PRZYSTAWKA:Barszcz ukraiński z pampuchamiSkładniki:• 40 dag mięsa z kością• 2 buraki• marchewka• ćwiartka kapusty białej• cebula• 4 ziemniaki• natka pietruszki• czosnek• przyprawa do barszczu• sól, pieprz• liść laurowy• olej• śmietana Mięso gotujemy w przegotowanej posolonej wodzie z listkiem laurowym i pieprzem. Oczyszczone i opłukane ziemniaki i cebulę drobno kroimy, marchewkę i buraki ścieramy na tarce. Podsmażamy osobno cebulę z marchewką, następnie podsmażamy również buraki. Szatkujemy kapustę. Ugotowane mięso kroimy na kawałki. Do gorącego rosołu wrzucamy przygotowane składniki w odpowiedniej kolejności, aby nie straciły swoich właściwości smakowych: najpierw ziemniaki, następnie kapustę, podsmażone buraki i marchew z cebulą oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Gotujemy około 20 minut. Gotowy barszcz podajemy z łyżką śmietany i posiekaną natką pietruszki. Do barszczu podajemy pampuszki. W przygotowaniu prawdziwego barszczu ukraińskiego ważne jest to, aby nie podawać go zaraz po ugotowaniu. Przez co najmniej 40 min. powinien „nabierać mocy”.PampuchyCiasto: Składniki:• 3 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej lub pszenno-gryczanej lub żytniej (do wyboru) • łyżka cukru • 7 dag suchych drożdży• szklanka ciepłego mleka • łyżka oleju• jajkoPolewa:• 4 ząbki czosnku• łyżka oleju• 1/2 szklanki wrzącej wodySposób przygotowania:Drożdże, sól i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Następnie dodajemy mąkę, jajko, olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 min. Z gotowego ciasta formujemy niewielkie pampuchy w kształcie bułek, odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 min. Następnie pieczemy w piekarniku. Czosnek rozcieramy z olejem i solą, zalewamy wrzącą wodą i dobrze mieszamy. Gotową zalewą polewamy pampuchy przed podaniem. DANIE GŁÓWNE:Mięsno - warzywna kantata w horszczeczkach
Składniki:• 1 kg mięsa wieprzowego • 1 kg ziemniaków • 1 marchew• cebula• cukinia• 50 dag suszonych grzybów lub 30 dag świeżych• 1 1/2 szklanki zmieszanego bulionu z grzybowego i bulionu warzywnego • łyżka mąki• koncentrat pomidorowy• natka pietruszki• śmietana• sól, pieprz • natka pietruszkiCiastoSkładniki:• szklanka mąki• jajko• pół łyżki oleju• sólSposób przygotowania:Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem. Następnie obsmażamy i wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę, zalewamy bulionem i wstawiamy do piekarnika. Dusimy do miękkości. Oczyszczone i opłukane warzywa (ziemniaki, cebula, cukinia) drobno kroimy. Oczyszczone grzyby gotujemy, szatkujemy i lekko podsmażamy z cebulą. Osobno podsmażamy ziemniaki i cukinię. W kokilkach układamy warstwami: mięso, warzywa i grzybySosSposób przygotowania:Mąkę rumienimy na tłuszczu. Koncentrat pomidorowy łączymy z mąką, zalewamy sosem, którym duszono mięso i grzybowym bulionem a następnie podgrzewamy do wrzenia. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy i przyprawiamy pieprzem. Do kokilek wkładamy ziemniaki, duszone mięso, smażone grzyby z cebulą. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy natką pietruszki. Nakładamy na wierzch warstwę przygotowanego ciasta i zapiekamy chwilę w piekarniku. DESER:Twarogowe mormorando i cisza jak migdałem zasiał
Składniki:• 400 dag półtłustego twarogu• 1 jajko• 1/2 szklanki cukru• cukier waniliowy• niewielka ilość mąki (mąka ma tylko pomóc w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji) • płatki migdałów• płynna masa kajmakowa ( w programie oryginalna ukraińska) • tabliczka mlecznej czekolady• 2 łyżeczki mleka• jagody, maliny lub inne owoce do przybrania• kilka liści mięty• olej do smażeniaSposób przygotowania:W misce mieszamy twaróg, jajko, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy mąkę, i jeszcze raz delikatnie mieszamy zostawiając widoczne małe grudki. Ciasto powinno lekko lepić się do rąk. Przed formowaniem każdego kółeczka posypujemy dłonie odrobiną mąki. Smażymy na rozgrzanej patelni, ale niezbyt dużym ogniu aż zarumienią się z obydwu stron. Nie żałujemy oleju. Tabliczkę mlecznej czekolady rozpuszczamy w garnku z małą ilością mleka. Gotowe twarogowe kółeczka układamy na dużym talerzu, polewamy je czekoladą i płynną masą kajmakową (ilość według uznania). Ozdabiamy jagodami lub malinami, płatkami migdałów i listkiem mięty.