lub bardzo drobno pokrojoną cebulę, mąkę, przyprawy oraz wodę z ziemniaków. Do smażenia placków używamy patelni teflonowej. Placki smażymy w dużej ilości oleju, wtedy uzyskają najładniejszy kolor i smak. Następnie każdy placek odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Łososia i jabłko kroimy na drobną kosteczkę, mieszamy. Jogurt naturalny łączymy z majonezem, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Całość mieszamy. Na usmażone placki wykładamy łososia zmieszanego z jabłkiem. Polewamy sosem czosnkowym. Dekorujemy kiełkami.
DANIE GŁÓWNE:
Z ust do ust, czyli afrodyzjak dla podniebienia
Składniki:
- 4 ozory wieprzowe
- garść suszonych grzybów
- duże opakowanie śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 buraki
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 4 główki czosnku
Sposób przygotowania:
Ozory gotujemy do miękkości przez około 3-4 godziny w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego. Ugotowane ozory studzimy, oczyszczamy ze skóry i kawałków tłuszczu, i kroimy w drobną kostkę. Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i gotujemy przez około 30 minut. Następnie wyjmujemy z powstałego wywaru i drobno kroimy w paski. Do wywaru grzybowego dodajemy plastry cebuli oraz pokrojone wcześniej grzyby. Następnie dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę ozory. Całość doprawiamy do smaku. Główki czosnku ścinamy od góry, solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 160°C przez 30 minut. Ozory w sosie grzybowym podajemy na plastrach gotowanych buraków i upieczoną główką czosnku.
DESER:
Teraz To Tyjemy
Składniki:
- duża paczka herbatników
- 2 łyżki miodu
- duże opakowanie śmietany 36%
- opakowanie mleka skondensowanego
- opakowanie masy krówkowej
- laska wanilii
- 4 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 l mleka 3,2 %
- gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
Herbatniki bardzo drobno kruszymy. Następnie dodajemy do nich dwie łyżki miodu i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. W szklanych pucharkach układamy kolejne warstwy deseru: na samym spodzie herbatniki z miodem, następnie masę krówkową i sos waniliowy. W zależności od wielkości naszych pucharków możemy ułożyć nawet kilka poziomów, zachowując odpowiednią kolejność. Dekorujemy bitą śmietaną, pokruszonymi herbatnikami i listkami mięty.
Sos waniliowy
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy miąższ. Następnie żółtka, cukier, mąkę i miąższ wanilii mieszamy razem do otrzymania jednolitej konsystencji. Dolewamy mleko i dodajemy całą laskę wanilii. Na małym ogniu podgrzewamy nieustannie mieszając, aż sos zgęstnieje, pilnując, aby się nie zagotował.