Przepisy TOMASZA SŁAWIKA, 4 sezon, Wrocław

Figi nadziewane
Figi nadziewane

PRZYSTAWKA:

Figi nadziewane szalikiem otulane

Składniki:

  • 4 świeże figi
  • bekon w cienkich plasterkach
  • kozi ser
  • cukier trzcinowy
  • rukola
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bekon podsmażamy na patelni do lekkiego zarumienienia, a następnie odsączamy. Figi nacinamy na krzyż, wybieramy porcję miąższu ze środka, a w to miejsce wkładamy kawałek koziego sera. Figę ściskamy, aby nadać jej pierwotny kształt. Owijamy każdą figę 2 plasterkami bekonu i spinamy wykałaczką. Mieszamy cukier z solą i pieprzem i powstałą masą nacieramy figi. Figi układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 3-4 minuty aż do ich zrumienienia. Na talerzach rozkładamy rukolę, na niej kładziemy figi, całość polewamy sosem.

Sos balsamiczny

Składniki:

  • ocet balsamiczny
  • oliwa
  • czosnek
  • musztarda dijon
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wlewamy do słoika i energicznie mieszamy.

DANIE GŁÓWNE:

Indyk co po szyszkę sięgnął

Indyk
Indyk

Składniki:

  • świeże tuszki kalmara
  • piersi z indyka
  • ryż
  • makaron nitki
  • olej
  • mąka
  • dymka
  • olej sezamowy
  • masło klarowane
  • pomarańczowa papryka
  • różyczki brokułów
  • kolbki małej kukurydzy
  • seler naciowy
  • pędy bambusa
  • marchew
  • groszek
  • por
  • cebula
  • kiełki fasoli
  • czosnek
  • imbir
  • czerwona papryczka pepperoni
  • przyprawa chińska do mięs

Sposób przygotowania:

Piersi z indyka kroimy w paski i krótko marynujemy w odrobinie posiekanego czosnku, przyprawy chińskiej i oleju. Tuszki kalmara kroimy wzdłuż na pół, nacinamy na krzyż i kroimy w prostokątne paski. Następnie blanszujemy je we wrzątku przez około 20 sekund, wyjmujemy i odsączamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy indyka, następnie wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu. W garnku do smażenia lub patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy posiekany imbir i czosnek. Następnie dodajemy zmieszane wcześniej pozostałe składniki sosu. Całość mieszamy i zagotowujemy do zgęstnienia. Kukurydzę, seler, marchew, por i papryczkę kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy zmieszane ze sobą: posiekany imbir, czosnek i papryczkę pepperoni. Następnie dodajemy paprykę, marchew, cebulę i pora, całość doprawiamy przyprawą chińską, mieszamy i smażymy przez około 4-5 minuty. Dodajemy pozostałe warzywa, ponownie doprawiamy przyprawą chińską, całość mieszamy i smażymy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy indyka i kalmara, wlewamy gorący sos, mieszamy i całość dusimy przez 3-4 minuty. W międzyczasie w garnku do smażenia roztapiamy masło klarowane, wsypujemy surowy makaron nitki i podsmażamy go, aż do uzyskania złotego koloru. Wsypujemy ryż, mieszamy, dodajemy wodę, sól i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i pozostawiamy danie pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę. Następnie nakładamy na wierzch kilka kawałków masła i przykrywamy. Czekamy aż masło się rozpuści. Całość mieszamy widelcem. Indyka i kalmary w sosie z warzyw nakładamy na talerze, posypujemy pokrojoną dymką, skrapiamy olejem sezamowym. W osobnych miseczkach podajemy ryż z makaronem.

Sos

  • bulion
  • sos sojowy
  • imbir
  • czosnek
  • keczup
  • cukier trzcinowy
  • sól, pieprz
  • mąka kukurydziana
  • olej

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki poza imbirem i czosnkiem dokładnie mieszamy.

DESER:

Zmysłowy Pan Banan w gorącej odsłonie

Zmyslowy Pan Banan
Zmyslowy Pan Banan

Składniki:

  • 4 średniej wielkości twarde banany
  • gorzka czekolada
  • rum
  • świeżo starty imbir
  • maliny

Sposób przygotowania:

Banany opiekamy w skórkach w dużej temperaturze w piekarniku z obu stron, tak, by skórki zrobiły się całkiem czarne. Maliny miksujemy blenderem z odrobiną cukru waniliowego i szczyptą chili. Następnie otrzymany mus przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Banany wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na talerzyki. Rozcinamy skórkę na całej długości i wyjmujemy banana ze środka. Robimy w nim lekkie nacięcie wzdłuż i posypujemy go odrobiną startego imbiru. Następnie w nacięcie wkładamy rozdrobnione kostki czekolady. Talerzyk dekorujemy musem malinowym. Banana polewamy rumem, podpalamy i od razu podajemy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości