Przepisy Wojciecha Bednarka, sezon 6, Łódź

Chapati zdrowego mnicha.jpg
Chapati zdrowego mnicha.jpg

PRZYSTAWKA:

Chapati zdrowego mnicha

Składniki:

  • 300 gram grochu
  • szczypta kminku
  • 1 papryczka czy chili
  • pieprz czarny lub ziołowy
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 ogórek kiszony
  • szczypta ostrej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminku
  • 5 ząbków czosnku
  • około 1/2 kostki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Namoczony w wodzie poprzedniego dnia groch gotujemy. Następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem kminku i szczyptą ostrej papryki. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Posypujemy sporą ilością soli i pieprzu. Podsmażony czosnek wrzucamy do miski, dodajemy masło, ugotowany i zmiksowany wcześniej groch oraz posiekaną papryczkę chili. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej pasty. Trzymamy w cieple delikatnie podgrzewając lub zawijając w folie aluminiową. Na gorące jeszcze placki/chlebki chapati nakładamy wcześniej przygotowaną pastę z prażonego czosnku i grochu. Dodajemy pokrojony w paski ogórek. Podajemy ze śliwkową nalewką domowej roboty.

Chlebki

Składniki:

  • 250 gram mąki razowej
  • około 200 ml wody
  • 2-3 łyżeczki soli lub soli czosnkowej

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, jeszcze przez chwilę wyrabiamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie dzielimy na porcje i rozwałkowujemy lub rozgniatamy ręcznie na okrągłe placki. Placki pieczemy na rozgrzanej blasze. Kiedy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza, przewracamy je na drugą stronę.

Uczta potomka Czyngis-chana.jpg
Uczta potomka Czyngis-chana.jpg

DANIE GŁÓWNE:

Uczta Potomka Czyngis-chana

Składniki:

  • 1kg boczku wiejskiego
  • 1 kg białego sera półtłustego
  • 1/2 opakowania śmietany 18%
  • 1kg sporych wielkościowo ziemniaków
  • 1/3 kg cebuli
  • 1 kostka masła
  • pieprz, sól
  • 1/2 łyżeczki majeranku

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w paski i podsmażamy na małym ogniu, aż do wytopienia się tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu z boczku podsmażamy nasiona słonecznika lub dyni. Umyte ziemniaki w mundurkach, kroimy w talarki i grillujemy kilkakrotnie przewracając na drugą stronę. W dużej misce mieszamy biały ser z posiekaną drobno cebulą. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na ułożone na talerzu talarki ziemniaków układamy warstwowo masę serową a następnie gorący podsmażony boczek.

Gorące słodkości maharadży.jpg
Gorące słodkości maharadży.jpg

DESER:

Gorące słodkości maharadży

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 kostki masła
  • 4 -6 łyżek miodu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka 3%
  • 1 cytryna do wyciśnięcia soku
  • 2 sztuki dojrzałych bananów
  • 1/2 paczki rodzynek
  • szczypta kardamonu lub imbiru
  • cynamon
  • 2-3 marchewki
  • garść orzechów laskowych
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Marchewki myjemy i dokładnie oczyszczamy z ziemi ścierając wierzchnia warstwę (nie obieramy). Następnie kroimy w cieniutkie talarki. Marchewkowe talarki smażymy na maśle z dodatkiem imbiru lub kardamonu, co jakiś czas mieszając. Dosypujemy kaszę i całość podsmażamy przez kilka minut. Do gotującej się wody dodajemy miód i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia a następnie wlewamy do dużego garnka, który zaczynamy podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając aż do wrzenia. Następnie dodajemy podsmażoną kaszę z talarkami marchewki. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy orzechy, pokrojone w talarki banany i rodzynki. Dolewamy mleko. Całość doprawiamy sokiem z cytryny. Gotujemy do momentu aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Deser podajemy w małych salaterkach posypany cynamonem i wiórkami kokosowymi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości