PRZYSTAWKA:
Chapati zdrowego mnicha
Składniki:
- 300 gram grochu
- szczypta kminku
- 1 papryczka czy chili
- pieprz czarny lub ziołowy
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 ogórek kiszony
- szczypta ostrej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki ziaren kminku
- 5 ząbków czosnku
- około 1/2 kostki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Namoczony w wodzie poprzedniego dnia groch gotujemy. Następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem kminku i szczyptą ostrej papryki. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Posypujemy sporą ilością soli i pieprzu. Podsmażony czosnek wrzucamy do miski, dodajemy masło, ugotowany i zmiksowany wcześniej groch oraz posiekaną papryczkę chili. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej pasty. Trzymamy w cieple delikatnie podgrzewając lub zawijając w folie aluminiową. Na gorące jeszcze placki/chlebki chapati nakładamy wcześniej przygotowaną pastę z prażonego czosnku i grochu. Dodajemy pokrojony w paski ogórek. Podajemy ze śliwkową nalewką domowej roboty.
Chlebki
Składniki:
- 250 gram mąki razowej
- około 200 ml wody
- 2-3 łyżeczki soli lub soli czosnkowej
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, jeszcze przez chwilę wyrabiamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie dzielimy na porcje i rozwałkowujemy lub rozgniatamy ręcznie na okrągłe placki. Placki pieczemy na rozgrzanej blasze. Kiedy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza, przewracamy je na drugą stronę.
DANIE GŁÓWNE:
Uczta Potomka Czyngis-chana
Składniki:
- 1kg boczku wiejskiego
- 1 kg białego sera półtłustego
- 1/2 opakowania śmietany 18%
- 1kg sporych wielkościowo ziemniaków
- 1/3 kg cebuli
- 1 kostka masła
- pieprz, sól
- 1/2 łyżeczki majeranku
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w paski i podsmażamy na małym ogniu, aż do wytopienia się tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu z boczku podsmażamy nasiona słonecznika lub dyni. Umyte ziemniaki w mundurkach, kroimy w talarki i grillujemy kilkakrotnie przewracając na drugą stronę. W dużej misce mieszamy biały ser z posiekaną drobno cebulą. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na ułożone na talerzu talarki ziemniaków układamy warstwowo masę serową a następnie gorący podsmażony boczek.
DESER:
Gorące słodkości maharadży
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1/2 kostki masła
- 4 -6 łyżek miodu
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka 3%
- 1 cytryna do wyciśnięcia soku
- 2 sztuki dojrzałych bananów
- 1/2 paczki rodzynek
- szczypta kardamonu lub imbiru
- cynamon
- 2-3 marchewki
- garść orzechów laskowych
- wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
Marchewki myjemy i dokładnie oczyszczamy z ziemi ścierając wierzchnia warstwę (nie obieramy). Następnie kroimy w cieniutkie talarki. Marchewkowe talarki smażymy na maśle z dodatkiem imbiru lub kardamonu, co jakiś czas mieszając. Dosypujemy kaszę i całość podsmażamy przez kilka minut. Do gotującej się wody dodajemy miód i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia a następnie wlewamy do dużego garnka, który zaczynamy podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając aż do wrzenia. Następnie dodajemy podsmażoną kaszę z talarkami marchewki. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy orzechy, pokrojone w talarki banany i rodzynki. Dolewamy mleko. Całość doprawiamy sokiem z cytryny. Gotujemy do momentu aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Deser podajemy w małych salaterkach posypany cynamonem i wiórkami kokosowymi.