PRZYSTAWKA:
Figi nadziewane szalikiem otulane
Składniki:
- 4 świeże figi
- bekon w cienkich plasterkach
- kozi ser
- cukier trzcinowy
- rukola
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bekon podsmażamy na patelni do lekkiego zarumienienia, a następnie odsączamy. Figi nacinamy na krzyż, wybieramy porcję miąższu ze środka, a w to miejsce wkładamy kawałek koziego sera. Figę ściskamy, aby nadać jej pierwotny kształt. Owijamy każdą figę 2 plasterkami bekonu i spinamy wykałaczką. Mieszamy cukier z solą i pieprzem i powstałą masą nacieramy figi. Figi układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 3-4 minuty aż do ich zrumienienia. Na talerzach rozkładamy rukolę, na niej kładziemy figi, całość polewamy sosem.
Sos balsamiczny
Składniki:
- ocet balsamiczny
- oliwa
- czosnek
- musztarda dijon
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wlewamy do słoika i energicznie mieszamy.
DANIE GŁÓWNE:
Indyk co po szyszkę sięgnął
Składniki:
- świeże tuszki kalmara
- piersi z indyka
- ryż
- makaron nitki
- olej
- mąka
- dymka
- olej sezamowy
- masło klarowane
- pomarańczowa papryka
- różyczki brokułów
- kolbki małej kukurydzy
- seler naciowy
- pędy bambusa
- marchew
- groszek
- por
- cebula
- kiełki fasoli
- czosnek
- imbir
- czerwona papryczka pepperoni
- przyprawa chińska do mięs
Sposób przygotowania:
Piersi z indyka kroimy w paski i krótko marynujemy w odrobinie posiekanego czosnku, przyprawy chińskiej i oleju. Tuszki kalmara kroimy wzdłuż na pół, nacinamy na krzyż i kroimy w prostokątne paski. Następnie blanszujemy je we wrzątku przez około 20 sekund, wyjmujemy i odsączamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy indyka, następnie wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu. W garnku do smażenia lub patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy posiekany imbir i czosnek. Następnie dodajemy zmieszane wcześniej pozostałe składniki sosu. Całość mieszamy i zagotowujemy do zgęstnienia. Kukurydzę, seler, marchew, por i papryczkę kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy zmieszane ze sobą: posiekany imbir, czosnek i papryczkę pepperoni. Następnie dodajemy paprykę, marchew, cebulę i pora, całość doprawiamy przyprawą chińską, mieszamy i smażymy przez około 4-5 minuty. Dodajemy pozostałe warzywa, ponownie doprawiamy przyprawą chińską, całość mieszamy i smażymy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy indyka i kalmara, wlewamy gorący sos, mieszamy i całość dusimy przez 3-4 minuty. W międzyczasie w garnku do smażenia roztapiamy masło klarowane, wsypujemy surowy makaron nitki i podsmażamy go, aż do uzyskania złotego koloru. Wsypujemy ryż, mieszamy, dodajemy wodę, sól i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i pozostawiamy danie pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę. Następnie nakładamy na wierzch kilka kawałków masła i przykrywamy. Czekamy aż masło się rozpuści. Całość mieszamy widelcem. Indyka i kalmary w sosie z warzyw nakładamy na talerze, posypujemy pokrojoną dymką, skrapiamy olejem sezamowym. W osobnych miseczkach podajemy ryż z makaronem.
Sos
- bulion
- sos sojowy
- imbir
- czosnek
- keczup
- cukier trzcinowy
- sól, pieprz
- mąka kukurydziana
- olej
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki poza imbirem i czosnkiem dokładnie mieszamy.
DESER:
Zmysłowy Pan Banan w gorącej odsłonie
Składniki:
- 4 średniej wielkości twarde banany
- gorzka czekolada
- rum
- świeżo starty imbir
- maliny
Sposób przygotowania:
Banany opiekamy w skórkach w dużej temperaturze w piekarniku z obu stron, tak, by skórki zrobiły się całkiem czarne. Maliny miksujemy blenderem z odrobiną cukru waniliowego i szczyptą chili. Następnie otrzymany mus przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Banany wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na talerzyki. Rozcinamy skórkę na całej długości i wyjmujemy banana ze środka. Robimy w nim lekkie nacięcie wzdłuż i posypujemy go odrobiną startego imbiru. Następnie w nacięcie wkładamy rozdrobnione kostki czekolady. Talerzyk dekorujemy musem malinowym. Banana polewamy rumem, podpalamy i od razu podajemy.